KIŞIN VAZGEÇİLMEZİ: TARHANA!

0

Sonbahar ve kış mevsimlerinde tercih edilen ve halk arasında ‘şifa deposu’ olarak görülen tarhana çorbası, geçmişten günümüze sofralardan eksik olmamaya devam ediyor.

Besin değeri bakımından oldukça zengin olan tarhana yüzyıllardır sofralarımızın baş tacı olup, nerede yaşarsak yaşayalım ortak değerlerimizdendir. Toplumun değişen ihtiyaçlarına ve tercihlerine göre farklı şekillerde ve farklı amaçlarda üretimleri, ev ya da işletme şartlarında devam etmektedir.

Tarhana Her Derde Deva!

Tarhana’da A, B, B1, B2, B6, C, D, E, K, N vitaminleri haricinde, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, bakır, manganez gibi önemli mineraller ve çok sayıda aminoasit bulunduğu tespit edilmiştir. Bebeklerin kemik gelişimi ve immün sistemin kuvvetlenmesi açısından da önemli bir çorba çeşididir.

Yüksek miktarda lif içeriği sayesinde vücutta kilo kontrolünü ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar, kolon kanserinden korur. Diyet lifi kan kolesterol seviyesinin dengede tutulmasına da yardımcı olur. Ayrıca glisemik indeksi düşük bir besin olduğundan kan şekerinin hızla yükselmesini de önler.

İçerdiği sağlığa dost bakteriler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bundan dolayı grip ve soğuk algınlığını kısa sürede atlatmaya yardımcı olur.

Ayrıca, laktik asit fermentasyonundan faydalanarak üretilen fermente bir gıdadır. Fermente gıdalar, besleyicilik değeri yüksek, sindirimi rahatlatan, uzun süre bozulmadan tüketilebilen, katma değer açısından da büyük öneme sahip ürünlerdir. Bağırsak florasını düzenler ve sindirimi kolaylaştırır.

Kısacası haftada en az 2 gün mis gibi sıcacık bir tarhana çorbası, her derde deva!

Sağlıkla kalın…

Diyetisyen Fulya ÖZGÜRLER

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.