İZNİK ORTAOKULU/LİSESİNDEN BİR BOZ AHMET EFSANESİ GEÇTİ

1

Onun dersine girip de tarihi sevmemek olmazdı. Tarih dersi zevkle izlenen bir ders olmuştu  öğrenciler için. Ahmet Boztürk, anlatmaya başlayınca derste , sınıf sessizliğe bürünmeye, anlatılanları pür dikkat dinlemeye başlar bir şeyleri kaçırmamak için. Öyle ki;

Yavuz’un Mısır Seferi anlatılıyorsa, sende seferdeymişsin gibi hissedersin. Bir taraftan  nal sesleri diğer taraftan mehterin sesiyle karışık kılıç kalkan sesleri. Duymaya başlarsın hafiften. İşte bu da Ahmet Boztürk ün Tarih Dersiydi !!

Ahmet Boztürk öğretmenimiz İznik Ortaokulu/ Lisesi’nin gerçek bir efsanesiydi.

1332/1922 de  Sivas / Zara da doğmuştu. İlköğretim yaşamını Zara’ da, sonra da Sivas Öğretmen Okulu’nu bitirerek öğretmenlik yaşamına başlamıştı. Daha sonra Gazi Eğitim Enstitüsü bitirerek Orta/Lise öğretmenliğine geçiş yapmıştır.

Zara Ortaokulu Müdürlüğünden sonra 01.10.1966 yılında İznik Ortaokulu müdürlüğüne atandı. Emekli olduğu 05.10.1974 tarihine kadar da İznik Lisesinde görev yapmıştır.

Emekli olduktan sonra Ankara ya yerleşti. 22 Şubat 1981 yılında da Hakkın Rahmetine Kavuştu.

İznik Ortaokulu açılalı uzun bir zaman olmasına rağmen hala bir lisesi yoktu. Görev yaptığı dönemde, İznik’de lise açılması için farklı platformlarda girişimlerde bulunmuştur.

Bunun için de Ankara’daki eski öğrencilerine, tanıdıklarına ziyaretleri yapıyordu. Bunun için Talim Terbiye de Zekai Baloğlu, Ahmet Ayık, Sivas Milli Eğitim Müdürü ve Bursa Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Seyhan nezdinde girişimlerini sürdürüyordu.

Yerel yöneticiler ve hükümet yetkilileriyle görüşmeler yaptı. Bunun sonucunda da Başbakan Süleyman Demirel’in 1967 Ağustos ayında, İznik ziyareti programına Lise Temelini atmanın da dahil edilmesine neden olmuştur.

Başbakan Dörtyol da halka yaptığı konuşmasının ardından  siyasilerin de gayretiyle dinleyici kitle İznik Ortaokulu’na doğru Başbakan ve eşi Nazmiye Hanımla yürüyüşe geçti. Okulun girişinde Nazmiye Hanımı izdihamdan kurtarmak için Belediyeden Sabit Çam  yakındaki kendi evine götürdü tören sonuna kadar.

Daha önce hazırlanan temel çukurunun önünde kurban da kesildikten sonra iki üç kürek beton atılarak temel atılmış oldu.

Gerçi lisenin açılması  yetmişlerin başını buldu ama   temelin atılması da geri dönülmez (lise açılması) yolun başlangıcı olmuş oldu.

Müdürlüğü esnasında yalnız kendi okulunun öğretmenleriyle değil diğer farklı okul öğretmenlerinin, okul çalışanlarının sorunlarıyla ilgilenir çözüme kavuşturmaya çalışırdı. Öyle ki Okul Katibi Osman Bayraktar Ahmet Bozkurt emekli olduktan bir süre sonra görevi bıraktı. Herkesin ağbisi babası durumunda olmuştu. Bir çalışanının emeklilik sorunu için Ankara’nın altını üstüne getirmekten yüksünmezdi.

Kasaba halkınla olan ilişkisi ise çok sıcaktı. Öğretmen camiası dışında, Bekir Kaman, İsmail Kumcu gibi İznikli dostlarıyla zaman geçirirdi  . Sivas dan ,Ankara dan gelen dostları eksik olmazdı. Özellikle Ahmet Ayık  ile karşılıklı ziyaretlerinde İznikli dostlarını da yanından eksik etmezdi.

İznik Ortaokulu ve de özellikle İznik Lisesi’nin açılmasında büyük emeği geçen Ahmet Boztürk’ün Ruhu Şad olsun.

Anısı, tanıyanların, meslektaşlarının ve de özellikle de  öğrencilerinin anılarında yaşayacak

 

Yazan: Kenan Yeşilyurt / Emekli Öğretmen

 

 

1 Comment
  1. Kadir ÇATAK says

    2002 yılında Emekli olana kadar dersine girmiş tüm öğrencileri Emin ÜSTÜN hocam içinde bence aynı şeyleri söyleyebilir. Onun tarih dersinde anlattıkları liseden mezun olalı 19 yıl geçmesine karşın hala aklımda. Derslerde anlattığı dönemde geçmiş ilginç olaylar ve öğrencilerine olan yaklaşımı ile bir çok İzniklinin hayatında iz bırakmış bir hocamız.

Leave A Reply

Your email address will not be published.