İznik’te Keşfedilmesi Gereken Tarihi Rotalar

0

Bursa’nın küçük ve şirin bir ilçesi olan İznik, köklü geçmişi ile ziyaretçilerin beğenisini kazanmaktadır. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olmasıyla ünlü olan İznik, tarihi yapılarıyla gezginlere unutulmaz bir keşfe çıkma imkanı sunmaktadır. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi tarihin en önemli devletlerine ev sahipliği yapmış olan bu rota; günümüzde ziyaretçi akınına uğrayan yerler arasında başta gelmektedir. İlçenin tarihini özümseyebileceğiniz yapıların başında yer alan Nilüfer Hatun Çini Çarşısı ve İznik Müzesi, İznik Ayasofya Camii, Senato Sarayı ve Yeşil Camii ise İznik’te gezilecek tarihi yerler arasındadır.

İznik’te yer alan doğal güzelliklerin de ilçe ziyaretleri sırasında mutlaka keşfedilmesi önerilmektedir. İznik Gölü ve Sansarak Kanyonu ise İznik’te konumlanan etkileyici rotalar arasında başı çekmektedir. Sahip olduğu doğal ve tarihi mirasları ile gezginleri mest eden İznik’teki eşsiz destinasyonlara yönelik detayları bu yazıyla birlikte yakından tanıyabilirsiniz!

  1. İznik Gölü

İznik Gölü, 298 metrekarelik yüzölçümü ile Marmara Bölgesi’nin en büyük, Türkiye’nin ise beşinci büyük gölü olma özelliğine sahiptir. İznik’e gittiğinizde yapmadan dönmek istemeyeceğiniz aktivitelerden biri de tepeye çıkarak eşsiz İznik Gölü manzarasını izlemeniz olacaktır. Bununla beraber gölün kıyısına giderek mest edici gün batımı manzarası eşliğinde huzur dolu vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca İznik Gölü’nü kuş bakışı açıdan keşfetmek için çıkacağınız en yakın tepede bulunan Abdulvahap Sancaktarı Türbesi’ni de bölgedeki geziniz esnasında ziyaret edebilirsiniz.

  1. Yeşil Camii

İznik’in en önemli sembollerinden biri olan Yeşil Camii, Çandarlı Hayrettin Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Turkuaz rengin ağırlıklı olduğu çinilerle bezenmiş olan minaresiyle görenleri kendine hayran bırakan Yeşil Camii, Bursa’daki ilk Osmanlı eserlerinden biri olmasıyla da dikkatleri üzerine çekmektedir. Lefke Kapısı’na yakın bir konumda bulunan camii, günümüzde de ibadethane olarak kullanılmakta ve bu mekana giriş için gezginlerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

  1. İznik Kalesi

5 kilometrelik surlarıyla bulunduğu bölgeyi çevreleyen İznik Kalesi, uzun yıllar boyunca ilçenin korunmasında önemli bir rol oynamış olan tarihi yapılardandır. Kalenin İstanbul, Lefke, Yenişehir ve Göl isimli ana kapıları günümüze kadar ulaşmayı başarmış olan kısımlarıdır. Etkileyici mimarisinin yanı sıra tanıklık ettiği tarihi olayların izleriyle de İznik Kalesi, ilçedeki gezinizde mutlaka görmek isteyeceğiniz yerler arasındadır.

  1. İznik Müzesi

Osmanlı İmparatorluğu’nun ikinci sultanı olan Orhan Gazi’nin eşi Nilüfer Hatun adına inşa edilen İznik Müzesi, 1388 yılında yaptırılmıştır. Zaman içerisinde birçok amaç için kullanılmış olan ve günümüzde müze olarak hizmet veren tarihi kompleks, Osmanlı mimarisinin en nadide örneklerinden biridir. Önemli arkeolojik eserlerin sergilendiği müzede Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılardan kalma birçok tarihi eseri yakından inceleme şansı bulabilirsiniz.

  1. İznik Ayasofya Camii

İznik ilçesinin en önemli yapılarından biri olan İznik Ayasofya Camii, 7. yüzyılda yapılmış olan tarihi bir yapıdır. Romalılar tarafından kilise olarak inşa edilen yapı, Osmanlı Devleti’nin Bursa’yı ve İznik’i almasından sonra Orhan Gazi’nin emriyle camiye dönüştürülmüştür. Günümüzde de cami olarak kullanılan bu yapı, Mimar Sinan tarafından seneler içerisinde bazı eklemeler yapılmasıyla eşsiz halini almıştır. İznik Ayasofya Camii için giriş ücreti ise talep edilmemektedir.

  1. Keramet Kaplıcaları

Bursa’nın en önemli doğal güzelliklerinden biri olarak bilinen Keramet Kaplıcaları, adını aldığı Keramet Köyü’nde bulunmaktadır. Doğal bir sit alanı olan bu destinasyon, şifalı suyu ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin uğrak noktalarından biri olan kaplıcalar, suyunun cilt ve deri hastalıklarına iyi gelmesi ile bilinmektedir.

Keramet Kaplıcaları’nın çevresinde yer alan piknik alanlarında tertemiz doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca kaplıcaların çevresinde yer alan piknik masası, WC, soyunma odası ve oturma alanı gibi bölümlerde de ihtiyaçlarınızı giderme fırsat bulabilirsiniz. İznik’te görmek isteyebileceğiniz yerler listesine dahil edeceğiniz bu rotada hem doğayla hem de tarihle iç içe olabilirsiniz.

Leave A Reply

Your email address will not be published.