YÜZYILIN EN BÜYÜK FELAKETİ

0

Türkiye, 1939 yılında Erzincan’da yaşanan 7.2 ve 17 Ağustos 1999’da yaşanan 7.4 büyüklüğündeki Marmara Depremi’nden sonra dün peş peşe iki büyük depremle sarsıldı. Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi olan, yerin 7 kilometre derinliğinde saat 04.17’de meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem 10 ilde hissedildi. 7 günlük milli yas ilanını getiren felaket bölgesinde deprem-arama kurtarma çalışması sürüyor. Türkiye’de 81 ilde tek gündem deprem bölgesine yardım edebilmek. Devlet-millet el ele yaraları sarmak için seferber oldu.

 

Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Osmaniye, Malatya, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana ve Kilis’te binaların yıkımına neden olan depremin artçıları bile yıkıcı oldu. Bu depremden yaklaşık 9 saat sonra 13.24’te merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İkinci deprem Gaziantep, Malatya, Hatay, Adana, Mersin, Osmaniye, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır Samsun, Ankara, Muğla, Sakarya, Ordu, Kırşehir, Düzce’de hissedildi.

 

Depremin ardından 312 artçı meydana geldi, 10 ilde 6 bin 444 bina yıkıldı, 3’ü asker 7108 kişi hayatını kaybetti, 40910 kişi yaralandı, 8 bini aşkın kişi de kurtarıldı. Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında deprem 4. seviye olarak ilan edilirken, deprem Suriye, Lübnan, Irak ve Mısır’da da hissedildi.

 

7 GÜN MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ

 

Başkan Recep Tayyip Erdoğan da AFAD Koordinasyon Merkezi’nde yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: “Yaşanan deprem, son bir asırda 1939 Erzincan depreminden sonraki en büyük felaketti. Devletimiz deprem anından itibaren tüm kurumlarıyla harekete geçmiştir. Depremden etkilenen 10 ilimize mevcut valiliklerimizin yanına onlarla birlikte çalışacak 10 vali daha görevlendirilmiştir. AFAD ve Kızılay gibi doğrudan afet görevi olan kurumlarımız ekiplerini bölgeye göndermişlerdir. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve belediyelerimiz başta olmak üzere afet çalışmaları konusunda altyapısı ve eğitimi olan birimlere sahip kurumlarımız göreve çağrılmıştır. NATO ve Avrupa Birliği (AB) yanında 45 ülkenin yardım teklifleri tarafımıza ulaşmıştır. Bu büyük felakette hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Ülke ve millet olarak birlik ve beraberlik içinde inşallah bu felaket günlerini de geride bırakacağız. Gün; 85 milyon tek yürek, tek bilek olma günüdür.” Başkan Erdoğan, sosyal medyada paylaştığı açıklamada da “depremler nedeniyle 7 gün milli yas ilan edildiğini, 12 Şubat Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımızın yarıya çekileceğini” bildirdi.

 

DEPREM SONRASI SEFERBERLİK RUHU

 

Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında 4’üncü seviye olarak ilan edilen depremin ardından bölgeye, İstanbul başta olmak üzere, yurdun dört bir yanından yardım seferberliği başlatıldı. Ülke adeta tek yürek olup, birbirine kenetlendi. Tüm il AFAD Müdürlükleri teyakkuza geçti. Aramakurtarma ekiplerini bölgeye ulaştırmak için ek uçak seferleri de başlatıldı. Mağdur vatandaşlar için gıda, giyim yardımı için tek yürek olundu. Birçok bölgeden yüzlerce yardım ekibi deprem bölgesine gönderildi. İstanbul’dan 7 uçakla aralarında gönüllü doktorların da bulunduğu 1093 personel bölgeye gitti.

 

TÜM YURTTA OKULLAR 13 ŞUBAT’A KADAR KAPALI

 

Depremin vurduğu Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde inceleme yapan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, tüm Türkiye’de 13 Şubat’a kadar okulların tatil edildiğini duyurdu. Özer, “Böylece millet olarak, devlet olarak hem süreçleri daha rahat bir şekilde yürütme hem de özellikle bu 10 ilde akrabaları olan diğer illerdeki vatandaşlarımızın erişimini kolaylaştırmak anlamında da bu kararı almış bulunuyoruz. Ama 10 ilimizdeki okullarımızın tamamı vatandaşlarımızın hizmeti için açık tutulacak” dedi.

 

CAMİLERDEN SELA OKUNDU

 

Öte yandan iki depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımız için dün akşam ülke genelindeki tüm camilerde yatsı ezanından yarım saat önce selalar okundu, dualar edildi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.