ALPULLU ŞEKER FABRİKASI BENDE Kİ İZ DÜŞÜMLERİ

0

Ne hikmetse insanoğlunun çocukluk ve gençlik yıllarında yaşadığı şeyler, olaylar, okuduğu kitaplar o kimsenin ileriki yaşlarda hem ruhsal, hem de zihinsel yapısının şekillenmesinde bir tuğla olabiliyor.
Mesela benim küçük yaşlarda okuduğum “Tom Amcanın Kulübesi” adlı bir kitap çok geniş çapta etkilemiş, orada çok iyi bir zencinin yaptığı işler, sözleri, davranışları beynimden kolay kolay silinmemiş ve zencilere olan sevgi yumağının büyümesine neden olmuştur.
Mesela Victor Hugo’nun “Sefiller” adlı romanını okuyup oradaki papazın gösterdiği iyilik severlikten etkilenip papaz olmaya karar veren ve en sonunda gerçekten papaz olan kimse var.
Rahmetli teyzem Alpullu’da öğretmendi.
Eşi 60 darbesinden sonra emekli oldu. Askerdi, Albay mıydı ne, şimdi pek iyi hatırlamıyorum. Hatırlayabildiğim bir şey var. Kurmaylık sınavlarına giriyordu galiba.
Emekli olduktan sonra orada bir lisede İngilizce derslerine girdi.
Daha sonraki yıllarda Kırklareli Senatör adayı idi. O yıllarda Millet Meclisinde birde senatörlük vardı. Alpullu güzel bir yerdi.
Alpullu ile daha ilginç bir anım var.
Rahmetli Babam uzun yıllar Milli Eğitim Bakanlığı müfettişi olarak çalıştıktan sonra, ilkin Edirne Kız ve Erkek Öğretmen Okulunda ve daha sonra Kepirtepe Öğretmen Okulunda Psikoloji ve Sosyoloji okuttu.
Kepirtepe Öğretmen Okulu Lojmanlarında kalıyoruz. O güzel kadın annem hamile bir akşam aniden ağrıları başladı babam geldi. “Erdoğan, git Sebahattin Beye haber ver, annem doğum yapacak Alpullu’ya götürebilir misiniz” diye.
Henüz ya lise 1. de falanım galiba.
Hemen fırladım, ne yaptığımı falan bilmiyorum, yalın ayak fırladım. Başladım koşmaya Sebahattin Beylere kadar, gecenin bir vakti.
Sebahattin Bey hemen hazırlandı.
Annemi Alpullu Hastanesine götürdüler. Bir süre sonra babam geldi, biz 3 kardeş ayaktayız. İkiz kardeşlerimiz olmuştu. Bir kız , bir erkek. Aynı yumurta ikizleri değilmiş ve biraz aralıklı olarak doğmuşlar.
Babam onlara bir araba aldı. Aynı araba içinde büyüdüler. Mehmet, Ayla, ….
Büyüdüler.
Biri doktor, Ayla Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde okudu, evlendi ayrıldı. Müzik bölümünde.
Kız kardeşim Ayla’yı çok sevdim.
Annem çocuklara bak diyordu. Ayla’yı gezdiriyordum.
Genç kız oldu.
Üniversite yılları geldi.
Mehmet Cerrahpaşa’da okudu. Şehremini’de bir dairemiz vardı. İstanbul’a giden orada kalıyordu.
Büyük dayım da İstanbul’da idi. Yeğenlerim İstanbul’da okudu. Bizim ev adeta bir toplanma yeri gibiydi.
Ya işte Alpullu izlenimleri beni buralara kadar sürükledi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.