İznik Zeytin Kooperatifinden Dev Yatırım

0

İznik Kooperatifi, Martaş AŞ’ye ait olan 9 bin 616 metrekarelik tarımsal depolama alanında yeni bir soğuk hava deposu ve meyve-sebze paketleme tesisine kavuşacak. Tapu devrinin tamamlandığını açıklayan Başkan Sürücü, “Proje ile İznik’e, bölgemizin ve ortaklarımızın geleceğine yön verecek yeni bir tesis kazandırmış olacağız” dedi.

Marmarabirlik’e bağlı S.S 699 Sayılı İznik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi, 4572 sayılı kanuna eklenen geçici 5. madde ve 20 Nisan’da gerçekleşen Marmarabirlik Genel Kurul kararı kapsamında, ana sözleşmede belirtildiği gibi ana iştigal konusu dışında yeni bir yatırıma kavuşuyor.

İznik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Sürücü, ilgili madde ve Genel Kurul kararı kapsamında kooperatifin zarar etmemiş olması ve Birliğe borcu bulunmamasından dolayı yatırım yapmak amacıyla tarımsal depolama alanı içerisinde yer alan Martaş AŞ’ye ait İznik-Orhangazi Yolu üzerinde ve Kooperatif merkezine 700 metre uzaklıkta, Göl koruma bandı kıyı kenar çizgisi dışında kalan 9 bin 616 metrekarelik arsanın, satın alınarak tapu devrinin gerçekleştirildiğini söyledi. KDV dahil 3 milyon 173 bin TL bedelle alınan gayrimenkulün tamamının İznik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi’nin mülkü olacağını ifade eden Sürücü, “Ayrıca yapılacak tesis de kooperatifin mülkü olup, söz konusu paketleme ve depolama tesisi, kooperatif bünyesinde kurulacak şirket vasıtasıyla işletilecektir. Kurulacak tesisin her 1 TL kazancı, ortakların yaptığı zeytin teslimat miktarına göre dağıtılacaktır” dedi.

“KURUMLAR GÖRÜŞ BİRLİĞİNE VARDI”

Sürücü, Çavuş Çayırı Mevkii’nde bulunan arsanın İznik-Orhangazi ana asfaltına ve yeni yapılacak çevre yoluna cephesi olduğu gibi, ilçe merkezine de yakın olduğunu belirterek, tesisle ilgili karar verilmeden önce Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı, Ziraat Odası, muhtarlar ve Birlik temsilcileri ile yapılan toplantılarda ve aynı zamanda siyasi partilere yapılan ziyaretlerde görüş birliğine varıldığını kaydetti. Tesisin iştigal konusu belirlenmeden önce İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile yazışmalar yapıldığını ifade eden Sürücü, “Bu verilere göre, İznik’te 116 bin 350 ton meyve, 93 bin 400 ton sebze üretimi yapıldığı görülmüştür.

“MEVCUT SOĞUK HAVA DEPOLAR YETERSİZ”

Aynı zamanda İznik Ticaret ve Sanayi Odası ile yapılan yazışmalarda da odaya kayıtlı 6 soğuk hava deposunun toplam kapasitelerinin 17 bin ton civarında olduğu tespit edilmiş olup, ilçenin İstanbul’a yakın olması sebebiyle, firmaların diğer bölgelerden temin ettikleri ürünlerin büyük kısmını buradaki soğuk hava depolarında muhafaza ettikleri belirtilmiş ve önümüzdeki dönemlerde mevcut depoların yetersiz kalacağı ifade edilmiştir. Dolayısıyla Yönetim Kurulu olarak, ortaklarımızın ileride oluşacak soğuk hava deposu ihtiyacının giderilmesi ve kazançlarını artıracak yeni bir yatırım yapılmasına vesile olduğumuz için büyük kıvanç duymaktayız. Amacımız, ortaklarımızın ve İzniklilerin yetiştirmiş olduğu ürünleri depolama, ambalajlama ve paketleme yaparak, ürettikleri her kilogram ürüne katma değer kazandırıp kazançlarına kazanç katmaktır” diye konuştu.

“GELECEK İÇİN BÜYÜK BİR KAZANIM”

Sürücü, yapılan değerlendirmelerin ardından kooperatif ortakları, Yönetim Kurulu ve Birlik Yönetim Kurulu ile yapılan istişareler neticesinde söz konusu yerin alınmasına karar verildiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Bu tesise ilişkin yatırım kararı alınmamış olsaydı, İznik Kooperatifi zarar etmediği ve Marmarabirlik’e borcu olmadığı için Marmarabirlik’te bulunan fondan hiçbir zaman yararlanamayacak ve diğer kooperatiflere sağlanan imkanlardan faydalanamayacaktı.09 Mayıs 2016 Pazartesi günü itibariyle söz konusu tarımsal depolama alanı kooperatifimize kazandırılmıştır.Fizibilite raporları ile birlikte yapılacak tesisin projelendirilmesine en kısa zamanda başlanacak olup, bundan sonraki süreçte tesisin inşası için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) yıl sonunda açıklanacak hibe çağrılarına müracaat edilecektir. Proje ile İznik’e, bölgemizin ve ortaklarımızın geleceğine yön verecek yeni bir tesis kazandırmış olacağız.”

“TESİSİN SAHİBİ ORTAKLARIMIZDIR”

Başkan Sürücü, İznik Kooperatifi’nin kayıtlı 5 bin 500 ortağının yapılacak tesisin sahibi olacağını vurgulayarak, “Tesisin bu bölgeye kazandırılması, önemli bir ihtiyaca çözüm olacaktır. Tesise, ürün koyan ile hiç ürün koymayan üretici arasında herhangi bir farklılık olmayacaktır. Kooperatiflerin kazancı açısından değerlendirdiğimizde ise ortaklarımıza kar payı dağıtımı yine zeytin teslimat oranları göz önüne alınarak yapılacaktır. Kısacası bölge odaklı bir yatırım olmayacak ve dolayısıyla sebze-meyvesi olmayan ortaklarımız da bu tesisin kazancından teslim ettiği zeytin miktarına göre faydalanacaktır.Tesisin Kooperatifimize ve ilçemize kazandırılmasında büyük katkısı olan Marmarabirlik Başkanımız Sayın Hidamet ASA ve Birlik Yönetim Kurulumuz ile Genel Müdürümüze teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Leave A Reply

Your email address will not be published.