İZNİK GÖLÜNDE ÇEKİLME SÜRÜYOR!

0

Türkiye’nin 5. Marmara bölgesinin ise en büyük gölü olan İznik gölünde,  son yıllarda ülke gündemine bile düşen çekilme tüm hızıyla sürüyor. Geçtiğimiz 2022 yılı kasım ayında çekilen görüntülerde gölün İznik ve Orhangazi sahilinde bulunan iskelenin bir kısmı suyun içinde olduğu görülürken, hafta sonu aynı bölgeden çekilen drone görüntülerinde ise gölde yaşanan çekilmenin devam etmesi ile iskelenin tamamen karada kaldığı görülüyor.

İznik gölünde geçtiğimiz 2022 yılında yağışlı geçen bahar ayları sonrasında azda olsa çeşitli sebepler ile çekilmesi bir türlü durdurulamayan İznik gölünde yükselme gözlenmişti. Yağışların ardından nisan ayında tamamen karada kalan Orhangazi sahilindeki iskelenin ise bir bölümü yeniden suya gömülmüş, ancak uzmanlara göre bu yükselme yeterli değil denilmişti.

Çekilme Devam Ediyor, İskele Yeniden Karada Kaldı

Orhangazi ve İznik sınırları içinde yer alan gerek tarım gerekse turizm ve tarih açısından Marmara bölgesinde çok önemli bir yeri olan İznik gölünde son yıllarda başlayan çekilme seviyesi 2023 yılı sonu itibariyle yeniden tavan yaptı ve kasım ayı itibariyle çekilme geçtiğimiz yılların en üst seviyesine çıkmış oldu.

Tedbirler Acilen Alınmalı

Her ne kadar İznik gölünde yaşanan çekilmenin en büyük sebebi kuraklığa bağlı buharlaşma ve yağış yetersizliği olarak görülse de, İznik gölünün çevresinde yapılan vahşi sulama ile kamuoyunda sık sık dillendirilen fabrikaların gölden su çekmesi yine çekilmeye büyük ölçüde katkıda bulunduğu tartışmaları sürüyor.

Uzmanlara göre ise İznik gölünde yaşanan çekilmenin yağış yetersizliğine bağlı olarak önümüzdeki aylarda daha da artması öngörülürken, yetkililerin çekilmeye sebep olan tüm nedenler konusunda çalışmalar yapması gerektiği ön plana çıkıyor.

“GÖZ GÖRE GÖRE GİDİYOR”

İznik Gölü’ndeki korkutan çekilmeye en çok olayın en yakın tanıkları olan göl çevresindeki işletmeciler üzülüyor.

Çekilme Endişesi

İznik gölünde son yıllarda gerek yağış eksikliği gerekse yanlış kullanım politikaları nedeniyle yaklaşık 3 yıldır ciddi anlamda çekilmeye maruz kalan İznik gölü için sıcak geçen yaz mevsimi sonunda göl suyunu kullanan mevcut işletmelerin kullandığı miktarda değişiklik yapmaması ve göl çevresinde bulunan tarımsal alanlarda suyun kullanılmaya devam edilmesi sonucunda göl seviyesindeki azalmamın bu yaz sonunda daha da fazla olması endişe yaratıyor.

Doğa Katliamı Kaçınılmaz Olur

Türkiye’de farklı bölgelerde kuraklık nedeniyle tamamen kuruyan göllerin olduğuna dikkat çeken uzmanlar İznik Gölünde de aynı senaryo ile karşı karşıya kalınması halinde gerek Türkiye’nin en büyük göllerinden biri olması ve gerekse tarihi konumundan dolayı Marmara bölgesi ve ülkemizin  ciddi bir doğa katliamının eşiğinde olma ihtimalinin yüksek olduğu hatırlatıldı.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.