ULUSAL BİLİNÇ IŞIĞI; 30 AĞUSTOS

0

30 Ağustos; ulusal ruhun, ulusal bilincin toplumsal yaşamımıza yansıması gereken onur duyduğumuz bir günümüzdür.

19 Mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal’in Samsun’a ayak basmasıyla başlayan ve tüm mazlum uluslara örnek olan bağımsız yaşamak savaşında 30 Ağustos 1922 tarihinde DUMLUPINAR’da işgalci emperyalist güçlerin kesin olarak yenilmesiyle, ulusal onurumuzu yücelten bir zafer kazanılmıştır.

TBMM yaptığı görüşmelerde yurdun durumu ve kurtuluş çarelerini aradı. “Misak-ı Milli sınırları içinde vatanın bir bütün olduğu ve parçalanamayacağı görüşü”nden hareketle, düşmanla mücadele kararı alındı. Oluşturulan düzenli ordularla savaşa girildi. İlk başarı, Doğu’da Ermeni çetelerine karşı kazanıldı. Daha sonra, Batı cephesinde, Yunanlılarla 1. İnönü ve 2. İnönü Savaşları yapıldı. Bu savaşların kazanılmasıyla Yunanlılara büyük bir darbe indirilmiş oldu. Bunun üzerine Yunan ordusu yeniden saldırıya geçti. Saldırı üzerine Mustafa Kemal, ordularına: “ Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. Bu satıh, bütün VATAN’dır. VATAN’ın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz” emrini verdi.

Türk askeri ve milleti büyük bir azim ve fedakarlıkla bu karara uydu. 23 Ağustos ve 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Meydan Muharebesiyle, Türk Milleti 1699 Karlofça Antlaşmasından beri ilk defa toprak kazanmaya başlıyordu. Sakarya Savaşı, Türk Milletinin savunma durumundan taarruz durumuna geçtiği önemli bir savaş olarak da tarihe geçti. Bu zafer sonunda TBMM tarafından, MUSTAFA KEMAL’e “GAZİ” ÜNVANI VE “MAREŞEL” rütbesi verildi.

Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olan Sakarya Savaşı’ndan sonra, büyük bir taarruzla düşmanı tamamen yok etme kararı alındı. 1922 yılı Ağustosuna kadar, hazırlıklar tamamlandı. Güneydeki Türk Birlikleri büyük bir gizlilik içerisinde Batı cephesine kaydırıldı. İstanbul’daki cephane depolarından silah ve cephane kaçırıldı. İtilaf Devletleri tarafından tahrip edilerek kullanılmaz hale getirilen toplar onarıldı. Yeni silahlar satın alındı. Ordumuza taarruz eğitimi yaptırıldı. Bu hazırlıklardan sonra, Gazi Mustafa Kemal’in başkomutanlığını yaptığı ordumuz 26 Ağustos 1922’de düşmana saldırdı. Bir saat içinde düşman mevzileri ele geçirildi. 30 Ağustos’ta düşman çember içine alındı. Esirler arasında Yunan Başkomutanı Trikopis’te vardı.

Bu savaş, Atatürk’ün Başkomutanlığında yapıldığı için “BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ” olarak adlandırıldı.

Büyük Taarruzun başarıyla sonuçlanmasından sonra düşman, İzmir’e kadar takip edildi. 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtarılmasıyla yurdumuz düşmanlardan temizlenmiş oldu.

Mustafa Kemal Atatürk’ün ulusalcı ve bağımsız Türkiye’sinde tüm ulusumuzun 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutluyoruz.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.