SEÇİM BİTTİ…

0

Aylardır süregelen gürültü, patırtı sona erdi.

31 Mart 2019 yerel seçimleri bölgemizde sakin bir şekilde yapıldı. Türkiye’de birkaç olay dışında da seçim sakin geçti.

Resmi olmayan sonuçlara göre seçimlerde önemli bir değişim olmadı. AKP-MHP ittifakı kendisini korur iken, CHP-İYİ Parti ittifakı büyük şehirlerde başarılı oldu. İstanbul-Ankara-Adana-Antalya da iktidar saltanatı sona erdi.

Güneydoğu da bir ilde HDP kaybetti, AKP kazandı. Bunlar önemli değişimlerdi.

Oy yüzdeleri bakımından AKP-CHP ve İyi Parti sıralaması oldu. MHP ise İyi Partinin gerisinde kaldı.

Seçimin getirdiği bir değişimde ekonomide üretken bölgelerde CHP-İyi Parti ittifakının başarılı olması dikkati çekti. Akdeniz Bölgesi, Ege ve Marmara ile Trakya millet ittifakının başarılı olduğu bölgelerdi.

Bursa da durum değişmedi.

Büyük Şehir Belediye Başkanı atamalı Ali Nur Aktaş bu kez seçilmiş olarak görevine devam edecek. Atamalı diğer büyük şehir belediye başkanları zaten seçime katılmamışlardı.

Bursa ilçelerinde ise Yenişehir’de MHP adayı Gemlik’te CHP adayı seçimleri kazandı. Başkacada değişim olmadı.

Türkiye’de tarımsal üretiminde etkin olan diğer pek çok bölgede değişimler olurken İznik’te böyle bir değişim görülmedi.

Seçmen, çeşitli siyasi etki ve kombinozonlar altında seçime katıldı. Bu, etkilerin zaman içinde tahlil edilmesinde yarar olur. Bugün için bölgemizde genel siyasi anlayış içerisinde seçmenin kararını ortaya koyduğu anlaşılıyor.

Seçim sonuçlarının belli olmasından sonra ilçe merkezinde seçimleri kazanan AKP ve MHP’li seçmenlerin ve özellikle gençlerin bu sonuçları bir zafermiş gibi değerlendirip havai fişek gösterileri ve eğlentileri olayı oldukça saptırıcı bir davranış olarak değerlendirildi. Özellikle, İznik gibi herkesin birbirini bilip, tanıdığı bir ortamı germeninde iyi bir davranış olmadığı ve hoş karşılanmadığı konuşulur oldu.

Sonuçta, kazananların görevlerinde başarılı olmasını ve yerel hizmetlerde başarılı bir dönemin geçmesini dileyelim. Sonuçlar herkese hayırlı olsun.

Hoşça kalın.

Leave A Reply

Your email address will not be published.