KANLI NOEL GECESİ 21 ARALIK 1963

0

Noel Hristiyanlarca kutsal kabul edilen günlerden biridir. Her yıl 24/25 Aralık tarihinde İsa’nın doğumunun kutlandığı Hristiyanların dini bayramıdır. Ayrıca Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milat Yortusu olarak da bilinir. Noel yaklaşırken kutsal günler adına, insanlar çevrelerine daha iyi davrananan, yardımsever, hoşgörülü olduklarını söylerler. Fakat hepsi birer Ortodoks olan, EOKA militanlarınca da bunlar geçerli miydi ki.

YIL 1963 NOEL ARİFESİ.. 21 ARALIK

EOKA nın Akritas Planına göre “Ethniki Organosis Kyprion Agoniston” adlı grubundan Üç EOKA militanın şarjörlerini boşalttığı gün. Bir Kadın ve Üç tane çocuğa.
10 aylık bebeğin kendi vücudunu siper etmek isteyen Annesinin altında kalarak boğularak öldüğü gün.

Lefkoşe. Kumsal Mahallesi. No 2.Tek katlı, bahçeli bir ev. Saat 22 suları.
Hava ayaz. Boğuk, tok vuruşlar yırtıyor gecenin karanlığını yırtan silah seslerinin yankıları …
Mürüvvet Hanım, lambaları söndürüyor hemen… Hakan kucağında…Uyuyor. 10 aylık… Dalıyor çocukların odasına, öbür koluna Kutsi’yi alıyor, 4 yaşında… “Kalk Murat” diyor bi yandan… Gözlerini ovuşturarak kalkıyor 6 yaşındaki Murat,… Dışardan sızan sokak lambasının cılız ışığında, banyoya geçip, kapıyı örtüyor, ’’küvete’’ girip, koyun koyuna, sarılıyorlar. Korkunç bekleyiş başlıyor…

Bir dakika. İki dakika. Üç dakika derken Saniyeler, asırlar gibi adeta…

Önce şangırtıları duyuyorlar. Pencerelerden. Sonra da salondaki ayak sesleriyle birlikte…
Vahşi haykırışlarla, tekmelerle açılıyor banyo kapısı…

Üç EOKA militanı. Tarıyorlar acımasızca annelerini ve çocukları
Alnından vurmuşlardı Mürüvvet’i. Yedi yerinden daha… Murat’tan üç kurşun çıktı. Kutsi’den iki.

Baba, tabip binbaşı, evde değildi o sırada… 103 Türk köyü basılmıştı, son üç günde, yaralılar vardı…

Gönyeli’ye gitmişti. Göreve.

Bir babanın başına gelebilecek en büyük felaketi yaşayan bu tabip binbaşı, evlatlarının cenazesini bizzat kendi elleriyle yıkadı… Minik bedenleri santim santim yokladı, Hakan’da kurşun izi bulamadı… 10 aylık bebecik, vücudunu yavrularına siper etmeye çalışan anasının altında kalmış, nefessizlikten can vermişti çünkü.

Bugün burası Barbarlık Müzesi;
Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı Doktoru Binbaşı Dr. Nihat İlhan’ın (*) eşi Mürüvvet çocukları Murat, Kutsi Hakan ve ev sahibeleri Feride Gudum’un katledildiği evdir.
KKTC nin kurulmasında önemli köşe taşlarından biriyi “KANLI NOEL” Acımasız zamanın, unutturmasına karşı bir daha anımsamak gerek sanırım. İnadına anmak şehitlerimizi… Kıbrıslı Türkler üzerinde uygulanan soykırımın üzerinden onlarca yıl geçmesine karşın, o dönemin hassasiyeti hala içimizde kanayan bir yara.
Ruhları Şad olsun

(*)Nihat İlhan: 7 Haziran 1924 yılında Elazığ’da dünyaya geldi. 1951 yılında Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 1951-52 yıllarında Gülhane Askeri Tıp Akademisinde tabip Teğmen olarak staj yaptı. 20 Mart 1963 yılında Binbaşı rütbesinde iken 650 kişilik Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı’na baştabip olarak atandı. Kıbrıs tarihine “Kanlı Noel” olarak geçen 20 Aralık 1963’te Rum saldırıları başlamıştı. 24 Aralık 1963 gecesi Rum Örgüt EOKA tarafından Türk subaylarının evlerine saldırılmış ve Binbaşı Nihat İlhan’ın eşi Mürüvvet ve 3 oğlu Murat, Kutsi ve kundaktaki Hakan saklandıkları banyoda kurşunlanarak şehit edilmiştir. Katliamın yapıldığı Lefkoşa’daki ev müzeleştirilerek, ‘Barbarlık Müzesi’ ismiyle, 1 Ocak 1996 tarihinde ziyaretçilerin hizmetine açılmıştır.
Baba Binbaşı İlhan, olay sonrası Elazığ Askeri Hastanesi’ne tayinini istedi 1977 yılında tabip tuğgeneralliğe terfi eden Nihat İlhan 1982 Ağustos’ta emekli oldu. Emekli olduktan sonra 1984-1989 yılları arasında Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nda beş yıl süreyle genel müdürlük yaptı.23 Kasım 2016 yılında vefat eden İlhan, memleketi Elazığ’a defnedilmiştir.

Leave A Reply

Your email address will not be published.