GEMLİK GÜBRE İZNİK GÖLÜNDEN ÇEKTİĞİ SU HATLARINI YENİLİYOR

0

İznik ve Orhangazi’de yıllardır tartışmaların odağında olan İznik Gölü’nden Gemlik Gübre fabrikasına su taşıyan hatlar, Gemlik Gübre tarafından bir bölümü yenileniyor. Yıllık 10 milyon m3 su kullanım hakkına sahip olan Gemlik Gübre, yaklaşık 45 yıllık olan hatta yüzde 40’lara varan kaçaklar ve bir çok bölgede hatta yapılan saplamalardan dolayı hattı yenileyip kaybı da engellemeyi hedefliyor.

Orhangazi’de geçmişte kamu kurumu olarak faaliyet gösteren eski ismi Azot Sanayi olan sanayi kuruluşuna Orhangazi’de İznik Gölü’nden su hattı çekilmişti. 1970’li yıllarda inşa edilen hat ile İznik Gölü’nden eski ismi Azot Sanayi olan, özelleştikten sonra ise Gemlik Gübre olarak bilinen sanayi kuruluşuna su çekiliyordu.

Yıllık 10 milyon m3 su kullanma hakkı bulunuyor

İznik gölündeki su seviyesinin her geçen yıl düşmesi nedeniyle kamuoyunda sıkça gündeme gelen Gemlik Gübre’ye su taşıyan hattan DSİ resmi rakamlarına göre fabrikanın yıllık 10 milyon m3 su çekme hakkı bulunduğu biliniyor.

Büyük oranda kaçak var

45 yılı aşkın bir süre önce inşa edilen su hattında ise büyük kaçaklar olduğu tespit edildi. Gemlik Gübre, hat üzerinde yaptığı ölçümlerde ise ortalama yüzde 30 ile yüzde 40 seviyelerinde su kaybı yaşandığını tespit etti. Su hattının eski olmasından kaynaklı su kaybının yanı sıra ova boyunca bir çok noktada da hatta saplama yöntemi ile giren çiftçi ve işletmenin bu hat üzerinden su kullandığı da tespit edildi.

Hat yenileniyor

Gemlik Gübre hatların eskimesi ve büyük oranda sızıntı olan hattı yenilemek için çalışma başlattı. Orhangazi’ye bağlı Akharem mahallesi sınırlarında yer alan eski pompa istasyonu olarak bilinen noktadan başlayıp Gemlik sanayi bölgesindeki Gemlik Gübre fabrikasına kadar uzanan 30 kilometrelik su hattında ilk etapta 8 kilometrelik bölüm yenileniyor. Çalışmalar kapsamında hat boyunca yeni çelik borular döşenmeye başladı. Pompa istasyonundan hatta ait ilk aktarma deposuna kadar olan yaklaşık 8 bin metrelik bölümde çelik hatlar yenilenecek.

Kalan bölüm arazi sahipleri ile anlaşma sonrası yapılacak

İlk 8 bin metrelik bölümün yenilenmesinin ardından firmanın kalan 22 bin metrelik bölüm üzerinde kalan arsa sahipleri ile varılacak anlaşma sonrasında kalan bölümleri de yenileyecek.

Leave A Reply

Your email address will not be published.