KIŞ MEVSİMİNDE SAĞLIĞINIZI KORUYACAK BESLENME ÖNERİLERİ – KISIM 1

0

Kışa girerken mevsiminde sebze, meyve ve taze otları tercih etmenin kış hastalıkları için birer kalkan olduğunu unutmayalım. Ana öğünlerde mutlaka bir kış sebzesi yemeği, ara öğünlerde de taze kış meyvelerini yemeyi ihmal etmeyelim. Kış sebzeleri karaciğerin detoks yapma etkisini arttırır, kış meyveleri de bağırsaklardaki ağır metallerin hızlıca atımına destek olur.

Bu mevsimde hem sağlık için hem de iyi zayıflamayı destekleyecek 5 sonbahar sebzesi, 5 taze meyve, 5 taze ot ve 5 çeşit ruhu dinlendiren bitki çayı önerilerim geliyor!

BAĞIŞIKLIĞI DESTEKLEYEN 5 KIŞ SEBZESİ

PIRASA: Mangan, folat, demir, B6 ve C vitamininden zengin olan pırasa, kan şekerini dengelemede yardımcıdır. Vücuda alınan şekerin hem daha yavaş emilmesi hem de enerji olarak kullanılmasında görev alır.

KARNABAHAR: Karnabahar iyi bir diyet posası kaynağı olması nedeniyle mide boşalmasının yavaşlamasına katkıda bulunur. Böylece tokluk süresini uzatarak daha iyi bir iştah kontrolü sağlayabilir.

KEREVİZ: Kereviz antioksidanlar, vitaminler ve minerallere ek poliasetilen adı verilen madde sayesinde vücutta hasar oluşturan serbest radikallerin üretimini engelleyerek kanser oluşumuna karşı koruyucu rol oynar. Çalışmalarda kerevizin özellikle göğüs kanseri, bağırsak kanseri ve lösemiye karşı etkili olabileceği bildirilmiştir.

BEYAZ LAHANA: Lahana, potasyum içeriği sayesinde idrar ile sodyum atımını artırarak kan basıncını düzenler fakat guatr hastalarının lahanayı çiğ tüketmemesi oldukça önemli.

ALABAŞ: Alabaşta bulunan sülfaran adlı madde karaciğeri temizleyen, prostat ve kolon kanserini önleyen özelliğe sahip. Portakaldan daha yüksek miktarda içerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini destekler ve ayrıca dolaşım sisteminin iyi çalışmasını da sağlar.

DEVAMI BİR SONRAKİ YAZIMIZDA…

Sağlıkla kalın…   Diyetisyen Fulya ÖZGÜRLER

Leave A Reply

Your email address will not be published.