Hisardere’de lahit ve taban mozaikleri bulundu

Kültür Bakanlığının sit alanı ilan ettiği bölgede yeni bir lahit ve taban mozaikleri bulundu.

0

2015 yılında İznik’te defineciler tarafından tahrip edildikten sonra bulunan lahdin olduğu zeytinlik 1 milyon 50 bin lira bedelle kamulaştırılıp Kültür Bakanlığı tarafından sit alanı olarak ilan edilmişti. Aynı bölgede yapılan kazı çalışmalarında toplam 5 lahit bulunmuştu. Devam eden çalışmalarda yeni bir lahit daha bulunduğu öğrenilirken yaklaşık yüz metrekarelik bir alanda ise taban mozaiklerine rastlanıldı.

UNESCO’nun geçici miras listesinde bulunan İznik’te yeni bir tarih daha keşfedildi. Zeytinliğin içerisinde etrafı tel örgülerle çevrili olan ve Kültür Bakanlığı tarafından sit alanı olarak ilan edilen bölgede arkeologlar bir lahit buldu. 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen lahiti gün yüzüne çıkarılma işlemi devam ediyor. Lahitin bulunduğu bölgede Roma dönemine ait taban mozaiği de çıktığı öğrenildi.

İznik Müze Müdürlüğü bünyesinde Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aygün Ekin Meriç’in danışmanlığındaki heyet tarafından, altı yıldır Hisardere Nekropolü’nde sürdürülen kazı çalışmaları devam ediyor. Yürütülen çalışmalarda Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen bir lahit mezar daha bulundu. Lahit Mezarın çıkarılma işlemi devam ediyor. Lahit mezar çıkarılmasının ardından  İznik Müzesine taşınacak. Aynı bölgede yaklaşık yüz metrekarelik bir alanda ise taban mozaiklerine rastlanıldı. Bu alanda da çalışmalar titizlik ile sürdürülüyor.

Leave A Reply

Your email address will not be published.