YİNE YAZ GELDİ

0

İznik Müzesi kaç senedir kapalı? Herhalde 3-4 sene olmuştur.

Neden kapalı, ne yapılıyor, ne zaman açılacak?

Yahu bunları sormanın sırasımı şimdi. İznik, müzesizde gidiyor işte. Müze için gelenler varsa, sonra gelsinler.

Yeşilcami onarımı ne oluyor? Nerede ise cami bir yıldır kapalı.(Sahi Yeşilcami başka siyasi devirde kapatılsa idi, sözde müslümanlar ne yaygara koparırlardı. Ama, şimdi “tıs” yok)

Aslında Yeşilcami’nin onarılacak tarafı da yoktu. Altı yüz seneyi geçmiş bir eser dimdik ayakta idi. Ne onarımı yapıldı veya yapılıyor anlayamadık. Ama minaresine kılıf yapıldığına göre onarım(!) çok önemli olmalı. Hele bir bitsinde nelerin onarıldığını göreceğiz.

Sahi Lefke Kapı surları ne alemde bir bilen var mı? Müzminleşmiş bir onarımda burası.

Anfitiyatro’yu hiç sormayın. Orası tam bir “bitmeyen senfoni” Yıllardır tel örgüler içinde, girmek yasak, hemşerim. Benim bildiğim kırk senedir kazı çalışması yapılır, yapılırda ne zaman hizmete açılacak.

Gerçekten biraz akıllı olsak, biraz İznik’i sahiplenebilsek orada bir tiyatro var ki tarih ile sanatı kucaklayacağımız bir yer. Ve Marmara Bölgesi’nde de böyle bir anfitiyatro yok.

İznik’in kaybolan tarihi dokusunu değil canlandırmak, tam aksine yok etmenin yarışını veriyoruz.

Şehrin göbeğinde Ayasofya. Ne idi, ne oldu, ne olacak belli değil. Hristiyanlar için çok önemli imişte şimdi ne? Kilise değil. Türklerin gurur kaynağıda değil. Osmanlı, İznik’i alınca camiye çevrilmiş. O zaman için başka cami yokta onun için. Sonra Osmanlı’nın o güzelim camileri yapılmış, burası zamanla olmuş harabe.

İleri görüşlü(!) bir siyasiye, bir kendini öyle bilir biri çıkmış -Burası Cami olsun demiş, o ileri görüşlü siyasi de Elbeyli’de açılışlarda “İnşaallah Bayram namazını Ayasofya’da kılarız” demiş, bayram gelmiş cami hazır ama o ileri görüşlü siyasi namaza bile gelmemiş.

İşte en son Cami böyle olmuş.

Geçelim bunları.

Bu onarımlar vs’nin arkasında çok işler var, onları da geçelim.

Hava biraz serin olmasına rağmen geçtiğimiz pazar günü göl sahili yabancılar ile dolup taştı. Ama gelenler umduklarını bulamadılar.

Yollar bozuk, yol, yön işaretleri yok. Turizme yönelik temiz bir kenef bile yok.

Nisan ayı İznik’in okullar ve yerli turistler yönünden en hareketli ayıdır.

Ortada yapılan hiçbirşey yok.

Hani rezil olmak varya. İnsan “Şu yaz mevsimi keşke gelmeseydi” diyesi geliyor.

Ne yapalım, daha çook yazlar var.

İznik’i görmek isteyenlerde hemen gelmesinler canım. Daha çook yaz var. O zaman gelsinler.

Hoşça kalın.

Leave A Reply

Your email address will not be published.