Sonbahar döneminin ve kışın ilk aylarının kurak geçmesinden sonra şubat ayında yağan kar çiftçinin yüzünü güldürse de bölgedeki su kaynakları için yeterli seviyeye ulaşmadı. İznik Gölü’ndeki çekilme ise kar yağışlarına rağmen hala sürüyor. Uzmanlar ise kış sonuna kadar bölgenin daha fazla kar yağışına ihtiyaç duyduğunu söylüyor. Diğer yandan Gemlik’te faaliyet gösteren Gübre Fabrikasının ise hala su çekmeye devam ettiği iddia edildi.
Devlet Su İşlerinin ise Gemlik Gübre’ye giden suyu tek taraflı olarak kesme yetkisi bulunuyor.
İznik Gölü’nün Orhangazi ve İznik yakasında yaklaşık 40-50 metre civarında çekilme yaşanmıştı. Özellikle sonbahar dönemi ile kışın ilk aylarında bölgenin yağış almamasından dolayı İznik Gölü’ndeki çekilme ise artık rekor seviyelere kadar düşmüştü.
Şubat ayındaki kar çiftçiyi sevindirdi ama..!
Sonbahardaki kurak dönemin ardından ise bölgeye ilk kar yağışı şubat ayında yaşandı. Şubat ayının ilk haftasından itibaren özellikle yüksek kesimlerde kar kalınlığı 1 metreye kadar yükselse de 1 haftalık yağışın ardından yağışların kesilmesi umutları yine azalttı. Şubat ayının ilk haftasındaki kar yağışı çiftçiyi sevindirse de İznik gölü ve diğer su kaynaklarına yeteri kadar derman olmadı.
Daha fazla yağış gerekli
Uzmanlar ise İznik Gölü’ndeki çekilmenin en azından geçen yılın seviyesine gelmesi için çok daha fazla yağışa ihtiyaç duyulduğunu belirtiyorlar. İznik Gölü’ndeki su seviyesinin tehlikeli sınırın da altına düştüğüne vurgu yapan uzmanlar geçen yılki yağışlar hem su kaynakları için hem de tarıma tam anlamı ile ilaç olmuştu. Bu yıl ise henüz yağışlar yetersiz diye görüş belirtiyorlar.
GEMLİK GÜBRE HALA SU ÇEKİYOR
DSİ yaşanan çekilme nedeniyle göldeki su seviyesinin kritik noktanın altına düşmesini resmi rakamlar ile ortaya çıkardı. DSİ’nin aldığı önlemler kapsamında, gölden en fazla su çeken Gemlik Gübre fabrikasına geçtiğimiz kasım ayında bir yazı göndermiş ve farklı önlemler alınmasının zorunlu hale geldiği belirtilmişti.
DSİ, gölden su çekmeye devam eden Gemlik Gübre fabrikasına buradan aldığı suyu tek taraflı olarak kesme yetkisi olduğunu vurguladı.
DSİ’den fabrikaya gönderilen yazıda göl su seviyesinin maksimum 85,50 metre olması gerektiği, en düşük seviyenin ise 83,30 olması gerektiği belirtilerek, DSİ teknik ekiplerinin incelemesi sonucunda göldeki su seviyesinin şu an itibarı ile 82,96 metre seviyesinde olduğu tespit edildiğinden gölden kullanılan suyun derhal durdurulması gerektiğine de vurgu yapıldı.