41 YILDIR SEYYAR BAKKALCILIK YAPIYOR

İznik Belediyesi hayata geçirdiği “Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında 27.belgeselinde İznik’te kırk bir yıldır seyyar ve normal bakkalcılık yapan Nurettin Dişli’nin (58) hayatını ve mesleğini ele aldı.

0

 

Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları ile mesleklerinde yarım asrı devirmiş kişilerin hayatları İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Biriminin“Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında belgeselleştirilmeye devam ediyor. Bu kapsamda kırk bir yıldır İznik’te seyyar ve normal bakkalcılık yaparak geçimini sağlayan Nurettin Dişli icra ettiği mesleğini hala aynı heyecanla devam ettiriyor.

1965 yılında İznik’e bağlı Kutluca Mahallesinde dünyaya gelen Nurettin Dişli İlkokulu okuduktan sonra İstanbul’a gider. İstanbul da Sanat Okulunda Otomotiv Boya bölümünü bitirir. İznik’e döndükten sonra Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açmış olduğu Kur’an-ı Kerim kursunu da başarıyla bitirir. Okulda arkadaşlarına defter kalem getirip satarak başladığı meslek hayatına ilk önce köyünde açtığı bakkal ile daha sonra da İznik’te açtığı bakkal ile devam etmektedir.

 

“AT ARABALARIYLA İZNİK’TEN KÖYE MALZEME GÖTÜRÜYORDUK”

 

Bakkal mesleğinde geçirdiği kırk bir yılı o günleri yaşarcasına anlatan Nurettin Dişli (58) konuşmasında “Çok çilelerle başladık bu mesleğe. Köylerimizde kışlar çok çetin geçiyordu. Normal zamanlarda İznik’ten köye at kiralayarak malzemeleri taşıyorduk. Buda çok zaman alıyordu. O zaman bir köyde ne lazımsa İznik’ten götürüyordum. Takas usulüyle buğday, arpa, yumurta gibi ürünlerle satış yaptığımızda oluyordu. Köyden İznik’e inip bakkal açınca da köyleri bakkalsız bırakmak istemedim. Yine bir araç alarak seyyar bakkallık yapmaya başladım. Halen buna devam ediyorum. Köylerde en çok yolumu çocuklar gözlüyor. Bakkal amca diye önümü kesiyorlar. Tabi hediyelerini de alıyorlar bizden. Benim gençlere tavsiyem çalışmaktan asla vazgeçmesinler. Hayat felsefeleri çalışmak olsun”  diye konuştu. Dişli konuşmasında ayrıca İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta’ya ve ekibine bu çalışmalar ile gelecek kuşaklara aktarılan tecrübeler ve meslekler dolayısıyla teşekkür etti.

Leave A Reply

Your email address will not be published.