CHP’li Çalışkan: Zeytin dane desteği 4 yıldır 0,15 kuruş, 1 TL olmalı

CHP İznik İlçe Başkanı Asiye Çalışkan, zeytin üreticisine 2019 yılında verilen 0,15 kuruş dane desteğinin 2023 yılında da değişmediğini, dane desteğinin 1 lira olması gerektiğini, iktidara geldiklerinde çiftçiye hak edilen desteğin verileceğini söyledi.

0

CHP ilçe Başkanı Asiye Çalışkan, İznik Belediyesi ve Ziraat Odası meclis üyesi Hüseyin Kutlu, Ziraat Odası Meclis Başkan Yardımcısı Semih İçer, CHP yönetimi ve partililerin katılımıyla parti binasında, zeytin üreticisinin sorunlarını

dile getirdi.

 

“NE YAZIK Kİ BU MÜJDELERİN

İÇİNDE ÇİFTÇİMİZ YİNE YOK”

 

CHP’li Çalışkan, açıklamasında şunları kaydetti;

 

*Son dönemde üst üste gelen zamlar nedeniyle girdi maliyeti artan çiftçimiz zor durumda. AKP iktidarı, seçime sayılı günler kala kesenin ağzını açarak müjde üstüne müjde veriyor. Ne yazık ki bu müjdelerin içinde çiftçimiz yine yok. İznikli zeytin üreticisine 2019 yılında verilen dane desteği ücreti 2023 yılında da değişmedi. Konu ile ilgili gerekli

çalışmaların yapılması için bizlerde vekillerimiz aracılığı ile durumu meclise taşıyarak süreci yakından takip edeceğiz.

 

“BÖLGEMİZDE GELİR KAYNAĞI ZEYTİN AĞIRLIKLI”

 

*Değerli zeytin üreticileri, değerli çiftçilerimiz, sizlerinde bildiği üzere ilçemiz zeytin ağırlıklı bir tarım bölgesi. Bazı bölgelerimizde farklı tarım ürünleri olmasına rağmen, maalesef birçok bölgemizde zeytinden başka gelir kaynağı yok. Yani üretici bir sezon boyunca zeytin hasatından elde edeceği para ile koca bir yılın üstesinden gelerek, gelecek yılki üretim için hazırlık yapacak.

 

‘ZEYTİNLİKLER SÖKÜLMEYE BAŞLANDI”

 

*İlçemizde 6795 hektar ekili zeytin alanı olmakla, yaklaşık iki milyon zeytin ağacı bulunmakta. Ve yaklaşık 25.000 ton zeytin üretimi gerçekleşmektedir. (yıllara göre değişiklik göstermiştir) Ancak girdi maaliyetlerinin artmasından ve üreticinin yeteri kadar destek alamamasından dolayı zeytinlikler sökülmeye başlamıştır.

 

“HALA 0,15 KURUŞ OLARAK ÜRETİCİYE VERİLMEK İSTENMEKTE”

 

*Zeytine verilen mazot ve gübre desteğine yıllardır gözle görünür bir artış olmamıştır. Ayrıca zeytin dane desteği adı altında 2019 yılında kg başı 0,15 kuruş olarak verilmeye başlayan destekte yıl 2023 olmasına rağmen hala 0,15 kuruş olarak üreticiye verilmek istenmektedir.

 

“4 YILDIR AYNI ÜCRET”

 

*2019 yılından bu yana gübre ve mazot fiyatlarında yüksek artışlar olmasına rağmen destekleme ücretlerinde herhangi bir güncelleme olmamıştır. Marmarabirlik alım fiyatlarına göre 2018/2019 sezonunda yağlık zeytin 3,25 tl iken 2022/2023 sezonunda 16,5 tl’ydi. Yani yaklaşık 5 katı bir artış söz konusu. Aradan 4 yıl geçmesine rağmen destek ödemelerinin hala 0,15 kuruşta kalması mantık dışıdır.

 

“ZEYTİN DANE DESTEĞİ 1 TL OLMALI”

 

*Bugün AB ülkelerinde zeytin dane desteği kg başına 0,90 euro zeytin yağı desteği kg başına 1,80 euro dur. Bizlerde zeytin üreticileri olarak bir nebze de olsa umutlanmak adına,

Zeytin dane desteğinin 1 TL olarak düzenlenerek bu sezonda güncellenmiş fiyat üzerinden destek almayı talep ederek bakanlığımızın gerekli çalışmayı yapacağını umut ediyoruz.

 

*Konu ile ilgili gerekli yazışmaları ilçe tarım müdürlüğümüze ziraat odası başkanlığımıza ileterek süreci onlarından yakından takip edeceğinden hiç şüphemiz yoktur.

Leave A Reply

Your email address will not be published.