İSPANYA SAHİLLERİNDE TURGUT REİS FIRTINASI

CUEVA DEL PIRATA DRAGUT

0

Daha önce okuduğum bir dergide İspanya’nın Akdeniz sahilinde Turgut Reis Mağarası olduğunu öğrenmiştim

 

Murcia dan Valenciaya  AP7 yolunu takip ederek gittiğimde Placa Dr. Fleming meydanından ulaşabileceğini de biliyordum artık. Akdeniz sahilindeki küçük bir kasaba olan Cullera ya vardığımızda geçmişe doğru yüzlerce yıl geriye giderek zihnimde bir yolculuk yaptım mağarayı dolaşmadan.  Yüzyıllar önce, İspanya’nın Akdeniz sahillerini, Turgut Reis fırtınası kasıp kavurmuştu.

 

1550 Mayısında Akdeniz’de uzun süredir, Turgut Reis İspanya’nın  Akdeniz sahillerini kontrol eder olmuştu. Bu nedenle Akdeniz kıyılarından İspanyollar hızla içerlere çekiliyorlardı. Ani baskınlarla kalelere /  kasabalara saldırılıyor, yağmalanıyor ve esirler alınıyordu. Tüm İspanyada Korsan Turgut efsanesi kulaktan kulağa yayılmıştı.

 

24 Mayıs’ta Turgut Reis, donanmasını dinlendirmek ve su almak için konakladığı Altea’dan ayrıldı.. Paskalya günü olan 25 Mayıs 1550 de  tan ağarırken Turgut Reis 27- 28 parça gemi ile Cullera’da leventlerini karaya çıkardı. Cullera’ya  yerle bir etti, pek çok ganimet ve bir çok da esir aldı. Turgut Reis, esirlerin fidyelerinin toplanması işiyle de bizzat ilgilenmiş.

Cullera’da yapılan saldırının haberleri kısa zamanda Valencia’da   Barcelona’da  duyulmuştu. Çatışmalarda ölenlerin dışında, yüzlerce İspanyol da korsanlar tarafından esir alınmıştı. Türk amiralinin  önemli seferlerinden biriydi. Asıl maksadı İspanyol engizisyonundan kaçan Müslüman ve Yahudileri kurtarmak olan bu seferler esnasında kadırgalarını Cullera kayalıklarındaki mağarada gizlediği de söylenmektedir.

 

Söylenceya göre de rehinelerin serbest bırakılması karşılığında Dragut’a fidye ödenmesi bu mağarada gerçekleşmişti.

Günümüz ispanya’sında tek korsan mağara müzesi de burasıydı işte. Neler yoktuk ki;

 

Mağaranın bir bölümünde olan gölette , kosanlarla kayık gezintisi (!)  dönemin korsan gemilerine ait çeşitli objeleri içermekteydi. Çeşitli objelerle bir korsan mağarası görünümü yaratılmıştı.  İşkence aletleri, kuru kafalar, mağaranın koridorların duvarlarında kuru kafalı korsan flamaları, çeşitli işkence aletleri. Kılıçlar, palalar, zırhlar, gülleler, kamalar, gürzlerden, barut fıçıları ve kancalar dan oluşan savaş araç ve gereçleri.

 

Sergi, dinsel çatışmaları, işkence aletleriyle Engizisyon’u, korsanlığı ve korsan faaliyetlerini hatırlatırken, Gemilerden kalan çeşitli anforlar, sandıklar, dürbünler, haritalar ve madeni paralar da dikkati çekiyordu. Mağara /müzenin en önemli objesi de iki elinde silahıyla Turgut Reis heykeli dikkat çekiyor Ayrıca bu müzede Turgut Reis’in en çok kullandığı ve “Kırlangıç” adı verilen bir teknenin maketi de bulunmaktadır.

 

Bugün Turgut Reis’in 1550-Cullera saldırısı bu turistik sahil şehrindeki “Turgut’un Mağarası” (La cueva de Dragut) olarak anılan müzede ölümsüzleştirilmiştir. İspanyollar o günün koşullarında düşmanları olan Turgut Reis efsanesinden yararlanmışlar.  Bu saldırı sırasında esir değiş-tokuşunun bu mağarada yapıldığına dair bir efsane de söz konusudur. Ancak ondan bahsedince her zaman deniz haydudu (pirata) ifadesi kullanılmaktadır

Ayrıca bu, Faro de Cullera semtinde,  olağanüstü cazibeli bir yer olan, kayalıkların kenarında ve Akdeniz’den biraz uzakta bulunan eşsiz bir müzedir.

 

 

 

 

.

Leave A Reply

Your email address will not be published.