Hisardere Nekropol’ünden tarih fışkırıyor

Hisardere Mahallesi yolu üzerinde bir zeytin tarlasında Kültür Bakanlığının sit alanı ilan ettiği bölgede devam edilen çalışmalarda iki lahit ve taban mozaikleri bulundu. Kazı çalışmaları tamamlanarak müzeye taşınan lahitlerden birinde bir çift altın küpe, diğer lahitten ise çift yün ile sarılı mumyalanmış ceset bulundu.

0

2015 yılında İznik’te defineciler tarafından tahrip edildikten sonra bulunan lahdin olduğu zeytinlik 1 milyon 50 bin lira bedelle kamulaştırılıp Kültür Bakanlığı tarafından sit alanı olarak ilan edilmişti. Aynı bölgede yapılan kazı çalışmalarında toplam 5 lahit bulunmuştu. Devam eden çalışmalarda iki yeni lahit daha bulunduğu öğrenilirken yaklaşık yüz metrekarelik bir alanda ise taban mozaiklerine rastlanıldı.

UNESCO’nun geçici miras listesinde bulunan İznik’te yeni bir tarih daha keşfedildi. Zeytinliğin içerisinde etrafı tel örgülerle çevrili olan ve Kültür Bakanlığı tarafından sit alanı olarak ilan edilen bölgede arkeologlar iki yeni lahit daha buldu. 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen lahitlerin gün yüzüne çıkarılma işlemi devam ediyor. Lahitin bulunduğu bölgede Roma dönemine ait taban mozaiği de çıktığı öğrenildi.

İznik Müze Müdürlüğü bünyesinde Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aygün Ekin Meriç’in danışmanlığındaki heyet tarafından, altı yıldır Hisardere Nekropolü’nde sürdürülen kazı çalışmaları devam ediyor. Yürütülen çalışmalarda Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen iki lahit mezar daha bulundu. Lahit Mezarın çıkarılma işlemi devam ediyor. Lahit mezar çıkarılmasının ardından İznik Müzesine taşınacak. Aynı bölgede yaklaşık yüz metrekarelik bir alanda ise taban mozaiklerine rastlanıldı. Bu alanda da çalışmalar titizlik ile sürdürülüyor.

Arkeologlar tarafından kazı çalışmaları tamamlanan lahitlerden ilkinin daha önce defineciler tarafından tahrip edildiği fakat yapılan incelemeler sonunda mezar içerisinde biriken toprak milin içerisinde bir çift altın küpe bulunduğu öğrenildi. Diğer lahit mezarın ise hiç bir tahribata uğramadığı ve kapağının açılmadığı öğrenildi. Lahitin kapağı kazı alanında açılırken içerisinde çift yün ile sarılı mumyalanmış ceset olduğu tespit edildi. Mumyalanmış cesetler Arkeologlar tarafından incelenecek.

Leave A Reply

Your email address will not be published.