SİGARANIN ZARARLARI

0

Sigaranın zararlı olduğu, pek çok iç organlara zarar verdiğini ve yaşam kalitesini düşürdüğü bilinen bir gerçek. Peki ya sigaranın sağlığımıza karşı zararları hakkında detaylı bir bilgiye sahip misiniz? Gelin şimdi, hem sigara içenin hem de sigara içilen ortamda bulunan pasif içicilerin, sağlığını tehdit eden sigaranın zararlarını ve sigarayı bırakmak yöntemlerini sıralayalım.  Sigaranın zararları denildiğinde aklımıza ilk gelen akciğerler olsa da, aslında sigara vücudumuzdaki hemen hemen her organa çeşitli zararlar veriyor. Buna neden olan ise elbette ki sigaranın içindeki çeşitli maddeler. İçerisinde çok sayıda çeşitli kimyasal madde bulunan sigaranın sağlığımıza karşı zararlarına göz atalım.  Evet, sigara ilk etapta akciğerlerimizi direkt olarak etkiliyor. Araştırmalara göre sigara, akciğer kanserine yakalanma riskini; erkeklerde %25, kadınlarda ise %25.7 oranında artırıyor. Buna ek olarak sigara içmek, KOAH hastalığının oluşumuna, astım krizlerinin şiddetlenmesine ve kronik bronşit’e neden olabiliyor. Ayrıca sigara, kalp ve damar hastalıklarını da tehdit ediyor. Damarların daralmasına ve damar tıkanıklığına neden olan, kan akışını olumsuz yönde etkileyen sigara; kan pıhtılaşması, inme ve kalp krizi riskini önemli ölçüde arttırıyor.

 

Nefesteki kötü koku ve ağız kokusu, sigara içmenin getirmiş olduğu sevmediğimiz şeylerden sadece birkaç tanesi diyebiliriz. Fakat sigara, ağız ve gırtlak kanseri gibi ciddi hastalıkların görülme oranını da arttırabiliyor. Bunun yanı sıra diş ve diş eti hassasiyetleri de sigara nedeniyle önemli ölçüde zarar görebiliyor. Sigaranın neden olduğu hastalıklar ne yazık ki akciğer, ağız ve gırtlar kanserleri ile sınırlı değil. Pankreas, kolon, rahim ağzı ve kan kanseri gibi hastalıkların görülme riski de sigara tüketimi ile artış gösteriyor. Sigara doğurganlık üzerinde de oldukça etkili. Sigaranın içindeki kimyasal maddeler, hormon düzeyini olumsuz yönde bozabildiği için kadınlarda doğurganlığı olumsuz yönde etkiliyor. Erkeklerde ise, sperm kalitesi sigara nedeniyle düşebiliyor. Ayrıca hamilelikte tütün kullanımı da düşük riski ile çocuğun akciğer, beyin ve sinir sisteminin gelişimini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Sürekli olarak hasta olmaktan mı şikâyetçisiniz? Nedeni sigara olabilir! Çünkü sigara, düşük bağışıklık sisteminin de sebeplerinden biri. Sigara içmek insülin direncini azalttığı için diyabet riskini de arttırabiliyor. Cilt bakımına özen gösteren ve yaşlılık belirtilerini gerekli bakım ürünleriyle geciktirmek isteyenlerden misiniz?  Peki, sigara içmenin cildin daha erkenden yaşlanmasına neden olabildiğini biliyor musunuz?

 

Tabii buna ek olarak, sigara kullanan insanların saçlarına ve ciltlerine sinen kötü kokudan bahsetmeden de geçmeyelim lütfen. Belki de son dönemlerde tıpkı benim gibi sigara içmenin vücudumuzdaki negatif yansımalarını hissetmeye başladınız, belki de bir sorunumuzun olmadığını düşünüyor ama artık sigarayı bırakmanın zamanının geldiğini fark ediyorsunuz. Sigarayı bırakmak istemenizin sebebi her ne olursa olsun, bilmeniz gereken önemli bir şey var. Bu süreç çok kolay olmayacak. Fakat elbette üstesinden gelinemeyecek kadar zor ve kötü bir durum değil. Başarabilirsiniz! Bu süreçte yaşayacağınız durumları bildiğiniz takdirde, üstesinden gelmek için ihtiyacınız olan motivasyonu da bulabilirsiniz. Sigara kullanan insanların çoğu, eğer bir sağlık sorunları yoksa sigara kullanımını kolay kolay bırakmak istemezler. Fakat siz fark etmeseniz de sigara kullanımı gün geçtikçe içten içe bizi bitiriyor. Bu acı ama son derece gerçek! Bu nedenle öncelikle sigaranın sağlığımıza karşı etkilerini tam anlamıyla öğrenmeli ve sigara bırakma kararını net olarak vermelisiniz. Sigarayı bıraktığınız ilk dönemlerde, vücudumuzun nikotine olan ihtiyacı karşılanmadığı için sigara içme isteği üst düzeye çıkacaktır. Özellikle canınızın sigara içmek istediği dönemlerde, zor da olsa kesinlikle sigara içmemelisiniz. Bir kere daha sigara içmek, motivasyonunuzun düşmesine ve yeniden sigaraya başlamanıza neden olabilir. Sigarayı bıraktıktan sonra vücudunuzdaki değişimler hayatınızı son derece etkileyecek! Örneğin zamanla merdiven çıkarken nefes nefese kalmayacak ve sabahları daha dinç bir şekilde uyanabileceksiniz. Bu durumlar ve sigaranın zararları hakkında öğrendikleriniz zaman içerisinde sigaradan daha kolay uzaklaşmanıza ve hatta ondan iğrenmenize bile vesile olabilecek! Yani kısacası zorlu bir şekilde başlayan sürecin sonu oldukça güzel. “ Ben sigarayı bırakamam” ya da “Bırakabilir miyim, bilmiyorum” gibi cümleler kurarak bu yola giriyorsanız üzgünüm ama bu konuda kendinize güvenmiyorsunuz demektir. Oysa kendine güvenmek ya da “Yapabilirim” demek yapmanız gereken en önemli şeylerden biri. Daha öncesinde birkaç kez denemiş, ama başarısız olmuş olabilirsiniz ya da uzun yıllardan beri sigara içiyor olabilirsiniz. Hiç önemli değil! Kendinize güvenin, başarabilirsiniz. Bir sonra ki köşe yazıma kadar görüşmek üzere.

Leave A Reply

Your email address will not be published.