-UYU-U

0

Hemen hemen hergün İznik Belediye hoparlöründen duyduğumuz vefat(ölüm) duyuruları dikkatinizi çekiyor mu? Benim dikkatimi çok çekiyor ama yıllardır bir çözüm getirilemedi.

“…….. mahallesinden …….(falan) yerden gelme …… babası, ……eşi, …… vefat etmiştir. Cenazesi ……. kaldırılacaktır. İznik Belediye Başkanlığı olarak merhuma rahmet yakınlarına sabırlar dileriz.”

Duyurular genelde böyle. Ancak, ben bu anonslarda özellikle isimleri anlayamıyorum. Yaşlılık diye duyamıyorum diyorum ama genç insanlarda anlıyamıyoruz diyorlar.

Neden anlaşılamıyor. Anonsu yapan memurun sesi mikrofonik değil. Bu çok önemli bir unsur. Yine anonsu yapan kızımızın üzerine basa basa okuması gereken kelimeleri yuvarlayıp geçtiği anlaşılıyor. Zira isimler öyle önemsenip okunmuyor, tane tane ve hecelere basa basa okunması gerekir. Yani, anlaşılır olmalı. Bir diğer nokta belediyenin ses düzeni ayarlı değil. Hoparlörler açılırken, kapanırken hiç gürültü, cazırtı olmaz, olmamalı.

Yıllardır şu ses düzenini ayarlayan bir ehil kişi yok mudur belediyemizde merak ediyorum.

Vefat duyuruları diyelim, bunların tane tane olması gerekir. Kısacası, dikkatle dinlemessek kimin vefat ettiğini anlayamıyoruz. Komşulara soruyorum, onlarda isimleri anlayamadıklarını söylüyorlar. İsimler dışında diğer sözler zaten klişe sözler.

Tabi birde bu anonslara belediye başkanı adına taziye bildirimi eklenince laf kalabalığı daha da artıyor.

Biz nedense gerekli olanı tam yapmıyoruz da lüzumsuz olanı daha çok yapıyoruz. Vefat duyurularında belediye başkanlığı diye bir taziye olmaz, bu hem yanlış, hem ayıptır. Dini bir vecibede değildir. Tam aksine dini istismardır. Onun yerine vefat duyurusundan sonra “Allah rahmet eyleye” şeklinde dua bulunmak hem doğru, hemde dini akidelere uygun olur.

Duyamamak, anlayamamak yada anlaşılır bir anons yapılmadığı için kimin vefat ettiğini öğrenemediğimizden pek çok vefat eden dostumuzun, arkadaşımızın, tanıdığımızın cenazesine katılamıyoruz. Bunun manevi sıkıntısını çekiyorum. Bazen aylar geçiyor bir tanıdığımıza …… falan nasıl, iyimi gibi sorduğumda vefatını öğreniyorum. Bu, beni daha çok üzüyor.

İnsan, eşine-dostuna vefatı üzerine bir son görev yapmak istiyor. Ama şu anons zilletinden öğrenemeyince bu görevi de yapamaz oluyoruz.

Kaç sene oldu bilemiyorum ama valilikten emekli olan Boyalıcalı Emrullah Zeybek vefat etmiş, cenazesini Bursa’dan getirip Boyalıca da toprağa vermişler. Aradan aylar geçmiş bir gün Bursa’da emekli vali yardımcıları, milletvekilleri birlikte sohbet sırasında Emrullah ağabeyi sordum. Yahu Emrullah Bey vefat edeli aylar oldu, demesinler mi? Hem şaşırdım, hem üzüldüm, hem utandım. Anlayacağınız kahroldum. Sonra Boyalıca’daki müşterek dostlarımıza niye haber vermediniz diye çıkıştım.

Yahu, İznik’te defalarca anons ettirdik diye açıklamada bulundular. İznik’teki ortak dostlarıma sordum. Onlarında çoğu duymamış, benden öğrendiler.

Basit bir şey ama şu anons işini bir düzene koyalım. Anlaşılır, duyulur biçimde hiç değilse vefat duyurularının yapılmasını sağlayalım.

O zaman hayır dualarımızı da almış olursunuz.

Hoşça kalın

Windows 10 Enterprise Satın Al

Leave A Reply

Your email address will not be published.