İznik zeytin kooperatifinden 13 milyon TL’lik yatırım

0

İznik Zeytin Tarım Satış Kooperatifinin iştiraki ZEYKOP A.Ş.’ye ait Soğuk Hava Deposu sebze  ve meyve paketleme tesisi  faaliyete geçmiştir.

Yaklaşık 9600 Metrekare alan üzerine inşa edilen ve 5.500 m² kapalı alana sahip olan tesisin 5500 ton kapasitesi bulunmaktadır.

Yatırım maliyeti 13 milyon TL olan tesis hakkında İznik Zeytin Kooperatif  Başkanı Ali Bulut , açıklamalarda bulundu.

İznik Zeytin Tarım Satış Kooperatifinin iştiraki olan ZEYKOP A.Ş. Soğuk Hava Deposu faaliyete geçmiş bulunmaktadır.

İznik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Ali Bulut yapmış olduğu açıklamada “ gerçekleştirilen bu proje 2015 yılında Kaymakamlık Makamı , Belediye Başkanlığı, Ticaret Odası, Ziraat Odası ve tüm sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte  siyasi parti ilçe yönetimleri ve kooperatif ortaklarının görüş birliği ile yapılması kararı alınmış ve projenin uygulanmasına başlanmıştı.”dedi.

Bulut,”Öncelikle Kooperatif Genel Kurulunda alınan karar doğrultusunda, ortaklarımız Kooperatif Yönetim Kurulunu yetkilendirmiş, öncelikle arsa alımı ve devamında projenin uygulanması aşamasına geçilmiştir. Uygulama aşamasında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) hibe projelerine müracaat edilerek, devlet desteğinden faydalanılmıştır. Genel kurullarda alınan karar doğrultusunda 14.02.2018 tarihinde inşaat işleri ihalesi yapılmış, devamında soğuk grup ihalesi ile birlikte imalat sürecine başlanmıştır. Yaklaşık bir yıla aşkın süredir inşaatı devam eden tesisimiz 1 Temmuz 2019 tarihinde tamamlanmış ve KDV dahil 13 milyon TL’ye mal olmuştur” dedi.

Yapılan tesisin tek ortağı İznik Zeytin Tarım Satış Kooperatifidir. Mülk sahibi de 5337 ortaktır, diyen Ali Bulut, “Bu tesisin işletmeye alınması ile birlikte bir taraftan istihdam yaratılacak olup diğer taraftan da İznik ilçe ekonomisinin gücüne güç katacaktır. “ dedi.

İznik’te her geçen yıl meyve ve sebze çeşitliliğinin arttığını  ve üretimin 150 bin tonlara ulaştığına dikkat çeken Bulut, “Her türlü meyve ve sebze çeşidinin depolanabileceği bu tesis ile hedefimiz; üreticiden tüketiciye en kısa sürede, en uygun şartlarda, sağlıklı bir şekilde ürünlerimizi ulaştırmaktır. Bu tesisin hayata geçmesi ile birlikte ilçe ekonomisine büyük katkı sağlanmış olacaktır.

Pazar, üretilicilerin ayağına gelecek ve üreticilerimizin ürettikleri  ürüne katma değer sağlanacaktır. Böylelikle üreticilerimizin refah seviyesi artacak, aynı zamanda üreticilerimize kooperatif güvencesi sağlanmış olacaktır” ifadelerini kullandı.

Bulut, “ Yapılan tesis 9600 metrekare alan üzerine inşa edilmiş olup 5.500 m² kapalı alan ve 5500 ton kapasitesinin olduğunu belirtti.

Başkan Bulut, “Soğuk Hava Depomuzda 2 adet çift rejimli oda, 13 adet Soğuk hava deposu ve 2 adet Ön Soğutma odası bulunmaktadır. Ulaşım lokasyonuna baktığımızda İznik Zeykop Soğuk Hava Deposu ; İstanbul ve Bursa’ya 1 saatlik mesafede olup, Ankara’ya 4 saat, İzmir’e 4,5 saat, Gemlik limanı ve Yenişehir Havaalanına ise sadece yarım saatlik mesafededir.”dedi.

İleri teknoloji ile kurulan bu tesisin bölge ekonomisine katma değer kazandıracağını, aynı zamanda dondurulmuş gıda sektörüne de kapı aralayacağını  belirten Ali Bulut, “ZEYKOP A.Ş. Soğuk Hava Deposu İznik ilçesinin tarımsal üretiminin geleceğine yön verecek bir tesistir. İnşaatın başladığı günden bugüne hiçbir aksaklık yaşanmadan, işlerin bitirilmesinde emeği geçen başta Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet ASA ve çalışma arkadaşlarına, Genel Müdürlük makamına ve Birlik Teknik personellerine , Zeykop A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Alper GÜRBAY’a, Yönetim Kurulu Üyeleri Ferhun DALGIÇ ve Seyfettin ADALI’ya ayrıca ; şartnameye uygun bir şekilde imalatları tamamlayan yüklenici firmalar B-Form Proje Limited Şirketine ve Güldem Endüstriyel Soğutma Sistemleri A.Ş. firmasına, 5337 ortağımız adına teşekkür ediyoruz. Yapılan bu tesis İznikli üreticilerimize hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.