İNİKLİ’Lİ  KİMYA HATUN’dan İZNİK’Lİ KİMYA PROFESÖRLERİNE (I)

0

İznik’te ortaokul / lisenin geç açılmasına bağlı eğitim görerek meslek edinme gecmiş. Ekonomik olanakları çok iyi olanlar ya da şehirlerde yakınları olanlar ancak okula gidebilmişlerdir.

İznik Ortaokulu / lise açıldıktan sonra da yüksek öğrenim görenlerin arttığını görüyoruz. Buna bağlı olarak da Doktor, Mühendis Avukat, Mali Müşavir, Eczacı vb. olarak yetişenlere rastlıyoruz. Bu arada akademik kariyer yapanlarda doğal olarak oldu.

Kimya dalı da en çok tercih edilen mesleklerin başında geliyor.  Öyleki hiçbir meslekte olmayan kadar da Kimya profesörü çıkıyor İznik’ten.

İznik Orta okulun 1962/63 öğretim yılında mezun olan Betül Akıncı ve Mustafa Cebe yüksek öğrenimlerini farklı kent ve okullarda Kimya dalında yapmışlar. Sonraları da Prof.Dr.Betül Kırdar Akıncı Boğaziçi Üniversitesinde uzun yıllar Kimya Profesörlüğü yaparken, Prof.Dr. Mustafa Cebe’de Ege ve Uludağ Üniversitelerinde Kimya profesörü olarak görev yaptı. İkisi de, aynı zamanda İznik’den yetişmiş ilk profesördüler. Sonraları diğer branşlarda da  profesörler yetişmiş . Fakat hiçbir zaman Kimyacıların sayısına ulaşamamıştır.

Ve devamı da gelmiş;

İTÜ den Nejat Temel bitirdikten sonra  Kendi işyerini açarak özel sektör olarak çalışmaya başlamış. “ Temel Kimya”

Ve Kamil Ateş Bozkır, Hamdi Döker, İbrahim Güner Yaka, Mehmet Cebe, Tuğçe Akın ve Tuğba  Bakan Kimya öğrenimi  görmüşler. Bunların dışında da Kimya öğrenimi görenler vardır. Sadece, benim anımsayabildiklerim bu kadar. Kimya okuyanların içinde yaşamlarında Kimya alanında hiç çalışmamış olanlarda var. Kariyer yapanlarda.

2000 yıllarında İznik Lisesi çıkışlı iki profesörle karşılaşıyoruz Ege üniversitesinde. Prof.Dr. Levent Pelit ve Prof.Dr. Derya Bulut Gülcemal Kimya profesörü olarak görev yapmaktalar. Onların eşleri de Doç. Dr. Füsun Pelit ve Prof. Süleyman Gülcemal birer kimyacı.  Eş durumundan İznikli sayılabilirler. Sonuçta, İznikli Kimyacıların sayısı artmış oluyor.

Ayrıca, her ne kadar İznik Lisesi çıkışlı olmasa da Ege Üniversitesi-Kimya Mühendisliğinde İznik Kökenli Prof. Günseli Özdemir Kimya Profesörü olarak görev yapmakta.

Bu kadar Kimya profesörü ve kimya mezununun İznik’den yetişmesi.  Sizlerinde dikkatini çekmiştir

Bu işin, yoksa  bir sırrı mı vardı? İznik’de diye düşündüm. Huysuz Dede türbesi var. Ppsikologların/ psikiyatristlerin piri diye düşünebiliriz, Eşrefoğlu’nu felsefecilerin piri, Afyon Sultan  da eczacıların dolayısıyla Kimyacıların Piri miydi diye geriye dönüp düşündüm. Sonuçda ise İniklili Kimya Hatun la karşılaştım, tarihin sayfalarında.

Peki, kimdi Bu KİMYA HATUN ???      (Gelecek yazımızda)

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.