İznikli Zeytincilere Eğitim

0

Zeytin üretiminde verimi artırmak amacıyla İznikli üreticilere, Uludağ Üniversitesi akademisyenleri katılımı ile bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Zeytin Ağaçlarında Gübreleme, Budama, Hastalıklarla mücadele ve Zararlılarla mücadele konularının ele alındığı toplantı ile ilgili açıklamada bulunan İznik Kooperatif Başkanı Ali Bulut, “Eksiklerimizi gördük, buna karşılık yapılması gereken doğru uygulamaları da öğrenmiş olduk. Toplantı üreticilerimiz adına çok faydalı geçti “dedi.

 

Marmarabirlik öncülüğünde İznik Zeytin Kooperatifi tarafından gerçekleştirilen üretici bilgilendirme toplantısı Cumartesi günü İznik Zeytin Kooperatifi toplantı salonunda gerçekleşti. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi akademisyenleri tarafından, Zeytin Ağaçlarında Gübreleme, Budama, Hastalıklarla mücadele ve  Zararlılarla mücadele konularının ele alındığı toplantıya yaklaşık 1000 kişi katıldı. Bu önemli organizasyona zeytin üreticilerin yanı sıra, İznik Kaymakamı Bülent Bayraktar, Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Ak Parti İlçe Başkanı Halil ibrahim Gökbulut, MHP İlçe Başkanı Hüseyin Çetin, BBP İlçe Başkanı Özkan Ebinç ve İTSO Başkanı Mahmut Dede katıldı.

 

Uludağ Üniversitesinden konusunda uzman 4 akademisyenin bilgilerini aktardığı toplantıda, Zeytin Ağaçlarında Gübreleme konulu eğitimi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü’nden  Prof. Dr. Haluk BAŞAR anlattı. Zeytin Ağaçlarında Budama konulu eğitimi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Cevriye MERT, Zeytin Ağaçlarında Hastalıklar İle Mücadele konusunu  Bitki Koruma Bölümü’nden  Doç. Dr. Himmet TEZCAN,  Zeytin Ağaçlarında Zararlılar İle Mücadele konusundaki eğitimi ise Bitki Koruma Bölümü’nden Doç. Dr. Nabi Alper KUMRAL verdi. Toplantının sonundaki soru cevap bölümünde üreticiler akıllarındaki soruları hocalara sorarak bilgi sahibi oldular.

 

Yapılan sunumların çok faydalı olduğunu belirten İznik Kooperatif Başkanı Ali Bulut, “Eksiklerimizi gördük,buna karşılık yapılması gereken doğru uygulamalara öğrenmiş olduk. “dedi.

Olumsuz iklim koşulları ve zararlılar sebebiyle üreticilerin büyük sıkıntı yaşadığını belirten Bulut şunları söyledi: “Üreticilerimizin son yıllarda yaşadığı sıkıntıları gidermek, verimi artırmak ve dolayısıyla üreticileri bilinçlendirmek amacıyla Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi akademisyenleri tarafından eğitim toplantısı düzenlendi. Marmarabirlik öncülüğünde İznik Zeytin kooperatifimiz ile birlikte üretici bilgilendirme toplantısında 4 ana başlıkta Zeytin Ağaçlarında Gübreleme, Budama, Hastalıklarla mücadele ve Zararlılarla mücadele konularında eğitim verildi. Bu eğitimler sayesinde üreticilerimiz bilinçlenerek sıkıntılarını en aza indirecek ve zeytin üretiminde verimliliğini arttırarak yaşadıkları maddi ve manevi kayıpların önüne geçeceklerdir.”

 

Marmarabirlik’in Uludağ Üniversitesi iş birliği ile ürettiği organik gübreye  talebin çok fazla olduğunu belirten Ali Bulut,“Üreticilerimizin girdi maliyetlerini düşürmek, aynı zamanda 1 kg zeytin maliyetini azaltmak için yapılan çalışmalar sonucunda,  Marmarabirlik ait KopOrganik gübre üretimine başlandı. Organik ve organomineral gübreye üreticilerimizin yoğun talebi var. Bunun sebebi gübrenin kalitesi ve fiyatı. Ayrıca ortaklarımıza dağıtılan kimyevi gübrelerin fiyatları da piyasa koşullarının çok altındadır. Göztaşı, bakırlı ve bordo bulamacı da piyasa fiyatlarının altında satılmaktadır. Amacımızı kar marjı gütmeden, ortaklarımıza hizmet etmektir” dedi.

 

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.