İznik Çevre ve Yaşam Platformun’dan Açıklama

0

İznik Aydınlar Mahallesine kurulacak olan Çinko-Bakır- Kurşun madeninden yetkili firmanın vazgeçmesinin ardından İznik Çevre ve Yaşam Platformu üyeleri kamuoyunu bilgilendirmek adına bir basın toplantısı düzenledi.

 

Laskaris Cafe’de düzenlenen basın toplantısında kurulacak madene karşı yürütülen çalışmalar detaylı bir şekilde anlatıldı. Grup üyeleri bu süreçte başatılan imza kampayasında toplanan 2011 ıslak imza ve internet üzerinden 5200 imza ile kendilerine destek olan tüm duyarlı vatandaşlara teşekkür etti. İznik’te başlatılan bu maden girişiminin şimdilik savuşturulduğunun altını çizen platform üyeleri bu girişim aynı firma yada başka firmalara adeta bir yol çizmiştir. Bu Aydınlar mahallesine bir daha maden kurulmayacak anlamına gelmiyor. Fakat bizlerin hep birlikte kazanmış olduğu bu zafer eğer birlik olduğumuzda neleri başarabileceğimizin bir kanıtı olmuştur denildi.

 

İznik Çevre ve Yaşam Platformu sözcüsü Taylan Devrim Ercan “İznik’in çevresine, doğasına, tarihine verilecek zararlara asla izin vermeyeceğiz. Bizler sadece vatandaşlık görevimizi yerine getirdik ve şimdilik bu maden belasını başımızdan def ettik” dedi.

Ercan yaptığı açıklamada ; Aydınlar Köyü sınırları içerisinde Ergüden Madencilik tarafından yapılması planlanan Çinko-Kurşun-Bakır ocağı faaliyet projesinin gündeme gelmesinden sonra, Misyonu doğa ve insan sağlığı üzerinde yaratılacak her türlü tahribata, İznik gölü havzası ve çevresinde yaşamı tehdit altına alacak her türlü girişime karşı olarak belirleyen İznik Çevre ve Yaşam Platformu (İZÇEY) İznik-Aydınlar Köyü Dibek mevkiinde kurulması düşünülen maden ocağı için Bursa ve civar bölgelerde faaliyet gösteren doğa ve çevre savunucusu kurumlarla ilişki içine girerek madene karşı İznik halkını bilinçlendirecek eylem ve örgütlemeler yapmıştır.

Konularında uzman kişi ve demokratik kitle örgütü temsilcileri ile yapılan bilgilendirme toplantısında, Aydınlar Köyüne açılması düşünülen maden ocağının doğaya, çevreye ve insan sağlığına vereceği geriye dönülmez zararları tüm çıplaklığı ile gün yüzüne çıkartmıştır.

İznik doğası, tarihi ve geçmişten günümüze gelen kültürlerin hala hayat bulduğu, yaşandığı bir marka kenttir.

Böylesine bir marka kişilerin, şirketlerin şahsi çıkarları uğruna asla heba edilemez, elden çıkartılamaz.

Düşünsenize yavaş şehir için başvuruda bulunan İznik’in tepesinde çalışan maden ocağını!

O ocaktan çıkan tozun, paşanın, tehlikeli atıkların vermiş olduğu görüntü kirliliğine.

İznik için en büyük maden, kazanım İznik’in hak ettiği yere taşınması, dünya kenti olması için gerekli adımların atılarak Türkiye’nin incisi yapmaktır.

Buda İznik’in doğasına, çevresine, tarihine sahip çıkmakla, İznik’in kalbine bir hançer gibi vurulan Ergüden madencilik ve benzerleri gibi faaliyetlere asla izin vermemektir.

Geldiğimiz noktada; Ergüden madencilik, proje tanıtım dosyası ve ekleri ÇED yönetmeliği kapsamında inceleme süresi devam ederken, dosyanın iptalini istemiştir.

Ergüden Madenciliğin danışmanlığını yapan Yeşil Doğa Mühendislik ve Danışmalık Bursa Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvurarak projenin gerçekleştirilmesinden vazgeçtiğini belirtmişlerdir.

Yaptığımız birtakım görüşmeler ile de Ergüden Madenciliğin dosyayı çektiği teyit edilmiştir.

Fakat Danışman firmanın dosyayı geri çekmesi Ergüden Madenciliğin ya da ondan sonra buradaki madene göz dikecek şirketlerin bu düşünceden vazgeçtiği anlamına gelmemelidir.

Biz İznik Çevre ve Yaşam Platformu olarak Aydınlar Köyündeki açılması düşünülen maden ocağının yakından takipçisi olacağız.

Biz İZÇEY olarak İznik ve çevresinde yapılan, yapılması düşünülen, doğaya ve çevreye, tarihe, canlılar için atılacak her türlü olumsuz adımın karşısında olacağız.

Bu hepimizin vatandaşlık görevidir.

Leave A Reply

Your email address will not be published.