İYİ ŞEYLER OLACAK GALİBA

0

İznik güzel bir ilçe.

Bunu hiçbir kimse inkar edemez. Bana diyeceksiniz ki, Türkiye’nin neresi güzel albenili değil? Son yıllarda yapılan arkeolojik kazılarla birlikte bir tarihsel güzellikler papatyalar gibi açıyor.

İznik’e bakarsak bu bakımdan bir hayli şanslı bir kent diyebiliriz. Birçok medeniyete başkentlik yapmış, Hristiyan inancına temel teşkil edebilecek iki konsüle sahne olmuş, Romalılar Döneminde “Altın Kent” diye anılmış ve bu konuda adına “Altın Kent” diye sikkeler basılmış, Osmanlılar döneminde “Bilginler Kenti” diye bilinmiş bir yer.

Bir çok sadrazam buradan çıkıyor, öte yandan daha ilginç bir olay var roma tiyatrosunun açılışına Roma İmparatoru çıkıyor.

Bir çok bilginin mezarı burada: Eşrefzade, Şeyh Kubbettin, Medreseler yapılmış, bu bilginler adına dergahlar var ve adlarına paneller sempozyumlar düzenleniyor.

Tarih doğa iç içe vermiş, bütün endamı ile boy veriyor. Bakın ben ne kadar güzelim diye.

E, böyle bir yere güzel şeyler gider, yakışır.

Ve şunu da kabul edelim, bu türden şeyler hem İznik’i daha güzel kılacak ve gelen-giden insanların daha güzel izlenimler ile burada ayrılmalarına vesile olabilecek şeyler olabilir.

Bundan bir sure önce İstanbul Kapı, Sağlık Ocağı yolu üstünde sık sık trafik kazaları oluyor diye çevrede ki esnaf bir araya gelip para toplamışlar ve bir Cuma namazı sonrası arabacı market karşısında yemek dağıtıldı.

Kurban kesilmiş

Dua edilmiş.

Bu ara sayın Kaymakamımız, Belediye Başkanımız, Emniyet Müdürümüz, Jandarma Komutanımız Arabacı Market sahibi Mujdat Arabacıyı ziyaret ediyorlar. Ve ziyaret sonrası etraftaki esnafı da bir gezelim diyorlar.

Gezdikleri yerlerden biride Adil Can Sanat Atölyesi.

Orada bir süre oturup sohbet ediyorlar.

Bir ara Sayın kaymakamımız Adil Can Usta’ya “Biz 1. Murat Hamamı için güzel bir şeyler yapmak istiyoruz. Siz buna ne dersiniz, siz bunu üstlenir misiniz, diyor”

Adil can iyi bir seramik/çini erbabıdır. Bir ara İznik Çinicilik Yüksek Okulu’nda öğretim üyeliği yapmıştır. Bir hayli ünü vardır. Bir çok ünlü isim yanına gelip gitmiş, onun çinilerinden seramiklerinden almıştır.

Yurdun bir çok yerine sergi açmış, ortak sergilere katılmıştır.

Özel koleksiyonerlerde ve müzelerde eserleri vardır. Kimi yerlere eserler vermektedir.

Adil Can bu öneriyi kabul etmiş.

Ve 1. Murat Hamamı için güzel şeyler düşündüğünü söylemiş. Ne ki daha öncede bir takım şeylerin yapıldığını, işlevsiz halde kaldığını anlatmış. Ben İznik’e geldiğim günlerde 3 usta isim vardı. Bunlardan biri Eşref Usta, Rasih Usta ve Adil Can.

Eşref Usta, Rasih Usta vefat ettiler. Adil Can ve eşi Nursan Hanım büyük bir özveri ve çaba ile eserler üretmeyi sürdürmektedirler. Oğulları Rauf ve Cem ile birlikte.

Sayın kaymakamımızın bu tür bir öneri getirmesi beni büyük ölçüde sevindirdi.

Daha ileri giderek Adil Cana önümüzdeki bir günde seni de alalım. Büyük Şehir Belediye Başkanı’na gidelim. Bu konuyu görüşelim demiş.

Adil Can ‘da :“ Olur” demiş.

20 yıl süre dilimde tüy bitti. Bu ilçeye güzel bir Güzel Sanatlar Galerisi yapılsın, diye.

Bunu hem Kent Konseyi’nde uzun uzun anlattım.

Yazdım.

İnşallah Adil Can’ın bu güzel hedefi gerçekleştireceğini görmek nasip olur.

Buna bütün kalbimle inanıyorum. Çünkü yakından tanıdığım bir insan. Resim  yapıyor, heykel yapıyor. Ünlü bir seramik, çini ustası. Onu en güzel bir biçimde gerçekleştirecek isimlerden biri.

Bir Kent Müzesi’nde bu türden bir işi gerçek kılmışlardı. Ve yine orada açılış sırasında bir sergi açmışlardı.

Sanat insanı iyileştirir, sağaltır. İznik’te sanat ile uğraşan birçok kimse var. Fotoğraf sanatçıları mevcut. İyi ressamlar var. Muammer bey, Muammer Tuncel, Rahmetli Yılmaz Gurbetçi’nin çok güzel resimleri var. Cevdet Tural. Farklı şeyler üreten Hüseyin Acarol var.

Adlarını sayamayacağım kadar çok çini sanatçısı var.

Sanat insanı daha insan kılar, zarif kılar, estetize eder. O sanatçıda etrafını bu türden hale içine sokar. İyi şeyler olacak galiba

Leave A Reply

Your email address will not be published.