Türk’ün Kültür Sancağı Bursa’da dalgalanacak

Osmanlı’nın beylikten cihan devletine dönüşümüne ev sahipliği yapan tarih başkenti Bursa, ‘2022 yılı Türk Dünyası Başkenti’ unvanı ile Türk dünyasını ağırlamaya hazırlanıyor.  Bu kapsamında yıl boyunca yapılacak etkinlik ve çalışmalarla ilgili tanıtım toplantısı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla yapıldı.

0

Türk dili konuşan halklar ve ülkeler arasında dostane ilişkiler kurarak, ortak Türk kültürünü, dilini, tarihini, sanatını, gelenek ve göreneklerini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla çalışan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) Kültür Bakanları Daimî Konseyi 38. Dönem Toplantısı’nda Bursa, “2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti” seçilmişti. Aynı zamanda ‘zanaat ve halk sanatları’ dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olan Bursa, Türk dünyasını, Osmanlı başkentinde ağırlayacak olmanın heyecanını yaşıyor. Türk Dünyası Kültür Başkenti unvan ile yapılacak olan çalışmalar Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantı ile kamuoyuna duyuruldu. Toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Bursa milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, akademisyenler ve turizmciler katıldı.

Unvanı layıkıyla taşıyacağız

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, törende yaptığı konuşmada, uzun soluklu bir yolu aştıklarını, 2018 yılından bu yana sürdürdükleri çalışmaların sonucunda Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanı almanın haklı gururunu yaşadıklarını söyledi. Başkan Aktaş, Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmış, medeniyetlerin buluşma noktası, tarihi ve mimari dokusuyla büyüleyen, yeşili ve doğal güzellikleriyle de ziyaret edenleri kendine hayran bırakan Bursa’nın bu unvanı layıkıyla taşıyacağını belirtti. Başkan Aktaş, “Türk şehri, Osmanlı payitahtı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 4’üncü büyük şehri, tarihin, kültürün, tabiatın, tarımın, turizmin, sanayinin önde gelen şehri Bursa’mızın Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesini çok kıymetli buluyoruz. Oldukça büyük bir yabancı turist potansiyelimiz mevcut. Bursa’ya ağırlıklı olarak Ortadoğu, Avrupa ve Uzak Asya’dan turistler gelmekle birlikte son dönemde Özbekistan, Kazakistan Ve Tataristan’dan da ziyaretçilerimiz oldu. Pandemi öncesi verilere göre her sene yaklaşık olarak 1.5 milyonu aşkın turist ağırlayan şehrimizin küresel turizmi de derinden etkileyen mevcut koşullar çerçevesinde hedefi, dönem sonunda ziyaretçi sayısını iki katına çıkarmaktır. 2022, Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa için şehrin tanıtımı, değerlerinin dünyaya anlatılması, turizm ve hizmet sektörünün canlanması ve yapılacak etkinlik ve faaliyetlerin kent ekonomisine ciddi katkı sunması bakımından son derece önemsediğimiz bir yıl” diye konuştu.

‘Türk’ temalı etkinlikler

Bugüne kadar TÜRKSOY ile yaptıkları iş birliği çerçevesinde ata sporları, sergiler, TÜRKSOY kültür sanat faaliyetleri, sempozyum ve yayınlar, Türk dünyası müzeler buluşması gibi birçok faaliyet gerçekleştirdiklerini hatırlatan Başkan Aktaş, 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti kapsamında hayata geçirmeyi planladıkları bazı projelerden de örnekler verdi. Türk dünyası temalı mimari eserler, park ve meydan düzenlemeleri, Türk dünyasından getirilen sembol ağaçlarla hatıra ormanı, restorasyonlar, Yaşayan Türk Dünyası Kültür Merkezi, Türk mimarisi sempozyumu, Türk mimarları buluşması, farklı coğrafyalarda Türk mimarisi temalı çalışmalarla Türk dünyasına yeni kalıcı eserler kazandırmayı hedeflediklerini vurguladı. Başkan Aktaş, Türk dünyası temalı kitap fuarı, uluslararası müzik festivali, Türk dünyası dergileri ve edebiyatçıları buluşması, Türk ozanları buluşması, Altaylar’dan Uludağ’a şairler buluşması gibi zengin içerikler üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Sinema ve sahne sanatları alanında Türk dünyasına katkı sağlamayı amaçlarını ifade eden Başkan Aktaş, “Türk dünyası temalı kısa film yarışması, belgeseller, 2. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali, tiyatro festivali gibi etkinliklerle sanat severlere güzel anlar yaşatmak istiyoruz. Ulutav’dan Uludağ’a Türk müziği festivali, Türk dünyası temalı konserler, sanatçılar buluşması, Türk dünyası marşı yarışması, destan yarışması gibi etkinliklerle Türk müzik dünyasının sesini tüm dünyaya duyurmak istiyoruz” diye konuştu.

