İŞTE O SES NURULLAH KAPLAN

0

 

Gün geçtikçe seslendirme sektöründeki en özel seslerin isimlerini siz değerli okuyucularımız ile buluşturmaya devam ediyoruz. Bu hafta yetenekli genç isimlerden bir tanesi olan sevgili Nurullah Kaplan İşte O Ses röportaj serisinin sorularını yanıtladı. Nasıl başladı, neden bu sektör, yeni başlayanlara ne gibi tavsiyeler verebilir ve her insan seslendirme sanatçısı olabilir mi? Gibi soruları kendisine sorduk. Öncelikle röportajımıza geçmeden önce böyle bir proje ye katıldığı için İznik Gazetesi ekibi olarak teşekkür ederiz.

 

Seslendirme sektörüne kaç yılında ve nasıl başladınız?

 

Seslendirme sektörüne 2017 yılında, yani 18 yaşında, başladım ve şu an 24 yaşındayım. Neden ve nasıl başladın sorusuna gelirsek; söylediğim kelimeler benim kötü bir artikülasyonum olması sebebiyle pek anlaşılmıyordu ve ben bu sorunun üzerine gitmeyi tercih ettim. Aslında kafamda hiçbir zaman dublaj ya da seslendirme yapmak yoktu ama dublajda beni kendine çeken bir şey vardı. Bir anlığına kendinden uzaklaşmak, farklı biri olmak, ya da en azından öyle hissetmek iyi geliyordu ve bu da beni dublaja daha fazla yakınlaştırdı. Daha sonra teorik bir eğitim aldım ve fark ettim ki bu mesleği icra etmek, teorik bilgiden çok daha fazlasını gerektiriyor; tabiri caizse insanın pişmesi gerekiyor. Aslında benim de izlediğim yol buydu. Önce bir stüdyoya gittim ve o stüdyoya gelen, seansı olan büyüklerimi, ustalarımı sanatını icra ederken izledim. Bu süreç boyunca rabarbalara katıldım, hatta çok uzun olmamak şartıyla yan roller konuşmama izin verdiler ve bu süreç gerçekten çok eğlenceliydi. Üzerimde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.

 

İlk ses verdiğiniz karakteri veya seslendirme hayatınız boyunca ses verdiğiniz  kaç karakteri hatırlıyorsunuz?

 

Hiç unutmam ilk ses verdiğim karakter Sessiz Ve Derinden filminde Chris Rock oldu. Tabii film yanlış hatırlamıyorsam 2001 yılına ait ki Chris Rock o zamanlar daha gençti ve sesim ona uygundu. Lego DC: Batman-Aile Meseleleri – Billy Batson / Shazam, Teen Titans Go! Vs. Teen Titans – Beast Boy, His Dark Materials – Pantalaimon, Tiny Beautiful Things – Genç Lucas, Outlander – Josiah, S.W.A.T. – Darryl Henderson, Hereditary – Peter Graham, Yetenekli Genç Kadın – Jez, Boss Level – Joe, Anne Frank Nerede? – Anne’s Peter, Düzanbazlar Kulübü – Charlie Bottoms, American Animals – Spencer Reinhard aklımda kalan projelerden bazıları.

 

Peki kendi sesinizi sosyal mecralarda veya TV de duyunca nasıl tepkiler veriyorsunuz?

 

Yeni başladığım zamanlarda ya da şöyle söylemek daha doğru olur: Çok yeni başladığım zamanlarda evet kendi sesimi duymak beni heyecanlandırıyordu ve bu sadece benimle kalmıyor çevremde beni tanıyan yakın çevremde olan insanları da heyecanlandırıyordu. Çünkü bu insanların benden asla beklemediği bir sektörde bir şeyleri başarabiliyor olmam onların da ilgisini çekiyordu. Ama artık eskisi gibi “Ben şunu seslendirmiştim acaba ne zaman gelecek?” düşüncesi gerçekten hatırı sayılır projeler için geçerli olmaya başladı. Ve eğer sesimi bir yerde duyarsam ya da denk gelirsem odaklandığım konu “Ben bunu daha iyi konuşabilirmişim” oluyor yani izlediklerim benim açımdan kısacası bana ders niteliğinde oluyor.

 

Her insan seslendirme yapabilir mi neler gerekiyor?

Evet her insan dublaj yapabilir fakat kişinin herhangi bir konuşma bozukluğu olmamalı ya da konuşma bozukluğunu düzeltmiş olmalı. Bu aynı zamanda şive için de geçerli. Dublajda oyunu verebilmek çok önemli. Sesiniz, karakterin oyununun ne üzerinde kalmalı ne de altında olanı yansıtmalı. Bunun yanında senkron da önemli. Oyuncunun konuşmasıyla başlanıp bitirmesiyle konuşmanın bitirilmesi gerekir. Texti takip ederken rolün kaçırılmaması gerekir ve iyi bir okuyucu olmanız gerekir. Aslında dublaj bunların hepsini aynı anda senkronize bir şekilde yapabilmektir. Evet, kişi bunları yapabilirse neden olmasın.

 

Peki son zamanlarda seslendirme sektörünü ve meslek hayatınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Son zamanlarda seslendirme sektöründe işler azaldı ama açılacak diye umuyorum. Bunun yanında sanatçıların hak ettiği ücretleri alamadığını düşünüyorum. Tabii ki iyileştirmeler için uğraşan büyüklerimiz var, onlara çok teşekkür ediyorum bu gayretlerinden dolayı. İnşallah bir gün hak ettiğimiz değer ve ücretleri alabiliriz.

 

Seslendirme sanatçısı olmak isteyenlere ne gibi tavsiyeler verebilirsiniz?

Aslında bolca artikülasyon ve çalışmanız lazım. Benim şahsi önerim tiyatro kitapları okuyun, kesinlikle çok faydasını görürsünüz. Az önce de bahsettiğim gibi dublajda oyunu verebilmek, senkron, texti takip edebilmek ve takip ederken oyunu ve senkronu kaçırmamak da çok önemli bunları söyleyebilirim.

 

Peki son olarak bu sektörde gelecekte kendi konumunuzu nasıl görüyorsunuz?

İşini hakkıyla yapan ve yaparken keyif alan biri olarak görüyorum. Zamanla bu işi yaparken yine bu işe yakın farklı işlerde yapmak gibi bir niyetim var. Özellikle sosyal medya platformlarında şimdi olduğundan daha aktif olmayı düşünüyorum. Bana burada yer verdiğiniz için teşekkür ederim.

Leave A Reply

Your email address will not be published.