Nadide Lahit 7 Yıldır Kapalı Olan Müzede Yerini Aldı

0

Hisardere mevkiindeki M.Ö. 3’üncü yüzyıldan kalma üzeri mozaik kaplı sandık tipi dev lahit gün yüzüne çıkarılarak kapağı açıldı. Nikaia’nın mezarı olduğu ileri sürülen lahitin içerisinde yan yana yatan iki ceset bulundu. Lahitin içerisindeki cesetlerin üzerindeki yazıt deşifre edildikten sonra bir anne ve kızına ait olduğu anlaşıldı. Lahit mezar bulunduğu alandan çıkarılarak 7 yıldır kapalı olan müzenin bahçesinde diğer lahitler gibi yerini aldı.

Ziyaret edip görmek mi ? İşte o yasak!!! Ne zaman mı görebilirsiniz ? Allah bilir…

İznik Hisardere mevkiinde defineciler tarafından bir zeytin tarlasında lahit bulunmuştu. Daha sonra bu bölgede arkeolojik kazılar yapılması için 10 dönüm zeytinlik alan, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 1 milyon 200 bin lira bedelle kamulaştırılarak ‘1’inci derece arkeolojik sit alanı’ ilan edilerek, korumaya alındı.

Roma dönemine ait nekrapol olduğu düşünülen bu alanda geçtiğimiz Ekim ayında yürütülen çalışmalarda bulunan lahit yaklaşık bir aylık bir çalışmanın ardından Cumartesi günü gün yüzüne çıkarıldı. Lahitin üzerinde bulunan mozaik kaplı alan uzmanlar tarafından çıkarılarak müzeye taşınmasının ardından Lahit’in kapağı vinç yardımı ile açıldı.

Lahitte, mumyalanmış halde 2 ceset bulundu. Bu cesetlerin önce Makedonya Kralı Büyük İskender’in kumandanlarından General Lysimakhos ile M.Ö. 301’de İznik’i teslim aldığında şehrin adını verdiği karısı Nikaia olma ihtimali üzerinde durulsa da Lahit’in üzerinde yazan yazının deşifre edilmesinin ardından bu cesetlerin bir anne ve kızına ait olduğu anlaşıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Aygün Ekin Meriç, Daha önceki lahitlerin hep tek kişilikti bu lahit, aile için kullanılan bir mezar. İçerisinde de anne ve kızı var. Lahdin üzerinde ise “Astyris: Sevgili annem Nigreine için kendim satın aldım bu lahdi” yazmaktadır. Bu lahit, Hristiyanlıktan hemen önce geç Roma dönemine aittir. Bundan sonraki süreci Bursa Bölge Restorasyon ve Konservasyon Kurulu götürecektir. Daha önceden İznik Hisardere bölgesindeki lahitler açılmış gibi duruyor ve içlerinden su çıkıyordu. Bu lahit hiçbir şekilde açılmamış, ilk günkü gibi orijinalliğini korumuş” diye konuştu

İçinde mumyalanmış 2 ceset bulunan lahit, vinçle traktörlerin römorklarına yüklenerek, 7 yıldır kapalı olan müze bahçesine götürülerek diğer nadide eserlerin yanında yerini aldı.

escort ataköy

 

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.