AGAPİ ENSEMBLE: ANKARA’ DAN BALKAN HAVASI ESİYOR

0

İznik Gazetesi ekibi olarak siz değerli okuyucularımız için durmadan çeşitli röportajlar yapmaya devam ediyoruz. Her hafta birbirinden değerli müzisyenler ve seslendirme sanatçıları ile durmadan çeşitli röportajlar ayarlayıp, siz değerli okuyucularımız için en iyi röportajları yazmaya hız kesmeden devam ediyoruz. Bu hafta 2016 yılından beri müzik piyasasında yer edinmeyi başarmış olan Agapi Ensemble adlı müzik grubu ile harika bir röportaj yaptık. Bir müzik grubu hakkında merak ettiğiniz ne varsa hepsini Agapi müzik grubuna sorduk ve ilk İznik Gazetesi için anlattılar. Röportajımıza geçmeden önce grup üyelerinden olan sevgili Solist Aslı Çağan’a, Vokal ve Gitar Ulaş Akyol’a, Buzuki Ud Akordiyon Mehmet Ferit Aka’ya, Perküsyon Mert Atmaca’ya ve Kemancı olan sevgili Mustafa Fındık’a bu harika röportaj için sonsuz teşekkürler.

Öncelikle grubunuzu severek takip edenlerin sıkça sorduğu soruyu sormak istiyorum. Grubunuzun ismi neden Agapi?

Ortak bir karar sonucunda mı grubunuza Agapi ismi verildi?

Grubumuzun ismi olan Agapi, aslında tamamen Mehmet’in buzukisi markasından gelmiş bir isim. Daha sonrasında anlamına baktık ve Yunanca’da ‘aşk’ anlamına geldiğini öğrendik. Grubumuza ve müziğimize uygun olduğunu düşündük ve işte Agapi doğdu! Bu isim, sadece müziğimize değil, aynı zamanda grubumuzdaki samimi bağa da katkıda bulunuyor. Müziğin bir aşk olarak yansıtılması fikri de hoşumuza gidiyor.

Grup üyelerinin tanışma olayı, müzik grubu kurma projesi nasıl gerçekleştirildi? Ve müzik grubunuz kaç yılında kuruldu? Ekibiniz kimlerden oluşmaktadır.

Agapi, 2016’nın sonlarına doğru Ankara sokaklarında bir araya gelmiş, birbirini tanıyan müzikseverlerin oluşturduğu bir grup. Balkan ve Yunan müziği, eskiden beri dinlediğimiz ancak bir türlü icra etme fırsatı bulamadığımız bir türdü. Grubumuz 5 kişiden oluşmaktadır, buzukisinin markasıyla gruba ismini veren aynı zamanda ud ve akordiyon da çalan Mehmet Ferit Aka ve gitar ve vokalist Ulaş Akyol tarafından temelleri atılmış bir projedir. Sonrasında bir çok arkadaş gelip gitse de grubun son hali perküsyon ve davulda Mert Atmaca, kemanda Mustafa Fındık ve en son olarak da aramıza katılan solistimiz Aslı Çağan vardır.

Agapi müzik grubu olarak ne tür eserler çalıyorsunuz? Repertuvarınızın sınırı nedir size göre?

 

Müzikal yolculuğumuzda Yunan, Balkan, Ege, Seferad, Rembetiko gibi etnik müziklere odaklanmış durumdayız. Coğrafi sınırlarını “şimdilik” İspanya’dan Kıbrıs’a kadar genişletmiş durumda. Bu çeşitlilik, repertuarımızda Adio Qerida’dan Fethiye’nin Livisiani Mou Perdika’sına, Kıbrıs’ın Feslikan’ından İstanbul’un Yedikule’sine kadar geniş bir yelpazede yer alıyor. Repertuarımızda çok duygusal şarkılar da çok oynak şarkılar da var. Seyircilerimizi duyguların sınırlarında gezdirmekten keyif alıyoruz.

Agapi müzik grubu olarak sizi siz yapan en önemli etken nedir?

Müzik zevkimiz sadece bizi değil, aynı zamanda grup içi iletişimimizi de etkiliyor. Bu samimiyet, müziğimizi daha derinden ifade etmemize yardımcı oluyor. Agapi, sadece notaları değil, duyguları da paylaşan bir topluluk.

Grup olarak ortak kararlar noktasında bir dayanışma söz konusu mu? Yoksa genel olarak başı çeken biri var mı?

Grup olmak, ortaklık demektir. Kararlarımızı birlikte alıyoruz ve bu da bizi birbirimize daha çok bağlıyor. Her bir üye, kendi benzersiz sesini ve perspektifini getiriyor, bu da Agapi’nin dinamik ve çok yönlü bir müzikal kimlik oluşturmasına katkıda bulunuyor.

Agapi grubu olarak fanlarınız ile aranız nasıl? Çeşitli sosyal mecralardan ne gibi tepkiler alıyorsunuz?

Her konserimizde bize eşlik eden, repertuarımızı bilen takipçilerimiz var. Bazı konserlerimizde bütün şarkılarımızı bilen insanların olması çok heyecan verici. Sosyal medyada da Agapi’yi seven bir topluluk oluştu ve bazı videolarımızın belki de dünyanın her yerinden izleniyor olduğunu bilmek heyecan verici. Bu, müziğimizin izleyicilerle gerçek bir bağ kurduğunu gösteriyor.

Son dönemde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte yapay zeka sayesinde artık istediğimiz ses üzerinde çeşitli oynamalar yapabiliyoruz.

Buna şarkı söylemekte dahil. Grup olarak bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kalorifer de var ama sobanın yerini tutmuyor (güler) ( Ulaş Abi ) Biz daha çok akustik ve otantik müziği icra etmeyi seviyoruz, çünkü burada hisler de çok gerçek.

Agapi grubu olarak son dönemdeki müzik sektörünün gidişatını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Son zamanlarda müzik sektöründe elektronik müzik ön planda ve hızlı tüketim olduğu konusunda hepimiz hemfikiriz. Biz ise yıllar yıllar öncesinden gelen şarkıları söylüyoruz, ama bu şarkıların elektronik müzikle harmanlanıp geleceğe taşınması ve kuşaklar arasında yayılması fikrine de sıcak bakıyoruz. Ayrıca ekonomik sıkıntılar, grup içi kişi sayısını ve bütçeleri olumsuz yönde etkiliyor. Pandemi zamanında Agapi 2 sene durdu mesela, ancak müziğe gerekli değerin verilmesini bekliyoruz. Belki de bu zorluklar, müziği daha değerli kılmak adına bir fırsat olabilir.

Hedefleriniz doğrultusunda grubunuzu 10 yıl sonra nerede görüyorsunuz? Şöyle bir şey başardık grup olarak diyebileceğiniz bir şey var mı?

Avrupa’daki müzik festivallerine katılmayı, yaptığımız dünya müziğini dünyaya duyurmayı hedefliyoruz. Hatta hedefimiz daha çok 10 yılı bulmadan bunu yapmak ve Balkan ve Yunan müziğinin Türkiye’deki temsilcilerinden olmak isteriz.

Sizlere sosyal medyadan nerelerden ulaşabiliriz? Hangi platformlarda varsınız?

Bizi Instagram ve Youtube’da Agapi Ensemble olarak bulabilirsiniz. Ayrıca, yakın zamanda Spotify’da da yer almayı düşünüyoruz. Sosyal medya, Agapi ailesiyle daha yakın bir bağ kurmamızı sağlıyor, bu platformlarda bizi takip eden herkese teşekkür ederiz!

Leave A Reply

Your email address will not be published.