YENİŞEHİR’DE 50 HEKTAR ORMAN KÜLE DÖNDÜ

Bilecik’in Osmaneli ilçesi Dereyörük köyünde çıkan ve Bursa’nın Yenişehir ilçesindeki Terziler Mahallesi’ne sıçrayan orman yangını yaklaşık 4 saat sonra kontrol altına alındı.

0

Bölgede soğutma çalışmaları sürerken, Bilecik tarafında süren yangın rüzgarın da etkisiyle Yenişehir ilçesi Hayriye Mahallesi bölgesindeki ormana sıçradı. Havanın kararmasıyla havadan müdahale sona ererken, ekiplerin karadan söndürme çalışmaları sürüyor.

 

Köylüler alevlerin köye ulaşmaması için tedbirler alırken, İstanbul, Kocaeli, Yalova ve Bursa’dan gelen ekipler yangın söndürme çalışmalarına destek veriyor.

 

Alınan tedbirlerle yerleşim tehdit olmaktan çıktı. Köylüler alevlerin köye ulaşmaması için buğday tarlalarını sürdü. Terziler Köyü Muhtarı Rıza Aslan, köyde bir tehlike olmadığını söyledi. İstanbul, Kocaeli, Yalova ve Bursa’dan gelen 5 helikopter havadan, yüzlerce orman işçisi, gönüllü ve köylü ve Büyükşehir ve ilçe belediyesine ait itfaiye ve tanker araçları söndürme çalışmalarına destek veriyor.

 

Saat 16.00 sıralarında başlayan ve Bursa’nın Yenişehir ilçesindeki çamla kaplı ormanlık alanları tehdit eden yangın rüzgarın etkisiyle büyüdü.   Yenişehir ilçesine bağlı 236 haneli Terziler köyü de alarm durumuna geçti. Alevlere karadan ve havadan hummalı bir şekilde müdahale ediliyor. Terziler Muhtarı Rıza Aslan, anızları traktörlerle sürdüklerini, yerleşimin tehdit altına gelmesini önlemeye çalıştıklarını söyledi.   Orman Bölge Müdürlüğü, Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Yenişehir Belediyesi ekiplerine, çevre köylüler de destek verdi. İznik ve İnegöl’den de destek istendiği öğrenilirken, ekiplerin yangını kontrol altına almaya çalıştığı, rüzgarın çalışmayı güçleştirdiği belirtildi.

Bu arada Yenişehir Hayriye Mahallesi istikametine büyüyerek devam eden yangın nedeniyle alevlere yakın bölgedeki Osmaneli Yüksek Hızlı Tren şantiyesinin iş makineleri bölgeden uzaklaştırıldı.

 

Bilecik Valisi Şefik Aygöl, yangın bölgesine gelerek incelemelerde bulundu.

Aygöl, yangının Bursa’nın Yenişehir ilçesi ile Bilecik’in Osmaneli ilçesi tarafında devam ettiğini söyledi.

Alevleri kontrol altına almak için çalışmaların sürdüğünü belirten Aygöl, şunları kaydetti:

“Yaklaşık 50 hektarlık alan yangının etkisi altında. Hem Bursa tarafında hem de bizim tarafta yoğun bir şekilde müdahale var. Bilecik tarafında yaklaşık 40 araç ve 200 personelle müdahale ediyoruz. Ayrıca 2 helikopter de müdahale ediyor. Hem devletin bütün imkanları hem de özellikle özel sektörden iş makineleriyle çalışanlarıyla beraber ciddi bir müdahale var şu anda. Tabii rüzgarın etkisine göre önlemler alınıyor ve müdahale hızı artırılıyor. Ayrıca, İl Özel İdaresi dozerleriyle yangının köylere gelme ihtimaline karşı önünü keserek çalışmalara devam ediyoruz.”

Aygöl, bölgede hızlı tren hattı inşaatını yapan bir firmaya ait şantiyenin tedbir amaçlı boşaltıldığını dile getirdi.

 

Yanının yerleşim yerlerini tehdit edip etmediğine ilişkin soru üzerine Vali Aygöl, “Bilecik tarafında herhangi bir tahliye söz konusu değil. Şu anda öyle bir öngörümüz yok. Sadece şantiyeyle ilgili tedbiren tahliye oldu. Onun dışında şu anda bir problemimiz yok.” yanıtını verdi.

Bu arada Yenişehir Hayriye köyü yakınlarında oluşturulan yangın kriz merkezinde incelemelerde bulunan Bursa Valisi Mahmut Demirtaş’da uzun süre yetkililerden yangınla ilgili bilgi aldıktan sonra basın mensuplarına yangınla ilgili bilgi verdi.

Bilecik Valisi Şefik Aygöl ile birlikte kameraların karşısına geçen Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, ‘Maalesef ki 50 hektarlık alanda meydana gelen orman yangını meydana geldi. Çok şükür ki can kaybı ve yaralımız yok. Şu an 500 personel ve 100 araçla yangına müdahale ediliyor. Yangın kontrol altına alındı ancak sabaha kadar ekiplerimiz bölgede olacak. Yerleşim yerleri ile ilgili bir sıkıntı söz konusu değil.

Yangının ilk başladığı andan itibaren bölgeye giden Yenişehir Kaymakamı Rahmi Köse, Belediye Başkan vekili Serhat Savcı, Belediye Başkan yardımcısı Mesut Bedel, TSO Başkanı Orhan Torun, Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, Muhtarlar Derneği Başkanı Enver Zengin çalışmalara destek olurken, AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç’da Terziler köyüne gelerek köylülere geçmiş olsun dileklerini iletti.

Ayrıca AK Parti İlçe Başkanı Mehmet İleri, CHP İlçe Başkanı Tayfun Sırman, MHP İlçe Başkanı Arif Eren’de Terziler köyüne gelerek çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldılar.

Yangın esnasında Ankara’da bulunan Belediye Başkanı Davut Aydın’da akşam saatlerinde yangın bölgesine gelerek çalışmalara destek oldu.

Leave A Reply

Your email address will not be published.