BAYRAM GELMİŞ NEYİME

0

4 günlük bayrama 9 gün tatil.

Diyanet hutbelerde bağırıyor: “Bayramı tatile çevirmeyin” diyor. Millet’te “Tatilin bayramını” yapıyor.

Biz; ne yaptığımızı bilmediğimiz için aslında bayramda kurban kesiminde binlerce “kurbanzede” verdik. Herkes, kasap olmaya kalkışınca bu kadar “yaralanma” az bile.

Tabii bir türlü öğrenemediğimiz birşey var: trafik, araç kullanmak. Hani trafik kurallarıda ne imiş yahu, der gibi, bas gaza gitsin.

Düşünün bir kere; bu bayramdan 100’den fazla can verdik, 500’den fazla yaralı. Mübarek ülkede yollarda ortadoğu savaşı bile hafif kalıyor.

Kimse kusura bakmasın ama ipini koparan güneye gidiyor. Antalya, Alanya, Bodrum işte oralara. Tabii çoğu sokakta geceliyor. “Yıldızlı semalardaki haşmet ne güzel  şey”

Niye bu Millet aklını kullanmaz, ona şaşarım. Sahi; neyiz biz, yada ne olmak istiyoruz belli değil.

Neyse asıl olan bayrama gelelim:

Farkındamısınız bilemem ama bayramlaşmalar bile şekil değiştirdi. Artık “Bayramınız mübarek olsun, yada kutlu bayramlar” demek yok. Kısacıktan “İyi bayramlar” Bu iyi bayramlar diyenler, İyi Partiye oy verseler idi Meral hanım iktidar olurdu. Oysaki bayramda iyi diyeceğinize seçimde iyi deseydiniz, belki ekonomi bu hale gelmezdi.

Bayramlar bir yönü ile de tüketim ekonomisine hizmet eder. Çoluk çocuk, gençler yeni birşeyler giymek isterler. Yani bayramlar çarşı pazarı biraz hareketlendirir, esnafın yüzünü güldürür.

Acaba öyle olmuş mudur? Birkaç esnafa sordum: “-eh işte” dediler ama laf uzayınca “… ah nerde o eski bayramlar” ile olay aydınlandı.

Bayramın acı tablolarına bu sene bir yenisi eklendi: Satılamayan kurbanların kilosu 15 liradan “ESK(et-süt kurumu) alacak. Bakan Pakdemirli’nin açıklaması böyle ama üretici hem üzüldü, hemde tepkili tavır koyarak bu fiyata satacağına “evime götürürüm” dedi. Hemde çok haklı bir tepki. Eee… nede olsa kurban yetiştiriciler köylüler. Ne desen yaparlar, hem oylar iktidara oralardan gelmedi mi?

Bizim yaştakilerin bayramı eş-dost, çoluk çocuk, torunlar, hepsini kucaklamak, hepsini bir arada görebilmek.

Bir dahaki bayrama kim kalır, kim gider. Onu yaradan bilir.

Bayramlar gelir hoş gelir.

Bayramlar gider hoş gider.

Baklava tepsisi boş gider.

Hepsi bu.

Hoşça kalın.

Leave A Reply

Your email address will not be published.