UNESCO YOLUNDA İZNİK SEMPOZYUMU BAŞLADI

0

Yerli ve yabancı 45 akademisyen ve yüzlerce katılımcının iştiraki ile 3 gün süresince 8 oturumdan oluşacak sempozyum İznik Belediye Başkanı Osman Sargın’ın açılış konuşması ile başladı.

Unesco Dünya Mirası Olma Yolunda İznik Sempozyum’un açılış konuşmasında konuşan İznik Belediye Başkanı Osman Sargın “ Saygıdeğer misafirlerimiz, sevgili katılımcılar Unesco Dünya Mirası Olma Yolunda İznik Sempozyum’una hepiniz hoşgeldiniz şerefler getirdiniz. İznik Bitinyanın altın şehri, Roma ve Bizans’ın kültür şehri,Selçuklu’nun ilk Türk Yurdu, Osmanlı’nın Alimler Şehri. Böylesine öneml bir kentte,Çini diyarında böylesine önemli bir organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe’ye ve emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Sempozyumumuzunda İznik’in geleceğine yön vereceğinden dolayı önemi bizler için çok büyük. Sempozyumun hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, tekrar emeği geçenlere ve katılanlara teşekkür ediyorum” dedi.

İlçe Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan konuşmasında “Saygıdeğer bilim insanları, değerli katılımcılar, öncelikle bende İznik Kaymakamlığımız ve ilçemiz adına bu son derece anlamlı etkinlik vesilesi ile ilçemize teşrifleriniz için teşekkür ediyor, hoşgeldiniz diyorum.Değerli katılımcılar malumunuz olduğu üzere Unesco 1972 yılından itibaren Dünya da insanlığın ortak mirası olarak bilinen ve kabul edilen varlıkları korumak, tanıtmak, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan eserlere dikkat çekmek suretiyle o eserlerin gelecek nesillere aktarılması gayesiyle Birleşmiş Milletler bünyesinde bir çalışma başlatmış. Ve bu çalışma ile 1000’in üzerinde eser insanlığa kazandırılmıştır” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdulkadir Karlık ise konuşmasında “Bursamızı Türkiye ve Dünya da marka şehir haline getiren Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Recep Altepe adına hepinisi saygı ve sevgiyle selamlıyor, hoşgelidiniz diyorum.Son derece değerli akademisyen hocalarımız, yurtdışından gelen uzmanlarımız, yerli uzmanlarımız 3 gün boyunca İznik için katkı koyacaklar.Ben sempozyumun dünya mirasına, Bursamıza ve İznik’imize hayırlı olmasını temenni ediyor, saygılar sunuyorum” dedi.

Sempozyumun ilk günkü açılışına Bursa Vali Yardımcısı Yunus Fatih Kadiroğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdulkadir Karlık, İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, Siyasi Parti Temsilcileri, Belediye Meclis Üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları Necati Tosun ve Mehmet Hıştıroğlu, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas, çok sayıda akademisyen, Kamu Kurum ve Kuruluşların Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, basın mensupları ve çok sayıda da İznikli katıldı.

İlk gün oturumlarında 1.Oturum Prof. Dr. Urs Peschlow başkanlığında yapılırken, “İznik’te Arkeoloji, Sanat ve Mimari Miras,Geçmişe Bakış ve Geleceğin İnşası konuları masaya yatırılacak.

İkinci oturumun başkanlığını ise Prof. Dr. Mustafa Şahin, ilk günün son oturumu olan Üçüncü oturumun başkanlığını ise Yrd. Doç.Dr. Asst. Prof. Ferhan K. Mollaoğlu yapacak.

İkinci günde ilk oturum Tarih ve Kültür; Geriye Kalanlar başlığı ile yapılacak. Oturum Başkanlığını ise Yrd. Doç. Dr./Assoc. Prof. Suna Çağatay yapacak. İkinci oturum başkanlığını Yrd. Doç. Dr./Assist Prof. Kutlu Akalın ve Üçüncü oturum başkanlığını Dünya Mirası İznik; İmkanlar,Sorunlar ve Çözümler başlığı ile Doç. Dr./Assoc. Prof. Murat Taş yapacak.

Sempozyumun son günü ise iki oturumdan ve İznik Gezisinden oluşacak. İlk oturumun başkanlığını İznik’te Doğal Miras başlığı ile Yrd. Doç. Dr./Assist Prof. Nurhayat Dalkıran yapacak.Son günün ikinci oturumu ise Yrd. Doç. Dr. /Assist Prof. Şahin Kılıç başkanlığında Sivil Toplum ve Deneyimler başlığı altında yapılacak.

Katılımcılar son gün oturumlarından sonra İznik Gezisi yapacak ve sempozyum sonlanacak.


Leave A Reply

Your email address will not be published.