Atatürk’ün İznik’e Gelişinin 81. Yılı Kutlandı

0

Anma töreni İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, İlçe Garnizon Komutan Vekili Jandarma Kıdemli Başçavuş Metin Toker ve İznik Belediye Başkanı Osman Sargın’ın çelenk sunumu ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından törenler Atatürk’ün İznik’e geldiğinde bir müddet dinlendiği Belediye Çay bahçesinde devam etti.

Atatürk’ün İznik’e gelişinin 81.’nci yılı anma törenlerine İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, İlçe Garnizon Komutan Vekili Jandarma Kıdemli Başçavuş Metin Toker, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, Belediye Başkan Yardımcıları Mehmet Hıştıroğlu, Necati Tosun, Bursa Büyükşehir İlçe Koordinatörü Serkan Acar, Belediye Meclis Üyeleri, İlçe Emniyet Müdürü Hasan Tolga Sanlı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Semerci, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Hüseyin Coşkun, İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü İsmail Ablak, Siyasi Parti Temsilcileri, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Ergün Balaban, Kamu Kurum ve Kuruluşları, Belediye Daire Amirleri ve halkın katılımı ile gerçekleşti.

Belediye Çay bahçesindeki törende konuşma yapan İznik Belediye Başkanı Osman Sargın “

Sevgili Hemşerilerim bundan tam 81 yıl evvel 15 Temmuz 1935 tarihinde Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK İznik’i ziyaret etmiştir. İşte bu anlamlı günü kutlamak üzere burada toplanmış bulunmaktayız. Mustafa Kemal ATATÜRK 1935 yılında Yalova’dan Bursa’ya geçerken İznik’e uğrar. O günler de İznik’in nüfusu 3000 ve köhne bir ilçe ve böyle olmasına rağmen Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK İznik’e vefa borcu münasebetiyle İznik’i ziyaret eder ve İznik’liler 3 saat boyunca şu bulunduğunuz mekanda sohbetlerine devam etmişler. İnsanın aklına şöyle bir soru geliyor. 3000 nüfusu olan ve yolu izi olmayan ve savaşlar münasebetiyle harabe şekline dönmüş bir ilçeye bir devletin Cumhurbaşkanı neden gelir bunu hiç düşündük mü? Şimdi İznik’e gelişinin başında Mustafa Kemal İznik’in tarihini iyi bilen, İznik’in tarihi geçmişini gayet iyi bilen bir komutan bir devlet başkanı çünkü. İznik’te Bitinya, Roma ve Bizans’ın hüküm sürdüğü Selçuklu’nun hüküm sürdüğü ve Osmanlı’nın hüküm sürdüğünü medeniyetlerin birleştiğini bir çoğunluğunu çok iyi bilen Devlet başkanıdır. Geçenlerde başbakanlıktan İznik’in belgelerini istedik. Hatta 1930’lu yıllarda Mustafa Kemal Burada tarihi eserlerin ortaya çıkarılması ile ilgili Alman’lardan destek istemiş ve tarihi ilk kazılar yine başlamıştır. İznik’in başka bir önemi daha var 4 yıl boyunca İstiklal Mücadelesinde İznik hep ön planda olmuştur. İşgali devletlerin yanında değil hep Ankara’nın yanında yer almış ve bu mücadele içerisinde Yüzbaşı Hasan Tahsin Bey gibi İstiklal savaşında mücadele eden kahramanlar yetiştirmiştir. Aynı zamanda da Millet meclisini ilk defa bir mebus göndermiş ilçemizin başında yer almaktadır. Ve aynı zamanda önemli özelliklerinden biride Türkiye cumhuriyetinde gerçekleştirilen bütün devrimleri ilk sahiplenen ilçeler başında gelmişizdir. Kılık kıyafet devrimi yapılmış, İznik’te o günlerde kılık kıyafet devriminin sembolü fotör şapkalardı. Hemen fotör şapkalarını giyip sokaklarda kılık kıyafet devrimini desteklercesine gezmişlerdir. Yine harf devrimi yapılmış, halk devriminde de ilk telgrafı çeken ilçelerin başında yine İznik almıştır. İznik’in kavmini incelediğimiz zaman yenileşme, modernleşme her türlü çabada, her türlü faaliyette ön planda yerini almıştır. İşte bizlerde böylesine güzel bir ilçede yaşıyoruz. Atatürk’ünde kadir cinaslığı de buradan geliyor. Zor günlerinde yanında olan bir ilçeyi yalnız bırakmamış ve o ilçeyi ziyaret etmiştir. Allah bu memlekette emeği geçen herkesten razı olsun diyoruz. Özellikle vatan müdafaasında canını seve seve veren tüm güvenlik güçlerimizi burada minnetle anıyoruz. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyoruz. Ülkemizi bölmek parçalamak isteyenlere karşı her zaman dimdik ayakta duracaktır. Allah bu birlik ve beraberliği bozmak isteyenlere fırsat vermesin diyorum” dedi.

İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü İsmail Ablak’ın sunduğu anma programında Selçuk Orta Okulu Öğrencileri Ayşenur Koz “Bir Tarihtir İznik”, Emeti Hacer Koz “Ulu Atamızın İznik’i Ziyareti” adlı şiirlerini okumasının ardından Kaymakam Pehlivan ve Başkan Sargın şiir okuyan öğrencilere hediye verdi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.