İYİ PARTİ İZNİK GÖLÜ İÇİN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

İYİ Parti İznik İlçe Teşkilatı kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya olan İznik Gölü için Cumhuriyet Savcılığına başvuruda bulundu.

0

İYİ Parti ilçe başkanı Mustafa Küçük yönetim kurulu üyeleri ile birlikte İznik Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaptı Küçük “İznik Göl’ünün geleceğini tehlikeye sokarak, yok olmasına sebep olanların, İznik Göl’ünü kirletenlerin, İznik Göl suyunu haksız, hukuksuz ve dayanaksız şekilde tüketerek, suç işleyenlerin, Gerekli önlem ve tedbirleri almakla yükümlü olduğu halde, görevlerini kötüye kullanan veya ihmal edenlerin, tespit edilerek suç işledikleri tespit olunanlar hakkında kamu davası açılmasını talep ettiklerini ifade etti.

Başkan Mustafa Küçük yaptığı açıklamada “ Ülkemizin 5. büyük doğal gölü olan, İlçemizin adıyla müsemma olan İznik Gölümüzün sularının yaklaşık 4 yıldır çekildiği, son 2 yıldır da aşırı şekilde azalarak, suların hızla çekildiği, gölümüzün ciddi bir tehlike ile karşı karşıya olduğu, her geçen gün çekildiği yetmezmiş gibi bunun yanında bir de kirletildiği hepimiz tarafından gözlemlenmektedir. Bu çekilme ve kirletilme ile alakalı olarak bu güne kadar bir çok sivil toplum kuruluşlarımız, siyasi partilerimiz tarafından basın açıklamaları yapılmış, başta Bursa yerel basını olmak üzere, ulusal basınımızda bu konularla alakalı Uzman kişiler tarafından öneri ve önlem alınmazı mahiyetinde yüzlerce görsel ve yazılı haber yayınlanmıştır. İznik Gölü’nün iki yakasında da çekilme net bir biçimde gözle görülürken İskeleler karada kalmıştır. Su altında keşfedilen tarihi Bazilikanın tamamı gün yüzüne çıkmıştır. Tehlike öyle boyuta ulaşmıştır ki; Bazı sahil ve kıyı noktalarında çekilme 400 metreye ulaşmıştır.
İznik gölünde yaşanan ve devam eden bu aşırı çekilme, tüm ilçe halkını, hepimizi korkutup endişelendirmektedir. Bu güne kadar yaptığımız duyuru ve çağrılar ne yazık ki bir işe yaramamış, İznik Gölü, gözümüzün önünde kuruyup gitmekte, Göl çevresinde kurulu Fabrika ve tesislerin atık sanayi suları ve BUSKİ’ye ait arıtma tesislerindeki eksiklikler, arıtma tesislerinin yeterli olmayışı, ihmal edilişi nedeniyle de inanılmaz derecede kirletilmektedir. Bu güne kadar yapılan onlarca, haber, eylem ve basın açıklamalarına Resmi kurum ve kuruluşlar tarafından önlem alınmamış, duyarsız kalınmıştır. İznik gölünü besleyen Derbent deresi, Nadir suyu, Ana dere, Küçükköy deresi, Çınarlık ve Kıran deresi gibi kaynakların; gübre, ilaç kalıntıları yanı sıra evsel ve sanayi atıkları nedeniyle kirlendiği, BUSKİ tarafından Hocaköy, Çamdibi Mahallelerimize alt yapı kanalizasyon boru ve giderlerinin döşendiği fakat arıtma tesisi hala eksik olduğundan, evsel atıkların Kıran Dereye döküldüğü, dereden de direk göle karıştığı ortadadır.

İznik Gölü’nde tespit edilen siyanobakteri oluşumuna neden olan sudaki aşırı azot ve fosfordur. Bu maddelerin göl suyunda artmasına neden olan başta kanalizasyon, tarımsal atık ve çevresinde kurulu fabrikaların kimyasal atık sularıdır. Geçtiğimiz yıl İznik Gölü’nde aşırı miktarda gözlenen siyonabakteri felaketine rağmen Bursa Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ, Orhangazi ve İznik Belediyeleri sorumluluğundaki ilçe kanalizasyon sistemi yetersizliği uzun süredir çözüm beklemektedir. Bu Kurumların ilgisizliği ve duyarsızlığı, göldeki kirliliği ve siyanobakteriyi daha da arttırmaktadır.

