Arıtmadı Kirletti…

0

Haziran ayı sonunda yapılan ölçümlerde iyi kalitede olan Göl Suyu Temmuz ayının 15’inde yapılan ölçümlerde orta kalite su olarak çıkması tüm vatandaşları tedirgin etti. Göl suyunun bir anda kirlenmesi ise akıllara geçtiğimiz hafta yaşanan olayı getirdi. Geçen hafta manşetimize taşıdığımız haberde Atıksı Arıtma Tesisinden göle salınan pis suyun göldeki canlıları ve vatandaşları tehdit ettiğini belirtmiştik. İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ise konu ile ilgili “gereken neyse yapılsın suçlular cezasını çeksin” demişti.

Şimdi ise akıllarda başka sorular var, 1- Acaba bu pis su ne kadar zamandır göle salınıyor. 2- Gece saat 23.00’dan sonra hala bu bölgeden pis kokular geldiği söyleniyor. 3- Bu katliamı yapanlar cezalandırılacak mı? yanlarına kar mı kalacak. 4- BUSKİ neden hiçbir açıklama yapmıyor.

5- İznik Gölünü kurtaracak proje olarak hayata geçen ve 45 milyon liraya mal olan kanalizasyon ve arıtma tesisi nasıl oluyor da BUSKİ tarafından denetlenmiyor?

İznik Gölünü koruyan doğal yapıya inat kısa bir sürede İznik Göl suyunu iyi kaliteden orta kaliteye düşürdüğü tahmin edilen arıtma tesisi ile ilgili eğer gerekli önlemler alınmayıp birkaç ay daha bu şekilde giderse İznik Gölü girilebilir niteliğini de kaybedecek. Tabii bunların yanı sıra Orhangazi kıyısının da denetlenmesi gerekiyor. İznik Gölü sadece İznik’e kıyısı olan bir göl değil. İznik’te sanayi bulunmazken Orhangazi yakasında bir çok fabrika bulunuyor.

Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan açıklamada 100 mililitrede bulunan bakteri sayısının kılavuz ve zorunlu değerler olarak dikkate alındığı ölçümlerde, toplam koliform, fekal koliform ve fekal streptekok parametrelerinin bütün sahillerde referans değerler aralığında olduğu tespit edildi. Marmarada 24 plajdan 19’inde iyi kalite su tespit edilirken, İznik Gölünden alınan 4 numunenin tamamında ise orta kalitede su çıktı.

Gemlik’te Narlı, Gemsaz, Kumsaz, Kurşunlu Hanımlar, Karacaali, Küçükkumla, Hasanağa, Büyükkumla plajları iyi kalite, Mudanya’da Kızılay kampı, Burgaz Altınkum, Burgaz, Kumyaka, Zeytinbağı, Eşkel, Mesudiye ve Eğerce plajları iyi kalite, Coşkünöz plajı orta kalite, Karacabey ilçesinde Yeniköy, Malkara, Kurşunlu plajları iyi kalite, İznik gölünde Göllüce, Orhangazi, Darka, İnciraltı plajlarının ise orta kalite suya sahip olduğu bildirildi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.