NACİ GÖRÜR “BURSA’DA DEPREMİN EN ETKİLİ OLACAĞI YER İZNİK”

0

Naci Görür’den Bu Kez İznik Vurgusu! ”Bursa’da Depremin En Etkili Olacağı Yer İznik”

Türkiye’nin önde gelen deprem uzmanlarından biri olan Profesör Doktor Naci Görür, Bursada Bugün’e depremle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 1999 sonrası depremin yıkıcı etkilerine değinen Görür, “Halk, depreme dirençli Bursa talep etmeli. Bursa’yı depreme hazırlayın. Bursa depremde yok olmamalı” dedi. Açıklamasında İznik ve çevresine dikkat çeken Görür ”Bursa için deprem felaketinin kaçınılmaz olduğunu ve şehirde en çok etkilenecek yerlerden biri olan İznik” dedi.

 

Türkiye‘de Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem felaketinin yaralarını hala sarmaya çalıştığımıza dikkat çeken Görür, özellikle Hatay bölgesindeki yıkıcı etkilerin görüldüğünü ifade etti. Görür, “Deprem, Hatay’da büyük bir yıkıma sebep oldu. Ülkemizi derinden etkileyen bu depremde evsiz kalan insanlarımızın sayısı arttı ve maalesef 56 binden fazla kişiyi kaybettik. Deprem sonucu ekonomi durdu, tahribat arttı ve üretim ile tüketim ne yazık ki sekteye uğradı. Deprem öncesi alınmayan darbeler ve yetersiz yapılar ile yıkımın boyutları korkunç derecede yaşandı” diye konuştu.

 

TOPLUMUN BİLİNÇLENMESİ GEREK

 

Naci Görür, depremle başa çıkmak için alınması gereken önlemleri de vurguladı. Görür alınması gereken tedbirlerle ilgili “Yerleşimin depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekiyor. Bunun için de bir kentin yönetim sisteminden tutun, altyapıların ve kullanılan yapı stokunun depreme dirençli hale getirilmesi gerekiyor. Ayrıca ekosistem ve çevrenin depreme direnç gösterecek şekilde hazırlanması lazım. Bir diğeri ise ekonomiyi de olası bir depremin yaratacağı zarara göre planlamamız gerek. Bu altı parametreyi yerine getirdiğimizde o kent, depreme dayanıklı ve olası bir depreme karşı hasarın oluşmadığı bir bölge haline gelir” dedi. Görür, toplumun eğitilmesinin ve bilinçlendirilmesinin de kritik olduğunu belirtti. Japonya’yı örnek göstererek, “Toplumun deprem riski farkındalığında olması ve uygun önlemlerin alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

BURSALILAR DEPREME HAZIRLIKLI OLMALI

 

Gelecekteki depremlerle ilgili öngörüde bulunmanın zor olduğunu söyleyen Görür, Bursa gibi bir ilde depremin risk taşıdığını ve şehrin insanlarının hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. Kuzey Anadolu fayı gibi canlı fayların Bursa bölgesinde stres biriktirip depreme neden olacağını ve depremin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek depreme dayanıklı yapılar ve altyapı sağlam yapılırsa felaketin etkilerinin en aza indirilebileceğini, Bursalıların depreme hazırlıklı olması gerektiğini ve yönetimden talep etmeleri halinde depreme dayanıklı bir kent oluşturmanın mümkün olduğunu belirtti.

 

Görür, “Gelecekte depremle ilgili öngörüde bulunmak zor, ancak Bursa gibi deprem riski taşıyan bölgede hazırlıklı olmak önemli. Bursa’nın deprem riski yüksek çünkü Kuzey Anadolu fayı gibi canlı faylar bu bölgede bulunuyor. Bu faylar stres biriktirip depreme neden olacaktır. Ancak depreme dayanıklı altyapılar sağlandığında önlemler alınır. Toplum da bilinçlenirse, depremin etkileri en aza indirilebilir. Bursalılar depremle yüzleşme olasılığına karşı hazırlıklı olmalı ve depreme dayanıklı bir kent oluşumu için talepte bulunmalı” dedi.

 

BURSA’DA DEPREMİN EN ETKİLİ YAŞANACAĞI YERDİR İZNİK

 

Bursa için deprem felaketinin kaçınılmaz olduğunu ve şehirde en çok etkilenecek yerlerden biri olan İznik ilçesi için de konuşan Görür “Belki bizler depremle karşılaşmayacağız ama çocuklarımız karşılaşacak. Belki sizin torunlarınız depremle karşılaştığında ölmeyecek ama onların torunları ölecek. Dolayısıyla deprem olmaz diye keyif etmeyelim. Bizim insanlarımız ölüyor. Deprem ne zaman olacak bilmiyoruz ama olduğu zaman Bursa’yı depreme dirençli hale getirirsek zararı da minimum olur. Üç beş kişi ya ölür ya ölmez. Günlük hayat bile kesintiye uğramaz ve depremi atlatıp geçeriz. Topluma bunu anlatmak lazım. Yoksa korkmak bir çözüm değil. Çünkü dediğim gibi deprem kaçınılmaz. Ve deprem olursa Bursa ilinde etkilenecek ilçelerden biri de İznik. Depremin en etkili yaşanacağı yerdir İznik. Ama dediğim gibi depreme dirençli yerleşim alanları oluşturursak zararı en aza indirebiliriz” diye konuştu.

 

YÖNETİCİLER, BURSA’YI DEPREME HAZIRLAMALI

 

“Bursa talep etmeli, Bursa’yı yöneticiler depreme hazırlamalı. Bursa depremde yok olmamalı, yeterli önlemler alınmazsa bu mümkün çünkü” diyen Görür “Dünyada depreme dirençli yerleşim alanları oluşturmak için halk, hükümet ve yöneticileri bizzat teşvik ediyor ve gözetliyor. Bursalılar da talep etsin, etmeli. Bursa’nın Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Valisi Mustafa Demirtaş her şeyden önce depremi gözden geçirmeli ve üzerine düşmeli. Halk, depreme dirençli Bursa talep etmeli. Bursa’yı depreme hazırlayın. Bursa depremde yok olmamalı. Bu mümkün çünkü. Çok daha büyük depremler oluyor ki dünyada ne günlük hayat değişiyor ne de tesadüfen bir iki kişi ölüyor ya da ölmüyor. Biz ise binlerce insan kaybediyoruz. Halk depremin ne zaman olacağından endişelenmek yerine hazırlık yapsın. Bugün biz görmesek yarın torunlarımız görecek. İnsanlarımızın ölmemesi için talep edin” diyerek sözlerini noktaladı.

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.