Mahkemeden Rüzgar Enerji Santraline Ret…

0

Mahkeme Hacıosman, Elmalı, Candarlı, Kırıntı ve Kutluca’da ormanlık alana kurulması düşünülen Rüzgar Enerji Santraline ret kararı. Bursa 3. İdare Mahkemesi Samanlı Dağlarına kurulacak olan 32 adet Rüzgar Enerjisi Santraline (RES) Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilen “ÇED OLUMLU” kararını iptal etti.

 Bursa 3. İdare Mahkemesi İznik’in Hacıosman, Kutluca, Candarlı, Elmalı ve Kırıntı köylerine kurulacak olan 32 adet Rüzgar Enerji Santrali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının verdiği olumlu ÇED raporunu iptal etti. Böylece bölgemizin Mikro klima özelliğine sahip ormanlık alanları yok olmanın eşiğinden döndü.

İlk projede Samanlı’nın Kocaeli sınırları içinde kalan ormanlara 80 türbin, İznik’e ise 5 türbin düşüyordu. Proje revize edilerek Kocaeli sınırları içindeki türbin sayısı 22’ye düşürüldü. İznik’te ki türbin sayısı ise 5 adetten 32’e ye çıkarıldı.

İznik’e bağlı Hacıosman, Kutluca, Candarlı, Elmalı ve Kırıntı  köylerine yapılacak olan 32 adet rüzgar enerjisi bu bölgede aşırı bir betonlaşmaya yol açacak ve orman alanları ile birlikte burada yaşayan canlıları yok edecekti. Kurulacak her tribün için yaklaşık 2 dönümlük bir  alan betonlaştırılacak bu tribünler arasında ulaşımın sağlanması için 50 metre genişliğinde yollar yapılacaktı. Buda tamamı ormanlık olan bu alanlarda binlerce ağacın kesilmesi, doğa ve yabani hayatın yok olması demekti.

Samanlı Dağlarının kalbine adeta bir hançer gibi saplanacak olan RES’ler için İznik Çevre Platformu ve Atatürkçü Düşünce Derneği öncülüğünde “RES’e HAYIR” kampanyası düzenlenmiş, kampanyaya İznik Ziraat Odası, Muhtarlar Derneği, Batum Kültür Derneği, İTSO, Esnaflar Odası, Bursa Doğader, Gölcük Köyleri Yardımlaşma Derneği, Karamürsel Çevre Koruma Derneği, Karamürsel Selahattin Ergil Kültür Derneği, Kocaeli Kültür Derneği, İnternet Gazetecileri Birliği, ve Siyasi partiler destek vermişti.

Yapılan açıklamada;  Yuvacık RES projesinin yer seçimi kesinlikle yanlıştır. Bölgemizde ve ülkemizde yeterli rüzgara sahip pek çok kıraç tepe varken, ormanların feda edilmesinin hiç bir izahı olamaz. Bu proje, yalnızca yapımcısı Güriş firmasına maddi yarar sağlarken, hem bölgemize hem de ülkemize zarar verecektir biz İznik halkı olarak, doğamızı tahrip edecek bu projeye karşı hukuk içinde kalmak üzere elimizden gelen her şekilde mücadele edeceğimizi duyuruyoruz denilmişti.

İşte yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından kurulması düşünülen RES için verilen ÇED kararının iptal kararı için mahkemeye başvurulmuştu. Veteriner Hekim Ahmet Bülent Üçok  “İznik Çevre ve Yaşam Platformunun başlattığı kampanya ve ardından açmış olduğu davalar sonucunda Bursa 3. İdare Mahkemesi, Bursa İznik ve Kocaeli Gölcük sınırlarında Güriş Holding tarafından yapılacak Yuvacık RES projesine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilen “ÇED olumlu” kararını iptal etti. Mahkeme süresince bizlere her türlü desteği veren DOĞADER, Bursa Barosu ve İznik ADD yönetimine teşekkür ederiz” dedi.

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.