Yeter artık suyu kesin…

0

İznik Gölü’nde su seviyesinin “Kritik eşiğe” ulaşması ile birlikte gözler alınacak tedbirlere çevrildi. Keramet Sulama Birliği Pazartesi günü itibarı ile bölgede sulama sezonunu durdurdu. İznik Ova Köyleri Sulam Birliği ise bugün zeytinliklere son kez su basarak sulama sezonunu kapatıyor. Gözler ise Gemlik Gübre’ye giden suya çevrildi. Gemlik Gübre Fabrikası İznik Gölü Orhangazi sahilindeki pompa istasyonunun göl içinde kalan bölümlerinde su çekilmesinden dolayı yeni çalışmalar yaptı. Vatandaşlar su seviyesinin kritik eşiğin altına düşmeye başladığını Gemlik Gübre’ye giden suyun biran önce kesilmesini talep ediyorlar.

 

İznik Gölü’nde su seviyesi sonbahar döneminin de kurak geçmesinden dolayı korkutucu boyutlara ulaştı. Son 10 yıldır küresel ısınma ve tarımsal sulamanın her geçen yıl artması ile su seviyesi düşen İznik Gölü’nde su seviyesinin kritik eşik olan 83.30’a kadar gerilediği belirlendi.

 

Önlem şart

 

İznik Gölü’nde su seviyesinin kritik eşiğe yaklaşmasından dolay çeşitli önlemler de alınmaya başladı. Orhangazi Bölgesi’nde tarımsal sulama yapan Orhangazi Keramet Sulama Birliği göldeki durumdan dolayı sulama sezonunu Pazartesi günü itibarı ile kapattı. Keramet Sulama birliği geçen hafta üyelerine gönderdiği mesajda sulama sezonunun 13 Kasım Pazar günü saat 16.00 itibarı ile tamamlanacağını duyurmuştu. İznik Ova Köyleri Sulama Birliğinde ise zeytincilerden gelen talep üzerine bugün son kez su basılacağı ve ardından sezonun kapatılacağı belirtildi.

 

Gemlik Gübre’ye giden suyu durdurun

 

Devlet Su İşleri ile Gemlik Gübre arasında geçtiğimiz yıllarda yeni yapılan sözleşmeye göre ise Göl Seviyesinin kritik eşiğe gelmesi durumunda Gemlik Gübre’ye gölden aktarılan suyun tek taraflı olarak kesilebileceği belirtilmişti. Su seviyesinin kritik eşiğe gelmesi ile birlikte gözler Gemlik Gübre’ye giden suya çevrildi. Göldeki su seviyesinin korkutucu boyutta olmasından dolayı ise vatandaşlar buraya giden suyun kesilmesini istiyorlar.

 

Yıllık 10 milyon metreküp

 

Gemlik Gübre ile DSİ arasında yapılan protokole göre ise Gemlik Gübre fabrikası İznik Gölü’nden yıllık 10 milyon metreküp su çekme yetkisine sahip. Öte yandan işletmeye gölden su çeken Orhangazi sahilindeki Gemlik Gübre’ye ait pompa istasyonunda son dönemlerdeki çalışmalar da dikkat çekiyor. Geçtiğimiz haftalarda pompanın olduğu bölgede göl içinde iş makineleri bölgede kazı yaparak derinlik kazandırırken, su içindeki boru hatlarının daha da uzatıldığı gözlendi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.