MAHARETLİ KADINLAR ÇARŞISI KURULDU

0

İznik’te Maharetli Kadınlar çarşısı kuruldu. Çarşının açılışına UNESCO İznik Alan başkanlığı yetkilileri de katıldı. Çarşı panayır süresi boyunca açık kalacak.

Unesco Dünya Mirası asil üyeliği yolunda emin adımlarla ilerleyen İznik’te Maharetli Kadınlar Çarşısı kuruldu. Çarşıda İznik Surlarından oluşan pasta ile İznik Üzümünden oluşan UNESCO temalı çelenk gelenler tarafından büyük ilgi topladı.

İznik Milli İrade Meydanı’nda hizmete açılan Maharetli Kadınlar Çarşısı etkinliğine İznik Kaymakamı Bülent Bayraktar, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, İznik Unesco Alan Başkanı Prof. Dr. Murat Taş, Ak Parti İznik İlçe Başkan Vekili Osman Balaban, Yeşil Valiz Sorumlu Turizm Derneği Başkanı Arzu Kutucu Özenen ve çok sayıda İznikli katıldı.

Etkinlik alanında ayrıca İznik’in Unesco Yolculuğu ve ilçeye ne gibi faydalar sağlayacağı konusu ile Maharetli Kadınlar Çarşısı hakkında Şeyda Gümüş’ün sunumuyla bir panel gerçekleştirildi. Panelde İznik Unesco Alan Başkanı Prof. Dr. Murat Taş İznik’in Unesco Yolculuğu başlığı altında dinleyicilere bilgi verdi. Taş konuşmasında “Unesco Birleşmiş Milletlerin kültür, sanat ve bilimle ilgili olan bir organizasyonu. Unesco kelimesi de bunların baş harflerinin birleşiminden oluşmakta. Ülkemizde Birleşmiş Milletler de kurucu bir devlet. Unesco da da taraf  bir devlet. Unesco alanında yapılan tüm çalışmalarda Türkiye de yer almakta” dedi.

İznik Kaymakamı Bülent Bayraktar da konuşmasında “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olupta İznik ismini duymayan yoktur diye düşünüyorum. Ama o ününe rağmen bugüne kadar değer kazanamamış bir yer. Son yıllarda belediyemizin ve hocalarımızın çalışmalarıyla İznik’e değer katan çalışmalar hız kazanmış durumda. Aslında İznik Unesco’nun tam da konusuna ve amacına yönelik bir yer. Dolayısıyla burayı bir noktaya getirebilmek için hep birlikte ortak bir bilince ihtiyacımız var” dedi.

Sargın “2019’da İznik Üzüm Festivali’ni Başlatıyoruz”

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın etkinlikte yaptığı konuşmada 25-30 yıl önce İznik’te kutlanan Üzüm Bayramının 2019 yılında yeniden başlatacaklarını duyurdu. Sargın “Hep birlikte İznik ilçemizi Unesco’ya emin adımlarla ilerliyoruz. Değerli Alan Başkanımızın katkıları, Kaymakamlığımızın desteğiyle çalışmalar hızlı bir şekilde ilerliyor. İznik ilçemiz Unesco Dünya Mirası’nın asil listesine girdiğinde dünya genelinde yerli ve yabancı turların üst listesinde de yer alacak” dedi.

Birbirinden maharetli kadınların el emeği ve göz nuru sergilerini gezen protokol üyeleri ardından İznik Roma Tiyatrosu ve İstanbul Kapı figürlerinin yer aldığı pasta kesilerek misafirlere ikram edildi.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.