İZNİK ‘de ÇEKİLEN İLK FİLM ‘’KİN’’

0

İznik bir çok film için hazır plato olarak kabul edilmiş, bu nedenle bir kasabaya göre çekilen film sayısı oldukça yüksekt olmuş. Her ne kadar bunda Hemşehrimiz Halil Ergün ün rolu olsada  Ayhan Işık, Orhan Günşiray, Eşref Kolçak, Reha Yurdakul, Feri Cansel …. Lerde film çevirmiştir.

Ama bilinen yönüyle  İznik’de ilk film,1957 yılında  çekilmişti. Adı ‘’KİN’’ olan bu film, dönemin ünlü artistlerini buluşturmuştu.

Yönetmen ve Senaristliğini Nejat Saydam’ın yaptığı bu filmin yapımcılığını da Türk Sinemasının ünlü yapımcılarından Süreyya Duru Üstlenmişti

Başrollerini ise Eşref Kolçak, Pervin Par ve Nedret güvenç paylaşıyordu.

Bir toprak davası nedeniyle katil olan bir köylü (Eşref Kolçak) nün öyküsünden oluşan bir filimdi.Tabi ki böyle bir olayda doğal olarak var olan karakter oyuncuları da Ahmet Tarık Tekçe ve Kadir Savun tarafından paylaşılıyordu.

Ünlü tiyatro oyuncusu Gazenfer Özcan’ında rol aldığı filimde ayrıca; Kemal Ergüvenç ve Mehmet Arslan da rol almıştı.

Filmin müzikleri ise, ünlü türkücülerimizden Ahmet Yamacı ve eşi Fatma Türkan Yamacı’nın yanık ezgilerinden oluşuyordu . Tabi bu sanatcıları ancak yaşı 50 nin üzerinde olanlar anımsayabilir.

O dönemde İznik tam bir kırsal yerleşme yeri olduğundan çekim genelde ara sokaklarda yapılmış olmakla birlikte, bazı sahneleri de ‘’Deliktaş, Topkapı, Doktor Suyu, Beypınarı’’ nda ve çevresinde çekilmişti.

Eşref Kolçak, yıllar sonra bir kasaba filminde (Yarın Bizimdir) oynama önerisi gelince de  mekan seçiminde tereddütsüz İznik ‘i önerdi ve tercih etti.

Yıllar sonra 1963 de İznik’te ‘’Yarın Bizimdir’’ filminin çekilmesinin temeli sağlanmış oldu. Eşref Kolçak da tekrar bir İznik mekanlı filmin içinde yer aldı altı yıl sonra…

 

 

 

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.