EŞCİNSEL EVLİLİK VE DAHA FAZLASI

0

Son yıllarda eşcinsellerin ve gayların sayısı oldukça artış göstermiş durumda. Cinsiyet değiştiren bazı erkekler de, erkeklik hormonları daha az ve kızlara özgü olan hormonları ise daha çok taşıdıkları bilinen bir gerçek.

İspanya ve Türkiye gibi bir çok devlet cinsiyet değiştiren vatandaşlarını benimsemiş durumda. Özellikle bu konu ile alakalı olarak 2004 yılında ispanya da seçilen sosyalist hükümetinin başbakan jose luis rodriguez zapatero önderliğinde, eşcinsel evliliğin ve eşcinsel çiftlerin evlat edinebilmesinin yasallaştırılması için kampanya başlatması sonucunda 2005 yılında yasallaşmasıyla birlikte birçok tartışmalardan sonra, 30 haziran 2005’te ispanya parlamentosu’nda eşcinsel evliliğe izin veren bir yasa hazırlandı ve yayımlandı.

3 temmuz da 2005’te ise eşcinsel evlilik ispanya da resmileşti.

İspanya nüfusunun yarısından çoğunun eşcinsel evliliğe destek vermesine rağmen kanunun onaylanması birçok tartışmaya neden olmakla birlikte roma Katolik kilisesi bu kanunun evliliğin anlamını zedelediği düşüncesiyle eleştirerek kanuna birçok kez karşı çıktı. Bazı diğer örgütler de lezbiyen ve gaylerın evlat edinmeleri olasığıyla ilgili kaygılarını dile getirmekten kaçınmadı.
Gerek kanunu desteklemek gerekse, kanuna karşı çıkmak amacıyla İspanya’nın bütün bölgelerinden binlerce kişi çeşitli gösterilere katıldı. Kanunun kabul edilmesinden sonra İspanya’nın muhafazakar halk partisi kanunu ispanya’nın anayasa mahkemesine taşıdı. Kanunun uygulandığı ilk yıl da 4500 den daha fazla çift evlendi. Kanunun çıkarılmasından kısa bir süre sonra, İspanyol olmayan ve kendi ülkelerinde eşcinsel evliliğe izin verilmeyen kişilerin evliliklerinin durumuyla ilgili hukuki açıdan sorunlar ortaya çıktı.

Adalet bakanlığı eşcinsellere evlenme hakkı veren kanunun bir İspanyol vatandaşının İspanyol olmayan biriyle evlenmesine ve o kişinin kendi ülkesinin bu evliliği tanıyıp tanımamasından bağımsız olarak izin verdiğini açıkladı. Günümüzdeki yürürlükte olan kanuna göre; evlenmek için çiftlerden en az birinin İspanya vatandaşı olması yeterlidir ve buna ek olarak, İspanya vatandaşı olmayan iki kişi eğer İspanya’ da oturma iznine sahipse rahatça evlenebilir.

Bu yasa özellikle başta Türkiye gibi bazı devletlerde uygulansa nasıl olur veya halkın tepkisi ne olur tam bir merak konusu. Ayrıca İslam’da karşı cinse benzemek ve bu özentinin önünü açacak tutum ve fillerde yasaklanmıştır. Hz. Peygamber (s.a.s.) de: “Kadına benzemeye çalışan erkeklere ve erkeklere benzemeye çalışan kadınlara Allah lanet etsin.” Buyurmuştur. Kimsenin kişisel özgürlüğüne karışmadan böyle bir köşe yazımı daha tamamlayabilmişsem ne mutlu bana. Bir sonra ki köşe yazıma kadar görüşmek üzere.

Leave A Reply

Your email address will not be published.