İZNİK’TE UNESCO YÖNETİM ALANI SINIRLARI BELİRLENİYOR

0

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın önerisiyle UNESCO adaylık çalışmaları başlayan İznik’te yönetim alanı sınırlarının belirlenmesi toplantısı İznik Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşti.

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın koordinasyon toplantısına katılan Bursa Valisi Yakup Canbolat ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı İznik Belediyesi girişinde karşıladı. Toplantıya ayrıca Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, İznik Kaymakamı Bülent Bayraktar, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Gedik, İznik Unesco Alan Başkanı Prof.Dr. Murat Taş, Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzmanları, AK Parti İznik İlçe Başkanı Halil İbrahim Gökbulut, İlgili kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, alanında uzman akademisyenler katıldı.

Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay günün anlam ve önemine vurgu yaptıkları konuşmalarında Unesco’nun İznik için önemli bir adım olduğunu dile getirdiler.

İznik’te Unesco’nun yönetim alanı sınırlarının belirlenmesi hakkında ilk olarak Alan Başkanı Prof.Dr.Murat Taş katılımcılara bilgi verdi.Taş açıklamasında “Yönetim alanı sınırlarının belirlenmesi, İznik’in UNESCO Dünya Miras Adaylığı için öncelikli bir konudur. Bu aşamada söz konusu koordinasyon toplantısında öneri yönetim alanı sınırlarına yönelik olarak paydaşlarımızın görüş, öneri ve değerlendirmeleri alınmıştır. Koordinasyon toplantısı sonrasında, yapılan değerlendirmeler ışığında, ilgili mevzuat kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kurum, uzman ve paydaş görüşleri resmi yazı ile talep edilecektir. Bu bilgiler doğrultusunda Yönetim Alanı Sınırları Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanarak başta ilgili kurumlar olmak üzere tüm paydaşlara iletilecektir. Yönetim alanı onaylandıktan sonra ise İznik’in UNESCO Dünya Miras adaylığı konusunda görüş bildirmek isteyen uzman ve ilgililerden oluşan paydaşların katılacağı genişletilmiş ‘Stratejik Arama Toplantıları’nın yapılması planlanmaktadır. Bu toplantılardan çıkan görüşlerle geliştirilecek Adaylık Dosyası ve Yönetim Planı çalışmaları ile süreç devam edecektir. Kurulduğu günden bu yana ev sahipliğini yaptığı birçok medeniyetin kültürel izlerini taşıyan İznik’in aslında bir miras olmaktan çok zengin, doğal ve kültürel değerleriyle gelecek nesillere aktarılması gereken önemli bir emanet olduğunun bilincindeyiz. İznik’in dünya mirası antik bir kent olduğu bilinci ile Unesco Dünya Miras Listesi’ne alınabilmesi için birçok çalışma yapılması planlanmaktadır. İznik Alan Başkanlığı bünyesinde, İznik konusunda, çalışmaları bulunan, alanında uzman mimarlık, şehir planlama, arkeoloji, sanat tarihi, tarih, dinler tarihi, ziraat, peyzaj, turizm, çevre ve çinicilik gibi birçok bilim insanından oluşan yetkili kurulların yönlendirmesi ile İznik ile ilgili her türlü paydaşın katkı sağlayacağı bu çalışmalar, oldukça kapsamlı ve uzun soluklu bir süreçtir. Bu süreçte başta halkımıza, İznik’teki tüm kamu kurumu temsilcilerine, sivil toplum ve meslek örgütü temsilcileri ile sürece katkı sağlayacak her türlü paydaşa önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir. Tüm bu çalışmalar sonucunda İznik’in Dünya Mirası Listesi’ne alınması için alanın Yönetim Planını da içeren bir Adaylık Başvuru Dosyası hazırlanarak ilgili kurulların onayından sonra, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Unesco’ya değerlendirmek üzere başvuru yapılacaktır” dedi.

İznik Kaymakamı Bülent Bayraktar ve İznik Belediye Başkanı Osman Sargın Bursa Valisi Yakup Canbolat’a İznik’e gerçekleştirdikleri ilk ziyaret dolayısıyla İznik Çinisi takdim ettiler. Toplantı gün boyunca alanında uzman akademisyenler tarafından sunulan fikirler ile devam etti.

Leave A Reply

Your email address will not be published.