İznikli genç, bisikletle dünya turuna hazırlanıyor

0

İznik’te gerçekleştidiği sosyal sorumluluk projeleri ile yakından tanıdığımız Raşit Tosun, bisikletiyle yapacağı Dünya Turu için gün sayıyor.

İznik’te geçmiş yıllarda Kent Konseyi bünyesinde, gençlerle yaptığı başarılı çalışmalar ile bilinen ve ilçede uzun yıllar medya alanında da çalışan Raşit Tosun, şimdi yeni bir macera için kolları sıvadı. 2017 yılında çalışma hayatını bırakarak hem Türkiye içinde hem de ülke dışında seyahatler yapan Tosun, şimdi daha çok kamp ve dağcılık üzerine faaliyet yürütüyor. Bir yıldan fazla bir süredir Gürcistan’da bulunan genç gezgin, ülkede yine bilindik rotalarda trekking ve tırmanış gerçekleştirdi.

Türkiye’de medya iletişim alanında uzun yıllar çalıştığını söyleyen Tosun, “2008 yılında medya sektöründe çalışmaya başladım. Yerelde ve ulusalda gazete ya da haber ajansları ile çalışmalar yaptım. Kardeşim ile beraber gazete ve dergiler kurduk. Bunlarda da güzel başarılar yakaladık. Belediye Başkanları ve Milletvekillerine siyasi danışmanlık yaptım, seçim kampanyarı yönettim. Son olarak da Türkiye’nin en çok konuşulan sanatçılarından birinin menajerliğini yaptım. Çalışma hayatımı da manejerlik ile tamamladım” dedi.

Raşit Tosun - Bisikletle Dünya Turu

Bisikletle seyahat etmesini seviyorum

Yaklaşık iki yıl önce bisikletle uzun tur yaptığını ifade eden Tosun, “Bisiklet benim için şehir içi değil de, şehirlerarası hatta ülkeler arası bir ulaşım aracı. Bisikletim ile şehir değiştirmesini seviyorum. Onula uzun soluklu maceralara atılmasını, yeni insanlar ile tanışmasını, yeni yerler görmesini, zorlukları ve mutluluklar, öğrenmesini ve bolca hikaye biriktirmesini seviyorum. Şimdi yine bir maceraya atılacağız ve birlikte Dünya Turu için yola çıkacağız. Benim için oldukça heyecan verici bir durum ve çok fazla maddi-manevi desteğe ihtiyacım var. Bunun içinde görüşmelerim sürüyor.”

Raşit Tosun - Bisikletle Dünya Turu

Rus arkadaşı Anastasia ile beraber, Otostopla Türkiye Turu

Bir yılı aşkın süredir Gürcistan’da yaşadığını söyleyen Tosun, “2018 yılının sonu gibi Gürcistan’a taşındım. Türkiye’ye iki üç aylık periyotlar ile geliyorum. Türkiye içinde de fırsat buldukça çeşitli seyahatler yapıyorum. Son dönemlerde Rus kız arkadaşım Anastasia ile beraber otostop ile Türkiye turu yaptık. Anastasia bir fotoğrafçı ve Türkiye’de onunda görmek istediği noktaları tek tek gezdik. Benim için ilk kez iki kişilik uzun bir otostop macerası oldu. Yola çıkmadan Anastasia ile beraber çok fazla seyahat üzerine planlama yapmadık. Yolda bizi nelerin bekleyeceğini bilmiyorduk ama ikimizde bu yolculuktan büyük bir keyif aldık. Anastasia İznik’e de geldi ve burayı çok sevdi.”

Raşit Tosun - Bisikletle Dünya Turu

Anastasia ile beraber özellikle Karadeniz’de Ayder Yaylası gibi bilindik yaylara çıktık. Yine Rusların çok sevdiği bir yer olan Kapadokya’da birkaç geçirdik. Kısacası, Anastasia ile beraber şahane bir Türkiye Turu olduğunu söyleyebilirim. Tabii yine bol macera ve hikaye biriktirdiğimi söylemek istiyorum.

