1500 Yıllık Bazilika’ya Daldılar

0

İznik gölü içerisinde bulunan Bazilika, 2014 Yılının En Önemli 10 Keşfi arasında yer almasının ardından İznik Kaymakamı Pehlivan ve Belediye Başkanı Sargın ilk resmi dalışlarını yaptı.

Yeni İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ve Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin’in ile birlikte bazilika’ya dalış gerçekleştirdi.

Medeniyetler Başkenti İznik Belediye Başkanı Osman Sargın yaptığı konuşmada “ Bazilika bölgesinde ilk resmi dalış gerçekleştirmek Yeni Kaymakamımız Ali Hamza Pehlivan ile bize nasip oldu. Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ile Su altı ekipleri her gün dalışlarını gerçekleştirerek çalışmalarını aralıksız sürdürüyorlar. Kendilerine çalışmalarında başarılar diliyorum. Dört Medeniyete başkentlik yapmış İznik’i tüm Dünya tanımaktadır. İznik gölünde bulunan Bazilika ile de Dünya daha çok tanıyacak. Ülkemiz ve ilçemiz turizmine ayrı bir değer katacaktır” dedi.

Sabah erken saatlerde gerçekleştirilen dalış öncesi açıklama yapan İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan “Bu süreç içerisinde tanışmaya başladık tabi bu süreç içersinde, bizlere aktarılan bahsedilen en önemli konulardan birisi de şuan da arkamızda duran ve su altında bulunan Bazilika. Tabi bildiğiniz gibi bu bazilika geçtiğimiz 2014 yılının dünyada en önemli 10 keşiflerin arasına girmiştir. Ve 2015 yılı itibari ile Bursa Büyükşehir Belediyesinin destekleri ile ve sağ olsun bu konunun uzmanı hocalarımızın katkı ve katılımları ile kültür bakanlığımızın izinleri ile burada bir ön keşif çalışması başlamış durumdadır. Bunda belediye başkanımız ve kazı ekibi başkanımız Mustafa hocamız bizlere bahsettiğinde tabi bizde heyecanlandık. Ve kendileri bunu sahada da görme hususunda davette de bulununca bizde dedik sadece uzaktan değil bizzat eğer mümkün olursa dalma sureti ile yerinde görelim. Gerçekten hem ilçemiz, hem ülkemiz, hem de dünya için bu alanda olabilecek en önemli çalışmalardan birisi ve bu konuda gerçekten ilklerin yaşanabileceği düşünceler planlar projeler söz konusu bunun heyecanı bizlere de yansıdı. Bu heyecanla daha gelişimizin ilk haftasında bunu bizzat yakından görmek belediye başkanımızla, hocalarımızla birlikte görmek için birlikte buraya geldik. Ben bu çalışmaları yürüten ekibimiz başta olmak üzere bütün kurumlara huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bu çalışma bütünü ile tamamlandığında çok önemli getirileri olacaktır. Her şeyden önce binlerce yıllık bir eser ortaya çıkartılmış olacaktır. Türkiye’mizin insanları hem dünya insanlarının ziyaretine açılmış olacaktır. Bu konuda biliyorsunuz en önemli hususlardan birisi su altında bu işin gerçekleşecek olmasıdır. Yani su üstüne çıkartma şeklinde değil de tamamlandığında da insanların su altına bizzat bir şekilde sistemlerin kurulması ile gidip ziyaret edecek olmasıdır. Ben öncelikle bu çalışmaların kazasız belasız bir şekilde sürmesi ve en kısa sürede de bu çalışmanın bitirilmesidir. Bu projeye katkı sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanlığına, Hocalarımız, ilçe belediyemize ilgili kurum ve kuruluşlar olmak üzere herkese ve sizlere de ilginizden dolayı teşekkür ediyorum. İlk kez su altında bulunan bazilika’ya dokunmak, mezarların içine girmek büyük bir heyecan verici duygudur” dedi.

Bazilikanın turizme kazandırılması için sualtı ve üstü çalışmalar geçtiğimiz aylar başlatılmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı projenin sponsorluğunu Bursa Büyükşehir Belediyesi yürütmekte olup, Su altı bazilika çalışmalarını ise Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ve ekibi sürdürmektedir.

İznik sahili göl kıyısının 20 metre açığında 1.5- 2 metre derinlikte bulunan ve 1600 önce Aziz Neophytos’un adına inşa edilen bazilika, Amerika Arkeoloji Enstitüsü’nün (Archaeological Institute of America) tarafından ‘2014 Yılının En Önemli 10 Keşfi’ arasında gösterildi.

Tarihi M.Ö. 4’üncü Yüzyıl’a kadar uzanan, Bitinya, Roma, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapan İznik’te geçen ocak ayında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından havadan yapılan fotoğraf çekimleri sırasında, ilçe ile aynı adı taşıyan gölün 20 metre açığında 1.5-2 metre derinlikte bazilika formunda bir kilise kalıntısı ortaya çıkmıştı.


Leave A Reply

Your email address will not be published.