DSİ tarafından Gölümüzün suyu ticari bir meta gibi görülüp her isteyene satılmakta ve pazarlanmaktadır. DSİ verilerine göre İznik Gölü’ndeki su seviyesinin maksimum 85,50 metre, en düşük seviyenin ise 83,30 metre olması gerektiği belirtilirken, DSİ teknik ekiplerinin incelemesi sonucunda ne yazık ki göldeki suyumuzun seviyesinin 82,96 metre seviyesinde olduğu tespit edilmiştir.  Gemlik Serbest Bölgedeki Gemlik Gübre Sanayi’ne Orhangazi kıyısından kilometrelerce boru hattı ile pompalananarak,  yıllık 18 milyon metreküp su kullanma hakkı tanındığı, fakat bu rakamın denetlenebilir, sayılıp tespit edilebilir nitelikte olmadığı iddiasıyla defalarca gündeme gelmiştir. DSİ 1. Bölge Müdürlüğü, geçtiğimiz yıl, Gemlik Gübre fabrikasına gönderdiği İVEDİ imzalı yazıda Gemlik Gübre’nin fabrikadaki amonyum tanklarının soğutma işlemi için gerekli olan suyun farklı yollardan temin edilmesi için bir an önce önlem alınmasını talep ettiği, Öte yandan Orhangazi’de Gölyaka sahilinde bulunan pompa istasyonunda geçen yaz döneminde Gemlik Gübre’nin yaptığı çalışmada bölgeye yeni pompa yerleştirildiği ve bu pompaların da 30 Kasım 2022 tarihine kadar sökülmesi gerektiği,  aksi halde kolluk kuvvetleri tarafından kaldırılacağı da vurgulanmışken, bununla ilgili idari ve adli yasal işlemler başlatılmış mıdır? Pompalar sökülmüş müdür? Yoksa Hukuksuzluk ve Kanunsuzluk devam mı etmektedir?

Geçtiğimiz günlerde Bursa Barosu tarafından 27 yıldır yürütülen Bursa 2. İdare Mahkemesi kararıyla,1. Sınıf tarım arazisine kurulan CARGİLL tesislerinin ruhsatına dayanak oluşturan İmar planlarını,  iptal edilmiş, karar gereği kaçak durumunda olan ve yıkılması gereken tesisin İznik Göl’ünden su kullanması da kanunsuz hale gelmiştir. Sayın Savcılığınızca bu durumun tespitiyle gölden kanunlara aykırı kullanılan suyun önlenmesini ivedi olarak talep etmekteyiz” dedi.

Küçük devame den açıklamasında “İznik İlçesi sınırları içerisinde 61.606 Hektarlık alan 09/08/2018 tarihinde ULUSAL ÖNEME HAİZ SULAK ALAN edilmiştir. Sulak alan yönetim  planı çalışmaları devam etmektedir. Korunan Alandır. O halde; İznik Göl’ümüzün geleceği tehlike altındayken, hayati önem arz eden ciddi ve kritik bir duruma gelmişken, DSİ hangi hukuki gerekçelerle İZNİK GÖL suyunu satmaya devam etmektedir?  Görevi kötüye kullanma ve İhmal suçları alenen işlenmiştir.

Su ticari bir meta değil, Başta İznik halkı olmak üzere, tüm canlıların yaşamsal ihtiyacıdır, haktır.  Bu sebeplerle,  Cumhuriyetimizin temel ilke ve yasalarının koruyucu teminatı olan Sayın Savcılık makamına bu konuyu arz etme zarureti doğmuştur. İznik Göl’ünün geleceğini tehlikeye sokarak, yok olmasına sebep olanların, İznik Göl’ünü kirletenlerin, İznik Göl suyunu haksız, hukuksuz ve dayanaksız şekilde tüketerek, suç işleyenlerin, Gerekli önlem ve tedbirleri almakla yükümlü olduğu halde, görevlerini kötüye kullanan veya ihmal eden, Kamu ve Özel kurum Tüzel kişi yönetici, temsilci, başkan ve amirlerinin, suç işledikleri tespit olunanlar hakkında kamu davası açılmasına karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.”

Leave A Reply

Your email address will not be published.