Yeni bir hayat

0

İnsan, zaman içerisinde yıpranır ve duygusal açıdan da yıpranır. Bazen kendimiz ile baş başa kalıp, kendimizi güzel bir şekilde hesaba çekip yenilenmek gerekir.
Yenilenmekten kasıt, iyi yönlerin terki değil. Aşınan tarafların tamiri ve varsa olumsuz durumların tedavisidir.

Bu hafta siz değerli okuyucularıma yeni hayata başlamak için yedi kuralı elimden geldiğince aktaracağım. Kendimizi toparlamanın veya yenilemenin ilk kuralı, bunun bir anda olmayacağını bilmektir. Olumsuz şeyler gibi olumlu şeylerin kazanılması da bir süreçtir. İnsan bir anda olumsuz durumlara kapılmaz ya da bir anda kötü olmaz. Bu bir süreçtir ve birden fazla şeyin bir araya gelmesi ile olur, iyi şeyler için de aynıdır. Bir anda kazanılmaz. Bir anda başarı elde edilemez. Mesela ilim de bir anda elde edilemez. Çok çalışma ve sabırla olur. İlim, birden fazla parçanın toplamıdır bana göre. Bunun için de bolca zaman ve azim gerekir.

ikinci husus, kendimizi toplamamıza ve yenilenmemize engel olan her şeyden kurtulabilmek ve vazgeçebilmektir. Bu şeyin ne olduğu önemi değildir. Zira hata yapmamıza neden olan ve iyilik yapmamıza engel olan her şey, bizim düşmanımızdır. Buna sevdiklerimiz de dahildir. Özelikle geçmiş, insanın kendini toplamasına engeldir. Geçmiş, geçmiştir. Farzedelim ki ölüp yeniden başladık hayata. Aslında “ölmeden önce ölmek tam da bu son iki madde de ifade edilen şeydir. Yani gerekirse sevdigimiz ve korktuğumuz tüm her şeyden kurtulmak gerekiyor. Aslolan, saglikli ve huzurlu olmaktır. Asıl olan iman ve hayırlı bir ameldir. Bütün bunlar için sevdiğimiz ve geçmişte olan her şey feda edilebilir. Tabi gerekirse. Ama usulünce…

Son iki maddenin tamamlayıcı bir şartı, özellikle korkularla yüzleşmektir. Korkularla yüzleşmenin yolu da üzerine gitmektir. Kaçmak, sadece sorunları daha da çok büyütür. İnsan karşılaşmadığı ve elde etmediği her şeyi abartır. Tıpkı, kavuşamadığı için Leyla yı dünyanın en farklı ve güzel kızı zanneden Mecnun’un kavuşunca Leyla’nında sıradan bir kız olduğunu idrak etmesi gibi.
Mücahit olmanın yolu da savaşa katılmaktan geçmektedir. Savaşa katılan kişi kaçmaz veya şehit olmazsa mücahit, gazi, cesur ve kahraman olur. Kahraman olmanın başka bir yolu da yoktur. İnsan, üstüne gittikçe her şeyin sıradan olduğunu anlar. Alıştıkça bu şeyden korkmaktan veya ona gereksiz bağlanmaktan kurtulur. Kaderde karşımıza çıkan fırsatları değerlendirmek de güzel şeyler elde etmek için gereklidir. Kaderde karşımıza çkan şeyler iki türlüdür. İlk olarak Allah, karşımıza güzel şeyler çıkarır. Bunları bilmek ve fırsatları değerlendirmek gerekir. Yoksa bu fırsatlar her zaman karşımıza çıkamayabilir. İkinci olarak, olmayacak olan şeyleri hissetmek ve boşa zaman harcamamak gerekiyor.

Bir başka husus, elimizde olana göre tavır almaktır. Aslında bu, yukarıdaki maddenin tamamlayıcı bir unsurudur. Elinde olmayana göre hayal kurup plan yapmak, temennidir. Şeytan, çoğu zaman insanı temenniler ile aldatır. Bu meselenin bir başka yönü, uzak geleceğe göre plan yapmak veya uzak gelecek için kayglanmaktan vazgeçmektir. Yakın gelecek için gayret etmek, tevekkülün ve duanın gereğidir. Uzak gelecek için hayal kurmak temenni, uzak gelecekten korkmak ise gafettir. Hayat bir andır, o da bu andır. Geçmiş, geçmiştir, gelecek ise meçhuldür. İyi bir gelecek, kötü bir geçmişi unutturur. Aynı şeyleri yapmak, aynı sonucu doğurur. ‘’İki günü eşit olan aldanmıştır’’ hadisi şerifini hem ilim hem de aynı şeyleri yapmama konularında da ele alıp değerlendirmek gerekiyor Mevlana’nın, ‘’yeni şeyler söylemek lazım’’ sözü de güncel olanı okumak ve fırsatları değerlendirmek anlamındadır. Bir sonraki köşe yazıma kadar görüşmek üzere.

Leave A Reply

Your email address will not be published.