Büyük açılış nevruzda

Her yıl 21 Mart’ta büyük coşkuyla kutlanan Nevruz Bayramı’nı Türk dünyası ülkeleri ile birlikte Bursa’da çeşitli etkinliklerle kutlayacaklarını ve büyük açılış programını yapacaklarını kaydeden Başkan Aktaş, “Türk dünyası spor müsabakaları şöleni, 4. Dünya Göçebe Oyunları, at yarışları ile Türk kültürü ve spor alanında gelişime ve ortak hafızamıza katkı sunacağız. Türk görsel sanatları ve sergilerini tüm dünyaya tanıtmak için, Türk dünyası kadın ressamlar buluşması, dünyanın farklı yerlerinde düzenleyeceğimiz Türk kültürüyle ilgili fotoğraf sergileri, Türk Fotoğrafçılar Türk Dünyasını Fotoğraflıyor projesini, Türk dünyası müzeler ve sergiler buluşmaları gerçekleştireceğiz. Her türlü Türk kültürünü gelecek nesillere aktararak, gelenek ve göreneklerimizin unutulmamasını arzuluyoruz. Buna katkı sağlamak için Türk coğrafyasında oynanan farklı oyunların yer alacağı çocuk oyunları şenliği düzenleyeceğiz. Bursa için bundan sonraki hedefimiz; şehrimizi dünya çapında markalaştırmak ve Avrupa kültür başkentleri arasında yerini almasını sağlamak. Bursa için hayallerimiz, hedeflerimiz büyük. Son olarak 26 Ocak 2022’de TÜRKSOY Kültür Bakanları Daimi Konseyi Toplantısı’nın Bursa’da düzenleneceğini, aynı gün tüm bakanlarımızın katılımı ile Bursa Türk Dünyası Kültür Başkenti 2022 tanıtım toplantısı ve etkinlik takvimini açıklayacağımızı söylemek isterim” dedi.

Kültür sancağı Bursa’da

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da TÜRSOY ile insanlıkla yaşıt bir tarihin, dünyada benzeri bulunmayan özgünlük ve zenginlikte bir kültürün varisleri olan Türk halklarının bütün yönleri ile dünyaya anlatılması ve dünya kültürleri içerisinde hak ettiği seçkin yere gelmesi için dur durak bilmeksizin mesai harcandığını söyledi. Türk Dünyası Kültür Başkenti uygulamasının Türkiye’nin tanıtımı açısından da çok ciddi bir fırsat olduğunu ifade eden Bakan Ersoy, “2012 yılında Astana ile başlayan ve adeta kültür sancağı gibi Türk dünyasında elden ele taşınmış olan bu emanet bugün artık yılbaşı itibariyle Bursa’da. Bu fırsatı değerlendirip Bursa’yı çok iyi anlatmak gerekiyor. Zira eğer anlaşılmak istiyorsak iyi bilinmeliyiz ve bilinmek istiyorsak da kendimizi çok iyi anlatmalıyız. Tabi Bursa’ya dahil her ayrıntıyı vermeye zamanımız yetmez. Zira Bursa medeniyetler diyarı, Bitinya, Lidya, Pers, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı’ya kadar adeta burada tarihe yön tayin edilmiş.  Değil mi ki Bursa ve Cumalıkızık dediğimizde Kayı boyundan Cihan Devleti Osmanlı’ya dönüşen bir tarih beşiği. Dolayısı ile dünya tarihinin değişimin başladığı yer Bursa ile birlikte karşımıza çıkıyor. Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını yine Bursa’yı farklı sahalarda hak ettiği konuma yükseltmek için bir fırsat olarak görmek önemlidir. Geleneksel spor organizasyonlarından fuar ve festivallere, konser ve söyleşilerden sergilere inşallah 2022 yılı Bursa’nın fark yaratacağı bir yıl olacak. Bu kapsamda ilimden spor ve sanata çok farklı kapıların açılacağı 2022 yılında herkesi Bursa’yı ziyaret etmeye, gelenekselden moderne kültür ile kucaklaşmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Osmanlı’nın mührü

Bursa Valisi Yakup Canbolat da 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanının yanında Bursa’nın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına da dâhil olduğunu hatırlatarak, “Bursa, ana karakteristik özelliğini Osmanlı İmparatorluğu’ndan almıştır. Bu yönüyle bakıldığında Bursa, tarihin melez bir şehri olarak görünse de her köşesinde Osmanlı’nın mührünü görmeniz mümkündür. Ülkemizin önemli sanayi ve ticaret merkezi üslerinden biridir. Bursa aynı zamanda tarım kentidir, turizm kentidir, kaplıca kentidir, üniversite kentidir, balıkçılık, dağ ve deniz sporları kentidir. Şehrimiz, el sanatları ve halk sanatları alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına seçilmiştir. Biz sadece 2022 yılında değil her zaman Türk Dünyasının kültür başkenti olmaya gönüllüyüz, razıyız. Hamdolsun Bursa’ya bu gücü veren birçok parametre vardır” dedi.

Özel logo

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, toplantıda ayrıca Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa için özel olarak hazırlanan logoyu da kamuoyuna tanıttı. Logoda geleneksel ve modern çizilerin harmanlandığını ifade eden Aktaş, “İlk olarak Türk ismini kullanan Göktürkler ve son olarak kullanan Türkiye Cumhuriyeti’nin ortak noktada buluşturulması amaçlandı. Logodaki Göktürk alfabesi ile Bursa yazısı da bu harmanın bir göstergesidir. Logoda Türk mimarisinin görkemli eserleri arasında yer alan taç kapı figüründen faydalanıldı” dedi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.