MEMENTO MORİ        

0

Bende yeri ve anlamı çok büyük olan ve hatta koluma dövmesini bile yaptırdığım Memento mori yani, “fani olduğunu hatırla”, “öleceğini hatırla”, bir gün öleceksin, bunu hatırla ve şimdi yaşa veya “ölümünü hatırla” gibi şekillerde çevrilebilecek Latince bir deyiştir.

Bu hafta ki yazımda bu sözden yola çıkarak bu fani Dünya da ve fani yaşantımızda sanki ölüm bize hiç uğramayacakmış gibi yaşayan insan kesiminden bahsetmek istiyorum. Peki biz insanlar neden fani olduğumuzu unutup bu yalan Dünya için fazlasıyla çalışıyoruz ki? Çoğu insan geleceğe dair adımlar atmak için gece gündüz çalışmalar yapıyor ve iyi veya kötü sayılabilecek sonuçlara ulaşıyorlar.

Azim ve başarının birleşmesiyle çok çok iyi işler yapan hem kendisini başarıya taşıyan hem de ülkesini kalkındıran insanlarda az da olsa mevcut. Bazen çoğu insan gibi bizler de sanki hiç ölmeyecekmiş gibi hayattan bi haber yani çoğu zaman gamsız yaşıyoruz. Övünerek yaptığımız işler, egoistlik, bencillik, insanlara yukardan bakma, paran ile veya sahip olduğun şeyler ile övünme gibi saçma sapan şeyleri maalesef ki bir çok insan gibi bizler de yapıyoruz. Peki ama neden? Sonuç olarak hepimizin son olarak gideceği yer aynı.

Güzelliğiyle övünen veya yakışıklılığı ile kendine toz kondurmayan insanlar sanki hiç yaşlanmayacak veya ölmeyecekmiş gibi neden yaşarlar ki?

Fani olan bu Dünya da fani yaşantılarımızı ego kasmadan ve birilerine hor gözle  bakmadan güzel güzel yaşamak bu kadar zor bir şey olmasa gerek.

Çoğu zaman fani olduğumuzu unutup sanki yarın da kırdığımız kişi veya kişileri tekrar göreceğimizden son derece eminiz gibi kalp kırıyoruz, insanlarla küsüp yıllarca barışmayıp küs duruyoruz. Ne zaman öleceğimizi elbette yaradandan başkası bilemez ve bu yazı bazı okurlarımızda şöyle bir düşünce yaratmış olabilir. Ne yani öleceksek ölücez hergün bunun düşüncesinin vermiş olduğu psikolojisiyle mi yaşayalım? Elbette hayır. Sadece bu hayatı daha güzel yaşamak varken neden fani olduğumuzu unutup sanki hiç ölmeyecekmişiz gibi davranıyoruz ki? İster son derece zengin, kariyer sahibi, ünlü veya ünsüz her kim olursan ol sonuç olarak aynı toprak aynı kefen bizleri bekliyor. HZ. MEVLANA ‘nın çok sevdiğim sözünde şöyle der. ‘’Dünya malı Allah’ın tebessümüdür. Ona bak ama, sarhoş olacak kadar değil.’’  Ne kadar da  güzel özetlemiş bu fani Dünya da sadece bir misafir olduğumuzu ve bir gün zamanımız gelince teker teker bu Dünyadan istemeyerek veya isteyerek göç edeceğimizi. Gelip geçici şeyler uğruna zamanımızı harcayarak, ego kasarak ve kibirle yaşarak geçiriyoruz. Ölümlü olduğunu unutma bunun bilinciyle yaşa, ölümlü olduğunu hatırla Memento mori diyerek bu hafta ki köşe yaşımızı sonlandırıyorum. Siz değerli okuyucularıma tavsiyem kendinize, ailenize ve çevrenizdeki insanlara iyi bakın ve iyi davranın. Kalp kırmayıp, küs olduğunuz insanlar ile barışın. Belki  yarın barışmak için çok geç olabilir.

Leave A Reply

Your email address will not be published.