GÖL TEKNELERİ

0

Göl sahilimize yapılan GÖL TEKNESİ Anıtından bahsetmek istiyorum. Çünkü kentimize GÖRSEL olarak zenginlik katan bir çalışma. Görmeyenler varsa mutlak görmeli diyorum.

Bu çalışmaya PROJE aşamasında katkı veren Müze Müdür Yardımcısı Mehmet Bey’e ve Üstad Sayın Adil Can Güven’e teşekkürler. Ekip çalışması sonucu araştırılarak ve tarihi bilgilerde karıştırılarak ortaya çıkmış bir emek ürünü.

Antik çağlardan beri kullanılan GÖL Tekneleri, o tarihlerde NİKAEA’dan CONSTANTİN POLİS’e (İznik’ten İstanbul’a) büyük bir ticaretin yapıldığını belgeliyor.

Hatta savaş anında kale içindeki önemli kişi ve ailelerin değerli eşyaları ile tehlike geçene kadar göl yüzeyinde bu ve buna benzer teknelerle beklediği kayıtlarda geçer.

Ahşap teknelerin o zamanki adıda TİRİRELME olarak adlandırılırdı. Teknelerin gövde ucunda iki GÖZ şeklindeki ifade özellikle nazar ve kazasız belasız gideceği yere ulaşabilmesinin işaretidir.

Bu kısa bilgiden sonra;

Şimdi bu işin yapım aşamasında olan terini bilgi ve becerilerini ortaya koyan, iki ustamız Sayın Yalçın ÖZTÜRK ve Mecit ASLAN’a. Her iki arkadaşım ve kardeşlerimi de gecelerini ve gündüzlerini bu işe vermişlerdir. Her ikisini de bir vefa borcuyla kutluyorum.

Bu arada Sayın Yalçın ÖZTÜRK yelkene yazılacak yazılar için “Abi bu iş senin işin” deyip aradığında böyle bir çalışmaya katkı vermemek gibi bir düşünceye kapılmadan koşarak yanlarında oldum. İyi ekiplerle başarılmayacak hiçbir şey söz konusu olamaz.

Bu yapılan çalışmanın önünü açan ekonomik fedakarlıklar da bulunan Sayın Başkan SARGIN’a tam bir (+) puan vermek üzereyken, bu ara başlığı atmak zorunda kaldım.

BU ŞENLİK DE NEYİN NESİ!

Evet geçtiğimiz hafta sonu şaka yapar, dalga geçer gibi başına da “ULUSLARARASI YAZA VEDA FOLKLOR VE MÜZİK ŞENLİĞİ” adında bir etkinlik ortaya çıkıverdi.

Sayın Başkan “ULUSLARARASI” kelimesini kullanmak senin aklın olmasa gerek. Şaka yapıyorsun herhalde. Bu şenliğin içeriğine girmeyeceğim. Fakat size tavsiyelerim var.

*Yakın bölgemizdeki ULUSLARARASI Festivallere gidin.

*Yok gitmiyor iseniz, bir Ege Bölgesi kanalı var. Adı “TvDEN” o kanalı sık sık izleyin. Dün akşam MUĞLA 4. ULUSLARARASI ZURNAZEN Festivalini izledim. Bir buçuk saate yakın televizyonun başından ayrılamadım. Dünyanın her yerinden ülkelerinin saygın sanatçıları vardı.

*İnternet ortamını kullanarak bu ve buna benzer etkinliklerin izleme olanağında var.

*Yakınımızda GEMLİK Zeytini Festivali var. Tarihte vereyim 7-8-9 Eylül. Herhalde davetlisinizdir.

*Bir ULUSLARARASI Festivalin amacı, içeriği doldurulmadan fiziki koşulları oluşturulmadan ne ilgi görür ne de başarıya ulaşır.

*Yakın Beldemiz BOYALICA’da bile bir ANFİTİYATRO var. Biz öncelikle buna benzer bir fiziki koşulu hazırlayamadık.

Sayın Başkan(-) eksilerin çoğalıyor.

MİSYON’u olmayanın bir VİZYON ortaya koyması mümkün değildir.

Bu KENTİN tarihsel, kültürel, sanatsal mirası altında hepimiz maalesef EZİLİYORUZ!

Saygı ve sevgi ile kalın değerli okuyucularım.

Leave A Reply

Your email address will not be published.