Raşit Tosun - Bisikletle Dünya Turu

Gürcistan’ın en yüksek dağına tırmandım

Gürcistan’da hem yaz aylarında hem de sert kış koşullarında belli rotalarda trekking ve tırmanış yaptım. Gürcistan’ın doğası gerçekten harika. Özellikle ülkenin yerleşim yerlerinde uzak dağlık bölgeleri tarif edilemez bir güzelliğe sahip. Yaban hayatı devam ediyor. Gündüz ya da gece yürüyüşlerinde bir çok havyan ile karşılaşma imkanınız çok yüksek ve bu sizi fazlasıyla heyecanlandıyor. Mtirala, Kolkheti, Javakheti, Borjomi National Park yanı sıra Okatse ve Martvili Kanyonları yürüdüm, Gürcistan’ın en yüksek dağı olan Kazbeği’ne arkadaşım Alex ile tırmanış yaptım. Hem Alex, hem de benim için hayatımdaki en zor tırmanışlardan biri olduğunu söyleyebilirim.”

Raşit Tosun - Bisikletle Dünya Turu

Ekipmansız olarak -25 derecede bir gece geçirdik

Birileri yılbaşında şehirde eğlenmesini seviyor, bizde dağlarda zor koşullarda hayatta kalmasını seviyoruz. Japon kız arkadaşım Satomi ile beraber geçtiğimiz yılbaşında Mtirala National Park’ta bir tırmanış yaptık. Yola çıkmadan bizi ciddi bir sağanak yağmurun beklediğini biliyorduk ama karşımıza daha zor anlar çıktı. National Park’ta sabah 9 gibi yürüyüşe başladık ve zirve tırmanışı hariç neredeyse tüm rotayı sağanak yağmur altında yürüdük.

Raşit Tosun - Bisikletle Dünya Turu

Zirve tırmanışına geçtiğimizde ise şiddetli bir kar yağışı ile karşılaştık. Tabii doğal olarak hava sıcaklığı ciddi anlamda düştü. Zirveye ulaştığımızda hava sıcaklığı -10 seviyelerine kadar düşmüştü. Yanımızda teknik anlamda bir ekipman yoktu ve geceyi zor şartlarda geçirecektik. Gece bir saat aralıklar ile alarm kurduk ve birbirimizi kontrol ettik. Hava sıcaklığı gece en üst -25 derecelere kadar ulaştı. Bizim için ciddi bir hayatta kalma mücadelesi oldu. Fakat hayatımda yaşadığım en unutulmaz gecelerden birisi idyebilirim.

Raşit Tosun - Bisikletle Dünya Turu

Bisikletle Dünya turu için sponsorlar arıyorum

“Türkiye’de bisiklet ya da otostop ile yaptığım yolculuklarda sosyal medya üzerinden tanıştığım kişiler beni misafir ediyor. Birileri çıkmadığı zaman ise çadır ile konaklama yapıyorum. Türkiye içinde zaman zaman sponsorlarım oluyor. Bende bunlara reklam konusunda destek sağlıyorum. Şimdi planladığım bisiklet turunda ise çok fazla sponsora, ekipman ve nakit desteğine ihtiyacım var. İznik Belediyesi başta olmak üzere, İznik’te bazı kurum ve odaların, esnafın ve İznikli vatandaşların bu konuda destek vereceğini düşünüyorum.

Kendime ait Türkçe, İngilizce ve Rusça destekli bir websitem var. Burada da seyahat yazılarımı ve dünyanın bir çok noktasında yaşayan fotoğrafçı, gezgin, model ya da tanınmış isimler ile yaptığım röportajları yayınlıyorum. Bisiklet turumu tek başıma yapacağım. Bu zorlu olacak ve bazen ön görmediğim durumlar ile karşı karşıya kalacağım. İşin sanırım heyecanı da burada başlıyor.”

Raşit Tosun - Bisikletle Dünya Turu

Bana sponsor olmak isteyen kişi ya da firmalara bende reklam ve tanıtım konusunda destek oluyorum diyen Raşit Tosun, “Sponsorluk türüne göre de çeşitli çalışmalarım oluyor. Mesela ben iyi web tasarım yapıyorum. Bana sponsor olan firmalara bende web tasarım yapabiliyorum ya da tişört, bisiklet gibi materyaller üzerine sponsor logolarını yerleştirebiliyorum. ” ifadelerini kullandı.

Leave A Reply

Your email address will not be published.