DUYGU ENGİN’İN İLK KİTABI VE HEYECANI

0

İznik Gazetesi ekibi olarak çeşitli röportajlar yapmaya ve siz değerli okuyucularımıza ulaştırmaya devam ediyoruz. Bu hafta çocuk gelişimi uzmanı ve kitap yazarı olan sevgili Duygu Engin ile güzel bir röportaja imzamızı attık. Kendisi ve yeni çocuk kitabı Çakal Zuzu hakkında bizlere ilk kez pek çok şey anlattı. Röportajımıza geçmeden önce İznik Gazetesi ve ekibi olarak sevgili Duygu Engin’e röportaj verdiği için teşekkür ederiz.

 

Klasik olacak ama Duygu Engin kimdir ve neler yapar?

 

1994 yılında doğdum. İlk ve ortaokulu Şehit Öğretmen Mehmet Fidan Okulunda okudum. Ardından Tekirdağ Çorlu Meslek Yüksekokulunda Gıda Teknolojisi Bölümünü tamamladım. Namık Kemal Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümünü kazandım, ancak buradaki öğrenimimi yarıda bıraktım. Bahçeşehir Üniversitesinde Çocuk Gelişimi Bölümünde lisans eğitimini tamamladım. Aile Danışmanlığı ve Uzman Öğreticilik sertifikaları alarak danışmanlık verip özel eğitimde öğretmenlik yaptım. Aynı zamanda Adalet Bölümü ön lisans eğitimi almaktayım. Yazı alanında birçok yarışmada çeşitli ödüller aldım ve ,çocuk kitapları kaleme almaya devam edeceğim.

 

Çocukluk döneminizde kitaplar ile ilişkiniz nasıldı?

 

Çocukluk döneminde de kitaplar alır önce görsellerini incelerdim. Kitaplarla ilk tanışmam resimleri aracılığıyla oldu. Daha sonra ilkokulda ise okuma yazmayı öğrendiğimde artık kitaplar hayatımın bir parçası olmuştu .Ve ondan sonra da hiç bitmeyen ve bitmeyecek bir hikayeye dönüştü benim için .

 

Bir yazar ve okuyucu olarak fuara katılmanın farklılıkları üzerine neler söyleyebilirsiniz?

 

Bir yazar olarak, fuara katılmak heyecan verici bir süreç. O kitabın kimlerin ruhuna dokunduğu ve hitap ettiğini bu yolla heyecan verici bir süreçle görmüş oluyorsunuz .Oysaki okuyucu olarak katılmak stant stant gezip kendine ait olanı bilinçsizce bulmak. Daha az riskli ve heyecan oranı daha az gibi geliyor bana.

Esas mesleğiniz olan çocuk gelişimi üzerine yapacağınız projelerden bahsedebilir misiniz?

 

Serüven beni öncelikli olarak çocuklar için masal kitabı yazmaya itti .Bundan sonraki süreçte ise hedefim bir çizgi film senaryosu yazmak ve dublajında yer almak .Bunun dışında ise çocuklar için bir televizyon programı yapmak istiyorum.

 

Peki neden yaptığınız her işe çocukları dahil etmeyi istiyorsunuz? Özel bir sebebi var mı?

 

İçinde bulunduğum mesleğin sınırlarını zorlamak istiyorum .Eğitim ve öğretimin faydaları yadsımaz bir gerçek ama çocuklar ve mesleğim için yaptığım eğitici faaliyetleri neden sınırlandırayım? Ve ondandır ki onları dahil ederek sınırlarımı onlarla aşmayı ve genişletmeyi mesleğimin farklı yanlarını keşfetmeyi istediğimden ve bunun tadının ve mutluluğunun tarifi olmadığından istiyorum. Ve en önemlisi ruhumdaki çocuğu onlarla olarak uzaklaştırmayarak genişleterek hiçbir zaman öldürmemeyi dilediğimden .

 

Sizi siz yapan en önemli etken nedir? Özel hayatınızda nasıl bir Duygu Engin var?

 

Beni ben yapan en önemli etken keşfetme ve merak etme güdüm ve ne olursa olsun istediğim şeyler önündeki engellerle savaşçı yapıda olmam. Ve bunun beni süreçte başarıya ulaştırmasıdır.

 

Emre kurt’ un Söylemem isim şarkısının sözü size mi ait? Buna benzer şarkı sözleri yazmaya devam ediyor musunuz? Yazdığınız şarkıları neden kendiniz okumuyorsunuz?

 

Evet bana ait. Geçmişte yazıyordum, yazdıklarım ve bestelenmeyenler de var. İlham geldikçe tabikîde yazacağım. Söz yazma konusunda yeteneğim olduğunu düşünüyorum ama müzik konusunda kendimi yetenekli görmüyorum .Bu konuda bir eğitim alırsam neden olmasın ?

 

Peki kendinizi 10 yıl sonra tam olarak nerede görüyorsunuz? Yakın gelecekte bizleri nasıl bir Duygu Engin bekliyor?

 

Kendi sektörümde eğitim ve danışmanlık ile alakalı kendi işimin patronu olmuş olarak görmek istiyorum. Yakın gelecekte, yeteneklerim doğrultusunda hayal ettiğim şeyleri gerçekleştirmiş bir Duygu Engin olarak mesleğimin sınırlarını zorlayıp mesleğimle alakalı bir marka yaratmak istiyorum.

 

İlk kitabınız olan Çakal Zuzu isimli kitabınız hakkında neler söyleyebilirsiniz?

 

Çakal Zuzu aslında çocuklara hitap eden günümüz koşullarına uyarlanmış masal derlemesi oldu .İlk göz ağrısı eserim. Bu anlamda bende ki yeri ayrı olacak ama son olmayacak. Çocuk yayınları ve roman türünde de yazmaya devam edeceğim.

 

Son olarak sizin gibi genç ve yetenekli arkadaşlarımıza ne gibi tavsiyeler verebilirsiniz?

Size dayatılan sınırlı kalıplarla yetinmeyin. Kendinize daima daha neler yapabilirim sorusunu sorun ve yeteneklerinizi keşfedin. Sınırlarınızı zorlayın ama asla ve asla sınırlı bir alanla yetinmeyin. Öğrenin ,gelişin ,kendinizi fark edin ve farklı olanı keşfedin. Ancak böyle kendinizi aşabilir, dümeni yönetebilir ve mutlu olabilirsiniz.

Leave A Reply

Your email address will not be published.