Adil Can Çanakkale’de Seramik Sergisi Açtı…

0

Çanakkale Belediyesinin düzenlediği Çanakkale Seramik Müzesi etkinlikleri kapsamında 7. Süreli Sergiler’de Adil Can Nursan Sanat Atölyesi Çanakkale’nin Sırları “Yaşatmak için yaşamak gerek” isimli bir seramik sergisi açıyor. 2 Ekim’de saat 17.30’da açılışı yapılacak sergi Ocak ayına kadar gezilebilecek.

Adil Can;

Anadolu seramiklerini idealist ve bilimsel bir şekilde geleneksel olarak üreten Adil Can Atölyesi hem klasik tarzın geleneksel kuşaklara aktarılması hem de Anadolu’nun kendi seramiklerini gün ışığına çıkartıp tanıtma amacını güdüyor.

Usta-çırak geleneğini sürdüren bir ailenin ferdi olan figürin sanatçısı ve seramikçi Abdurrahman Özerin yeğeni Adil Can Güven. 1970 yılından itibaren seramik öğrenimine başlamış. Kütahya, Çan, Çanakkale gibi seramik merkezlerindeki büyük ustaların yanında çıraklığını tamamlayıp el almıştır.

Halen İznik’teki atölyelerinde “en büyük desteğim” dediği eşi Nursan hanımla Anadolu’da üretilmiş seramikleri, dönemin renk, desen, form ve üretim tekniklerini uygulayarak üreten çift ayrıca, M.Ö. 5000*11 yıllardan itibaren üretilen perdahlı kaplar, redüksiyonlu Grek Seramikleri, beyaz hamurlu Roma rölyefti seramikler, Bizans ve Selçuk sigrafitto seramikleri, sllp tarzı seramikler, renkli sırlı siyah desenli Selçuklu ve OsmanlI Seramikleri, Beylikler Dönemi mavl-beyaz seramikler, Çanakkale Seramikleri. 18.yy Kütahya çinileri ve İznik’te bulduktan hammadde ile yapılan 15, 16 ve 17. yy İznik çinilerinin de üretimini gerçekleştirmektedir.

Karma ve kişisel birçok sergisi olan çiftin eserleri. Küttür ve Turizm Bakanlığı’nca sanat eseri olarak kabul görmektedir. Usta-çırak ilişkisine önem veren Güven çifti, iki çocuklarınıda bu doğrultuda yetiştirmektedir. ‘Anatolian Arts Club’ üyesi otan Adil Can – Nursan Sanat Atölyesi, çalışmalannı İznik’te sürdürmektedir.

‘Yaşatmak için yaşamak gerek*

Leave A Reply

Your email address will not be published.